Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 96 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení finanční pozice firmy s bio-sortimentem a její nástin jejich nemonetárních přínosů
Adamcová, Kateřina
Cílem bakalářské práce je vyhodnocení finanční pozice firmy nabízející kosmetické produkty v bio-kvalitě a nastínění jejich nemonetárních benefitů pro společnost a region. Stejná analýza je provedena na obdobném podniku vyrábějící konvenční (ne-bio) kosmetické produkty. Analýzou bylo zjištěno, že se jedná o finančně zdravé a rostoucí společnosti snažící se zohlednit ekologickou sféru při výrobě svých produktů. Opatření byla navržena v oblasti zadluženosti a rentability. Firma Botanicus by pro posílení rentability mohla využít financování cizími zdroji a realizovat na trhu skladové zásoby. Dermacol by se měl zaměřit pouze na obchod a zrušit výrobu.
Využití léčivých rostlin v kosmetice
Lehnertová, Anežka
Předložená literárně-praktická práce na téma Využití léčivých rostlin v kosmetice je zaměřena na domácí či maloobjemové podmínky výroby kosmetiky obsahující silice a hydroláty. V literární části jsou objasněny základní pojmy, jako co je to kosmetický přípravek, kdo je prodejcem, kdo je kontrolním orgánem ad. Tyto pojmy jsou definované zákonem a je nutné je znát při plánování vlastního podnikání v této oblasti. V této práci je zmíněna též legislativa výroby kosmetiky, zakázané obsahové látky, povolené množství látek v produktech. Taktéž bylo popsáno, co obnáší založení vlastní výrobny kosmetických produktů. Dále je rozebrán postup izolace rostlinných silic a hydrolátů pomocí dvou metod –? parní destilace a hydrodestilace. Bylo vybráno a popsáno dvacet často používaných rostlin vhodných k destilaci silic a hydrolátů. Také jejich působení a vliv na povrchové části těla a možnosti využití v kosmetice. V neposlední řadě jsou zde uvedeny a stručně popsány obsahové látky esenciálních olejů z pohledu chemického a strukturního. V praktické části jsou zkoumány metody parní destilace a hydrodestilace. Je testováno, která z metod je kvantitativně účinnější při izolaci silic z rostlin a zda-li jedna či druhá z metod ovlivňuje senzorické vlastnosti vzniklých hydrolátů.
Didaktické prostředky ve výuce praktického vyučování pro obor KOSMETIKA
Klímová, Sandra
Bakalářská práce se zabývá problematikou didaktických prostředků při výuce obo-ru kosmetických služeb. Zahrnuta je definice, funkce a rozdělení učebních pomůcek. Velká její část popisuje převážně materiální didaktické prostředky zahrnující přístrojovou techniku. K výčtu prostředků jsou uvedeny informace o jejich charakteristice a objasnění funkcí doplněny ilustracemi. Patrná část je věnována prostředí ve kterém výuka probíhá. Obsahem teoretické části je krátký nástin historického konceptu kosmetiky. Dále za ja-kých podmínek jsou studenti přijímáni na tento obor, jejich kompetence, uplatnění a ukončení studia. Cílem práce je zjistit, s jakými didaktickými prostředky jsou studenti na středních ško-lách tohoto oboru seznámeni a se kterými umí pracovat. Zda jsou připraveni dle vybave-nosti škol pracovat v tomto odvětví. Součástí práce je dotazníkové šetření z řad studentů studujících nebo vystudovaných tento obor.
Optimalizace přípravy kombinovaných částic s chitosanem a jejich charakterizace pro následné využití v kosmetice
Mrůzková, Barbora ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Bendová, Agáta (vedoucí práce)
Bakalářská práce byla zaměřena na optimalizaci přípravy a charakterizaci liposomů obalovaných chitosanem s vybranými aktivními látkami a jejich využitím pro kosmetické aplikace. V teoretické části práce byly popsány přírodní látky, jejich vliv na kůži, metody enkapsulace, příprava a užití liposomů a chitosomů. V experimentální část byla provedena optimalizace přípravy liposomů a chitosomů a jejich následná charakterizace pomocí měření velikosti částic, indexu polydisperzity, zeta potenciálu, enkapsulační účinnosti a postupného uvolňování aktivních látek. Vybranými aktivními látkami v této práci byly vitamin C, -karoten, kofein a vitamin E. Ze získaných dat byla jako nejvhodnější metoda přípravy chitosomů použitelných do kosmetiky vybrána metoda přikapávání liposomů do 2% chitosanu s krátkou dobou míchání a ultrazvukováním po dobu 1 minuty. Dále byla porovnána enkapsulační účinnosti částic a antioxidační kapacita vitaminu C, -karotenu, kofeinu a vitaminu E. Nejlepší antioxidační vlastnosti byly stanoveny u vitaminů C a E, proto bylo následně měřeno postupné uvolňování chitosomů s těmito aktivními látkami v prostředích simulující kosmetiku. Na závěr práce byly připraveny kosmetické emulze a gely obsahující vybrané chitosomy, které byly testovány na kůži pomocí stanovení změn deskvamace.
Gelotvorné látky přírodní kosmetiky
Prokopová, Pavla ; Smilek, Jiří (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá surovinami pro přípravu hydrogelů přírodní kosmetiky a samotnými připravenými hydrogely. Cílem experimentální části bylo stanovit fyzikálně–chemické vlastnosti hydrogelů připravených z komerčně dostupných polysacharidů, které odpovídají podmínkám Standardům certifikované přírodní kosmetiky. První fází praktické části bylo optimalizovat postup přípravy jednotlivých hydrogelů a stanovit jejich optimální koncentraci pro použití při jejich charakterizaci. Druhou fází byla samotná příprava vzorků pro reometrické stanovení. Poslední fází byla samotná reometrie. Vybrané čtyři suroviny přímo z CPK Standardů byly xanthanová guma, guarová guma, tragantová guma a guma arabská. Výsledky celkem jasně prokázaly, že nejlepší surovinou použitelnou pro přípravu přírodního hydrogelu je xanthanová guma. Naopak, že hydrogel z arabské gumy je připravit téměř nemožné.
Vývoj přírodních kosmetických emulzí s enkapsulovanými aktivními látkami
Chrápavá, Edita ; Dzurendová, Simona (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Během posledních let se zvýšil zájem společnosti o spotřební produkty, které nějakým způsobem napomáhají vyšší ekologické udržitelnosti, ať už se jedná o snížení emisí při velkovýrobě, snadnější odbourání chemikálií v odpadních vodách, nebo nezávadnost produktů a ingrediencí, z nichž jsou produkty vyrobeny. Tohle téma zasáhlo ve velkém i kosmetický průmysl a byly tak donuceny se začít přizpůsobovat nejen menší značky přírodní kosmetiky, ale i velké firmy. Důsledkem se stal větší důraz na výzkum přírodních látek pro kosmetiku a vývoj přírodních alternativ syntetických složek. Zároveň se také objevuje zvýšený zájem společnosti o účinky hub východní medicíny ve spojitosti s prospěšnými účinky jak na fyzické, tak psychické zdraví. Tato práce se zabývá spojením uvedených dvou témat, a to analýzou rostlinných extraktů a extraktů medicinálních hub a testováním jejich potenciálního kosmetického využití. Následně pak byl navržen kosmetický přípravek vyrobený ze složek přírodního původu s enkapsulovanými extrakty z těchto přírodních ingrediencí jako aktivními látkami.
Optimalizace přípravy kombinovaných částic s chitosanem a jejich charakterizace s aplikačním využitím
Netopilík, Tibor ; Hudečková, Helena (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací nanočástic pro kosmetické a potravinářské aplikace. Práce zkoumá různé metody přípravy nanočástic, včetně liposomů a chitosomů, a analyzuje jejich vlastnosti a stabilitu v různých modelových prostředích. Experimentální část zahrnuje stanovení enkapsulační účinnosti různých vitaminů pomocí HPLC a UV-VIS spektrofotometrie. Výsledky ukazují vliv různých faktorů, jako je čas, typ prostředí a způsob přípravy, na stabilitu a účinnost nanočástic. Dále je provedena optimalizace přípravy chitosomů s využitím ultrazvuku a magnetické míchačky. Byly vyvinuty kosmetické produkty obohacené o tyto nanočástice, u kterých byla provedena senzorická analýza. Tato práce přispívá k pochopení procesů přípravy nanočástic a poskytuje užitečné informace pro vývoj nových kosmetických a potravinářských produktů s vylepšenými vlastnostmi a stabilitou.
Produkce mikrobiálních enzymů a jejich stabilizace enkapsulací
Hazuchová, Eva ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce se zabývá produkcí mikrobiálních enzymů a jejich následnou stabilizací prostřednictvím enkapsulace. Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na mikrobiální enzymy, zejména extracelulární hydrolázy, jejich producenty a vlastnosti. V rámci teorie je rovněž diskutována možnost aplikace enzymů v oblasti farmacie a medicíny. Experimentální část diplomové práce byla zaměřena na samotnou produkci mikrobiálních enzymů a jejich stabilizaci. Sledovány byly produkce proteolytických a lipolytických enzymů v závislosti na čase a použitém kultivačním substrátu. Nejvyšší produkce enzymů byla zaznamenána u plísně Aspergillus oryzae při kultivaci na pšeničných otrubách 3. den kultivace. V rámci experimentální části byla dále provedena identifikace, izolace a purifikace enzymů. Podstatnou částí experimentu byla stabilizace naprodukovaných mikrobiálních enzymů prostřednictvím enkapsulace. Připraveny byly alginátové částice, stanovená enkapsulační účinnost se pohybovala v rozmezí 55 až 70 %. S nejvyšší účinností se enkapsulovaly enzymy plísně Aspergillus oryzae. Následně byla ve dvou prostředích (ve vodě a v gelu) v průběhu šesti týdnů sledována dlouhodobá stabilita enkapsulovaných enzymů a srovnána se stabilitou enzymů volných. U volných enzymů došlo během skladování k výraznému poklesu enzymových aktivit, a to především v rozmezí čtvrtého a šestého týdne uchovávání. U enkapsulovaných enzymů byl naopak pozorován nárůst enzymových aktivit. Stabilita byla studována rovněž z pohledu stability částic samotných. Obecně vyšší stabilitu vykazovaly částice uchovávány v prostředí gelu. V předložené diplomové práci bylo testováno i potenciální využití enzymů ve farmacii, jakožto látek podporujících trávení. Dle dosažených výsledků by testované částice s enkapsulovanými mikrobiálními enzymy mohly být vhodné pro vybrané farmaceutické aplikace.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 96 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.