Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zpracování nálevu z kysaného zelí s cílem zvýšení stability a spotřebitelské přijatelnosti produktu
Kohoutová, Lenka ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
V rámci této diplomové práce byly řešeny možnosti vývoje ovocno-zeleninových šťáv s obsahem zelné šťávy, charakterizace jejich nutričních a senzorických kvalit, jejich stabilita a možnost obohacení vybraných kombinací pasterovaných šťáv s přídavkem probiotické kultury Lactobacillus plantarum. Na základě senzorické analýzy byly vybrány nejlepší kombinace ovocno-zeleninových šťáv, které byly skladovány po dobu 30 dní při teplotě 8 °C. U skladovaných vzorků byly během skladování sledovány změny vybraných parametrů. Spektrofotometricky byly stanoveny parametry antioxidační aktivity, obsah celkových polyfenolů, flavonoidů, celkových ve vodě rozpustných sacharidů a redukujících sacharidů; pomocí HPLC byla stanovena kyselina mléčná a L-askorbová, pomocí průtokového cytometru byl stanoven počet probiotických buněk, dále bylo měřeno pH. Viabilita probiotik byla na konci experimentu ověřena kultivačním testem. Hodnoty antioxidační aktivity a celkový obsah polyfenolů se během pozorování příliš neměnily. Naopak k výrazným změnám docházelo u obsahu celkových a redukujících sacharidů a celkových flavonoidů. Bylo zjištěno, že v průběhu 14 dní dochází k zachování probiotické viability a následně dochází k jeho poklesu. Z hlediska zachování co největšího obsahu probiotika by bylo vhodné probioticky obohacené šťávy skladovat při teplotě 8 °C maximálně 14–19 dnů. Nejvyšší viabilita byla pozorována u vzorku JHM (obsahujícím jablečnou, hruškovou, mrkvovou a zelnou šťávu ve stejném poměru). Navzdory zjištěné nízké viabilitě probiotické kultury, zůstávají tyto navrhované funkční potraviny nutričně, chuťově i vzhledově zajímavými produkty, které mohou napomoci k popularizaci konzumace netradičních lokálních potravin.
Perspektivy využití jednotlivých typů mrkve (Daucus carota L.) při šlechtění nových odrůd
Suchánková, Anna
Tato bakalářská práce se zabývala otázkou využití typů mrkve ve šlechtění mrkve a vývoji nových odrůd. Byla popsána teoretická část této problematiky, zabývající se především základním popisem typů mrkví a šlechtěním mrkve. Dále byl založen odrůdový pokus mrkve, kde byly klasifikovány jednotlivé pokusné varianty, které představovali hlavní zástupce typů mrkve. Byly hodnoceny a vzájemně porovnány typy mrkve, v závislosti především na požadavcích trhu na odrůdy této kořenové zeleniny a vhodné rozšíření typového a odrůdového sortimentu mrkve u nás. Dle daných šlechtitelských parametrů byla určena celková vhodnost odrůd jednotlivých typů mrkve pro využití ve šlechtitelském procesu.
Ověření vlivu použití biostimulačních látek a mykoparazitických hub při inkrustaci osiva
Prášil, Václav
V diplomové práci Ověření vlivu použití biostimulačních látek a mykoparazitických hub při inkrustaci osiva byly hodnoceny druhy petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) a mrkev obecná (Daucus carota L. subsp. sativus) pěstované na 2 stanovištích ve 4 variantách moření a kontrolní variantě. Byl stanoven celkový výnos, výnos tržního zboží a podíl tržního zboží. Výzkumem bylo zjištěno, že k významnějšímu ovlivnění došlo zejména ve zdravotním stavu rostlin. Bylo prokázáno navýšení výnosu především u variant s použitím Clonoplus v kombinaci s přípravkem CAPTAN 80WG a při použití přípravků Clonoplus i Sunagreen-M v kombinaci s přípravkem CAPTAN 80WG. Výraznější vliv na zvýšení podílu tržního zboží z celkového výnosu byl pozorován u mrkví. Při kontrolních testech klíčivosti nebyla zjištěna fytotoxicita ani při dlouhodobém skladování namořeného osiva.
Rozlišení zástupců rodu Daucus pomocí metody založené na PCR
Křemenová, Ludmila
Závěrečná práce je zaměřena na použití metody ISSR a SSR, se záměrem genetického rozlišení 7 odrůd mrkve obecné seté (Daucus carota L., subsp. sativus (HOFFM.) SCHÜBL & MART.) Literární přehled je věnován základní charakteristice a historii mrkve obecné seté. Následující část diplomové práce je zaměřena na popis molekulárních metod založených na PCR, kterými jsou RAPD, AFLP, ISSR a SSR, a také je zde popis samotné PCR. Cílem bylo nalézt vyhovující ISSR primery a SSR markery, které by dokázaly rozlišit jednotlivé odrůdy mrkve. Na základě analýz a jejich výsledků byly vytvořeny dendrogramy genetické příbuznosti pozorovaných odrůd.
Perspektivy využití jednotlivých typů mrkve (Daucus carota L.) při šlechtění nových odrůd
Suchánková, Anna
Tato bakalářská práce se zabývala otázkou využití typů mrkve ve šlechtění mrkve a vývoji nových odrůd. Byla popsána teoretická část této problematiky, zabývající se především základním popisem typů mrkví a šlechtěním mrkve. Dále byl založen odrůdový pokus mrkve, kde byly klasifikovány jednotlivé pokusné varianty, které představovali hlavní zástupce typů mrkve. Byly hodnoceny a vzájemně porovnány typy mrkve, v závislosti především na požadavcích trhu na odrůdy této kořenové zeleniny a vhodné rozšíření typového a odrůdového sortimentu mrkve u nás. Dle daných šlechtitelských parametrů byla určena celková vhodnost odrůd jednotlivých typů mrkve pro využití ve šlechtitelském procesu.
Možnosti zvýšení kvality osiva za použití stimulačních látek při semenářských technologiích (moření, inkrustace)
Prášil, Václav
Bakalářská práce Možnosti zvýšení kvality osiva za použití stimulačních látek při semenářských technologiích (moření, inkrustace) se zabývá možnostmi zvýšení kvality osiva obecně, ale především osiva rostlin z čeledi miříkovité, které obtížně a dlouho klíčí. Jsou popsány různé faktory ovlivňující kvalitu osiva a také způsoby jak je možné kvalitu osiva zvýšit. V praktické části byly hodnoceny druhy petržel zahradní kořenová (Petroselinum Crispum (MILL.) NYM. ex A. W. HILL convar. radicosum (ALEF.) DANERT) a mrkev obecná (Daucus carota L. subsp. sativus (HOFFM.) SCHÜBL & MART.) pěstované na 2 stanovištích ve 3 variantách moření a kontrolní variantě. Byl stanoven celkový výnos, výnos tržního zboží a podíl tržního zboží.
Optimalizace regulace plevelů v porostech mrkve a salátu
Šuk, Jaromír ; Jursík, Miroslav (vedoucí práce) ; Kolářová, Michaela (oponent)
Hlavním cílem této práce bylo vytvoření literárního přehledu o možnostech regulace plevelů v porostech mrkve a salátu. Experimentální část byla zaměřena na optimalizaci herbicidní regulace plevelů v porostu salátu a mrkve. Maloparcelové pokusy byly založeny v roce 2015. Literární přehled byl zaměřen na shrnutí informací o jednotlivých zkoumaných zeleninách. Dále byla zpracována dostupná literatura v oblasti regulace plevelů v těchto zeleninách, s důrazem na mechanické a chemické (herbicidní) metody regulace. Závěrečná část literárního přehledu je věnována optimalizaci ochrany proti plevelům se zaměřením na testování herbicidních látek, které nejsou ve zkoumaných zeleninách registrovány. V salátu se sledovala herbicidní účinnost na merlík bílý, laskavec ohnutý, bažanku roční a ježatku kuří nohu a selektivita herbicidů k plodině. V mrkvi byla sledována herbicidní účinnost na laskavec ohnutý, lilek leskloplodý, merlík bílý, ježatku kuří nohu a bažanku roční a selektivita herbicidů k plodině. Do porostu salátu byly aplikovány herbicidní kombinace s těmito účinnými látkami: před výsadbou nebo postemergentě pendimethalin, postemergentě propyzamide, postemergentě phenmediphan, postemergentě dimethenamid a postemergentě pethoxamide. Do porostu mrkve byly aplikovány herbicidní kombinace s účinnými látkami: preemergentně aclonifen, preemergentně clomazone, preemergentně dimethenamid, preemergentně pendimethalin, postemergentně linuron a postemergentně metribuzin. V salátu byly plevele nejlépe regulovány na variantě, kde byla použita herbicidní kombinace účinných látek pendimethalin a dimethenamid. V mrkvi byly plevele nejlépe regulovány na variantě, kde byly použity účinné látky aclonifen, clomazone a dimethenamid. Avšak po vyhodnocení fytotoxického působení na plodiny bylo u obou testovaných zelenin zjištěno největší poškození právě při použití účinné látky dimethenamid.
Předseťová úprava osiva zeleniny pro ekologický systém pěstování
Kolmašová, Tereza
Práce se zabývá zkoušením předseťových úprav osiva, metody Bio-osmopriming a moření horkou vodou (HWT) na osivu hrachu setého (Pisum sativum) a mrkve (Daucus carota) a následném vyhodnocení úspěšnosti zkoumavých metod předseťových úprav u jednotlivých kultur v polních podmínkách se zkouškou klíčivosti v laboratoři. Zkoumané a hodnocené parametry jsou počet vyklíčených semen v laboratorních podmínkách, rychlost klíčení (kolik semen vyklíčilo v jednotlivých dnech), počet vzešlých rostlin na poli, zdravotní stav rostlin na poli (rostliny napadené chorobami a zdravé rostliny, vyrovnanost porostu a hodnocení výnosu zkoušených kultur. Konečné výsledky jsou fotograficky dokumentovány, zpracovávány v tabulkách a grafech (statisticky) a porovnávány.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.