Název:
Možnosti zvýšení kvality osiva za použití stimulačních látek při semenářských technologiích (moření, inkrustace)
Autoři:
Prášil, Václav Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce Možnosti zvýšení kvality osiva za použití stimulačních látek při semenářských technologiích (moření, inkrustace) se zabývá možnostmi zvýšení kvality osiva obecně, ale především osiva rostlin z čeledi miříkovité, které obtížně a dlouho klíčí. Jsou popsány různé faktory ovlivňující kvalitu osiva a také způsoby jak je možné kvalitu osiva zvýšit. V praktické části byly hodnoceny druhy petržel zahradní kořenová (Petroselinum Crispum (MILL.) NYM. ex A. W. HILL convar. radicosum (ALEF.) DANERT) a mrkev obecná (Daucus carota L. subsp. sativus (HOFFM.) SCHÜBL & MART.) pěstované na 2 stanovištích ve 3 variantách moření a kontrolní variantě. Byl stanoven celkový výnos, výnos tržního zboží a podíl tržního zboží.Bachelor thesis Options for improving the quality of seeds using stimulants in seed technology (seed treatment, incrustation) describes possibilities of increasing seed quality in general, especially the seed plants in the family Apiaceae, which has long and difficult germination. There are described various factors affecting the quality of seeds and ways to improve seed quality. In the practical part were evaluated two kinds of plants: parsley (Petroselinum Crispum (MILL.) NYM. ex A. W. HILL convar. radicosum (ALEF.) DANERT) and carrot (Daucus carota L. subsp. sativus (HOFFM.) SCHÜBL & MART.) grown on two locations in 3 variantions of seed treatment and also control variant. Roots were weighted for evaluate total yield, yield of roots for markets and percentage of market roots from total yield.
Klíčová slova:
moření; mrkev; petržel; semenářské technologie; stimulační látky