|
Sklizeň brambor na Vysočině - rozhlasová reportáž
Procházka, Adam ; Lovaš, Karol (vedoucí práce) ; Lokšík, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce za pomoci rozhlasové reportáže přiblíží posluchači proces sklizně brambor, a to na statku Josefa Vlka v Čelistné nedaleko Pelhřimova. V první, tedy teoretické části, je zmíněné téma reportáže jako rozhlasového žánru s doplněním jeho minulosti i současnosti. Jedna kapitola se také zaměří na základní orientaci o sklizni brambor. Druhá polovina je věnována metodologii tvorby rozhlasové reportáže. Zabývá se přípravou, postupem při nahrávání a následnou postprodukcí.
|
|
Hodnocení vlivu aplikace pomocného přípravku na produkční parametry brambor
MIČKA, Michal
Cílem diplomové práce bylo hodnocení vlivu aplikace pomocného přípravku na produkční parametry brambor. K tomuto účelu byl v roce 2022 založen jednoletý maloparcelkový pokus v pokusné stanici Lukavec. Do pokusu byly vybrány odrůdy Ornella, Red Anna, Val Blue a Westamyl. V pokusu byl aplikován pomocný přípravek Energen Fulhum Plus. Energen Fulhum Plus je upravený a modifikovaný vodný roztok solí látek získaný originálním rozkladem technického lignosulfátu. Podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení a v důsledku toho zvyšuje využití vláhy a výživy. Dále podporuje růst, výnos a látkové složení. Ze sklizených pokusných parcelek se stanovil výnos a poté byly odebrány vzorky pro rozbory a chemické analýzy. Z pokusu byl hodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny, obsah dusíkatých látek, výnos dusíkatých látek a obsah polyfenolů. Ve sledovaném roce 2022, který byl v měsících březen - září teplotně i srážkově nadprůměrný, je z výsledků patrné že všechny odrůdy v pokusu po aplikaci pomocného přípravku Energen Fulhum Plus oproti kontrole zvýšily výnos hlíz (t/ha), průměrnou hmotnost hlíz (g), obsah škrobu (%), výnos škrobu (t/ha), obsah dusíkatých látek (%) a výnos dusíkatých látek (t/ha). U obsahu sušiny (%) se po aplikaci pomocného přípravku zvýšil obsah sušiny u všech odrůd kromě odrůdy Val Blue, kdy se obsah sušiny nepatrně snížil. Aplikace pomocného přípravku měla u celkového obsahu polyfenolů (mg EGA/g sušiny) rozdílné výsledky, kdy se zvýšil u odrůd Westamyl a Val Blue a naopak snížil u odrůd Ornella a Red Anna.
|
|
Uplatnění nových přístupů ve výživě porostů brambor
RŮŽIČKA, Jan
Hlavním cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární přehled v oblasti hnojení a výživy rostliny bramboru a shromáždit a utřídit informace o nových přístupech používaných v pěstování brambor. V práci jsou popsány způsoby hnojení a výživy organickými hnojivy, anorganickými hnojivy (včetně základních prvků) a jejich vliv na růst a kvalitu brambor. Dále uvádím možnosti využití mikrobiálních a biochemických přístupů ke zlepšení výživy brambor a jejich výhody či nevýhody. Práce také prezentuje možnosti zlepšení využití hnojiv a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí s využitím nových technologií a inovativních postupů. Závěrem jsou uvedeny tři příklady z praxe u zemědělských podniků, které se zabývají pěstováním brambor.
|
|
Porovnání automatického a poloautomatického sazeče brambor
NEBESAŘ, Jan
V bakalářské práci jsou porovnávány dvě technologie pro sázení brambor. První technologií je výsadba automatickým sazečem a druhou technologií je výsadba sazečem poloautomatickým. Měření probíhalo v kraji Vysočina, který se nachází v bramborářské výrobní oblasti. Práce je zaměřena na porovnání technologií v oblasti kvality práce, plošné výkonnosti a ekonomické efektivity. Ta zahrnuje spotřebu pohonných hmot a náklady na provoz jednotlivých sazečů. Dále je v práci hledán bod, ve kterém obě technologie dosahují stejné plošné výkonnosti při shodných nákladech na provoz strojů.
|
| |
| |
| |
|
Hodnotenie vplyvu odrody na kvalitu zemiakových lupienkov
Lovás, Patrik
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu odrůdy brambor na výslednou senzorickou kvalitu bramborových lupínků. V rámci laboratorního experimentu byly zkoumány tři odrůdy brambor, které jsou součástí portfolia společnosti INTERSNACK Choustník, a.s., kde byla hodnocena sušina, škrob v sušině, redukující cukry a texturní vlastnosti. Následně byla provedena senzorická analýza lupínků vyrobených z daných odrůd. Firemní tajemství nám nedovolilo uvést pravé jména odrůd, a tak je budou charakterizovat písmena slovenské abecedy: A, B a C. Nejlepší senzorickou kvalitu vykazovaly lupínky vyrobené z odrůdy B, která je charakteristická vhodnými chemickými parametry pro jejich výrobu. Ty dosahovaly i další dvě odrůdy, ale senzorické hodnocení lupínků z nich vyrobených dosahovalo o něco slabších výsledků, což mohlo být při odrůdě C zapříčiněno vyšším obsahem redukujících cukrů a při odrůdě A samotnou agrotechnikou.
|
| |
| |