Název:
Vliv objemného krmiva na mléčnou produkci vysokoužitkových dojnic
Autoři:
HOMOLKOVÁ, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývala vztahem mléčné užitkovosti a objemných krmiv krmné dávky vysokoužitkových dojnic. Cílem práce byla analýza změn mléčné užitkovosti a hladin vybraných mléčných složek v závislosti na změnách v zastoupení jednotlivých objemných krmiv v krmné dávce ve sledovaném podniku VOD Velký Bor. Teoretická část je věnována problematice výživy dojnic, kde jsou v jednotlivých kapitolách rozebrány jednotlivé prvky krmné dávky společně s faktory působícími na celkovou efektivnost výživy. Závěr první kapitoly je věnován technice krmení a samostatné krmné dávce kde jsou rozebrány možné způsoby podání krmiva dojnicím. Druhá kapitola byla věnována samostatným krmivům, ve které je popsané rozdělení jednotlivých krmiv, způsoby zpracování a metody používané na zhodnocení schopnosti krmiv uspokojit nutriční požadavky zvířat. V praktické části byly analyzovány výsledky, z vybraného podniku, obsahující průměrnou mléčnou užitkovost s mléčnými složkami u jednotlivých let a vyhodnocován vztah jejich hodnot v závislosti s proběhlými změnami v krmné dávce. Mezi sledované složky patřil obsah mléčného tuku, obsah bílkovin a laktózy mléka. Ve sledovaném období byla nejčastějším důvodem odchylek změna zastoupení slámy v krmné dávce, což ovlivnilo dojivost. Například v roce 2022 rozdíl mezi průměrnou a nejnižší hodnotou dojivosti činil 1,95 l/ks/den. U změny hladiny složek bylo významné obrácení poměru zastoupení siláže ze zavadlého jetele a kukuřice v krmné dávce v roce 2021. Tato změna se projevila hlavně na obsahu bílkovin, kdy z průměrného množství 3,99 g.kg-1 klesla hladina na 3,47 g.kg-1. V závěru práce je také doporučení, pro praxi v problematice složení krmné dávky, vedoucího k mléčné užitkovosti a složení mléka, dosahujícího parametrů pro náležité zpeněžení v mléčném průmyslu. The diploma thesis dealt with the relationship between milk yield and roughage in the ration of high yielding dairy cows. The aim of the thesis was to analyse the changes in milk yield and levels of selected milk components in relation to changes in the representation of individual roughages in the ration in the studied enterprise VOD Velký Bor. The theoretical part is devoted to the problem of dairy cow nutrition, where individual elements of the ration are discussed in individual chapters together with factors affecting the overall efficiency of nutrition. The conclusion of the first chapter is devoted to feeding technique and separate ration, where possible methods of feeding dairy cows are discussed. The second chapter was devoted to separate feeds, describing the distribution of individual feeds, processing methods and the methods used to assess the ability of feeds to meet the nutritional requirements of the animals. In the practical part, the results from the selected farm were analysed, including the average milk yield with milk components for each year and the relationship of their values with the changes in the feed ration was evaluated. The components studied included milk fat content, milk protein content and milk lactose. In the period under review, the most frequent reason for variation was the change in the proportion of straw in the ration, which affected milk yields, for example in 2022 when the difference between the average and the lowest milk yield was 1,95 litres/head/day. For the change in the level of ingredients, the reversal of the proportion of stale clover silage and maize in the ration in 2021 was significant. This change was mainly reflected in the protein content, where the level dropped from an average of 3,99 g.kg-1 to 3,47 g.kg-1. The paper also concludes with recommendations for practice on the issue of ration composition leading to milk yield and milk composition reaching parameters for proper monetization in the dairy industry.
Klíčová slova:
dojnice; objemná krmiva; složení mléka; dairy cows; milk composition; roughage Citace: HOMOLKOVÁ, Kateřina. Vliv objemného krmiva na mléčnou produkci vysokoužitkových dojnic. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71654