|
Hodnocení faktorů ovlivňujících ekonomiku produkce mléka
Nastasyuk, Iryna
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením faktorů ovlivňujících ekonomiku produkce mléka. První část práce je zaměřena na faktory, které ovlivňují množství a kvalitu produkce mléka a dále jeho zpeněžování. V druhé části práce je popsána situace na trhu s mlékem v České Republice a na Ukrajině. V práci jsou uvedené základní údaje o trhu s mlékem v České republice a na Ukrajině, jako jsou informace o stavech skotu, vývoji užitkovosti dojnic, produkci mléka, údaje o ceně za mléko, spotřebě mléka a mléčných výrobků a vlivu státu na produkci mléka.
|
|
Přítomnost mykotoxinu - aflatoxinu M1 v mléce
UHLÍKOVÁ, Tereza
Mykotoxiny jakožto sekundární produkty plísní mohou kontaminovat krmiva a metabolickou cestou v těle dojnice se dostávat do mléka. Nejvíce sledovaným mykotoxinem v souvislosti s kontaminací mléka je aflatoxin M1 (AFM1). V literárním přehledu práce je kladen zřetel na identifikaci jednotlivých druhů mykotoxinů a jejich přenos do mléka, dále je věnována pozornost souhrnu dosavadních výsledků monitoringu aflatoxinů v mléce, negativním účinkům mykotoxinů na zdraví a možnostem stanovení mykotoxinů. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol, a to monitoringu AFM1 v syrovém mléce krav, ovcí a koz v letech 2006-2020 z dat Státní veterinární správy ČR, kde je vyhodnocen faktor sledovaného období a druhu mléka na obsah AFM1 v syrovém mléce. Druhá část interpretuje výsledky monitoringu AFM1 v nakupovaném syrovém kravském mléce dodávaném do mlékárenského závodu.
|
|
Monitorování pohlavní aktivity u mléčného skotu
Horáková, Nikola
Cílem bakalářské práce bylo zjistit vliv ročního období a pořadí říje na pomocné ukazatele říje. Sledování bylo provedeno u 300 dojnic holštýnského plemene. Během říje byly zaznamenány změny pohybové aktivity, denního nádoje a vodivosti mléka. V délce dojení a počtu průchodů mezi krmným a napájecím žlabem nebyly zjištěny průkazné změny. Z výsledků jsou patrné změny pohybové aktivity, denního nádoje a vodivosti mléka v období říje.
|
| |
| |
|
Studium změn chemického složení a kvality kravského mleziva v závislosti na čase, věku plemenice a způsobu výživy v době stání na sucho
Fröhdeová, Martina
Předložená disertační práce je zaměřena na posouzení vlivu přídavku kvasinkové kultury a selenu na kvasinkové kultuře v krmné dietě, na kvalitu mleziva a parametry krevního séra. Obsah imunoglobulinů G a hustoty mleziva, jako hlavní parametry kvality mleziva, byly vyhodnoceny u prvotelek a krav na druhé a vyšší laktaci a vzájemně porovnány. Současně byly sledovány také parametry krevního séra, jako doplňkové ukazatele projevu krmného zásahu v krmné dietě plemenic. Hlavním cílem práce bylo zhodnotit vliv přídavků krmných aditiv na kvalitu a složení mleziva. Imunoglobuliny G byly analyzovány ve všech vzorcích mleziva i krevního séra. IgG byly stanoveny pomocí metody ELISA. Z dosažených výsledků lze konstatovat, že přídavek kvasinkové kultury a selenu na kvasinkové kultuře neměl předpokládaný pozitivní vliv na zlepšení kvality a složení kravského mleziva, ani na ukazatele krevního séra.
|
| |
| |
| |
| |