Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 73 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sledování využití živin při různém načasování pro optimální průběh sportovního výkonu
Vývoda, Milan
Předmětem této diplomové práce je vliv rozdílného časování glukózy na vybrané parametry sportovního výkonu, kterými jsou: koncentrace laktátu v krvi, hladina krevní glukózy, tepová frekvence a rychlost, jakožto parametr výkonu. V teoretické části je pozornost věnována obecné charakteristice laktátu, objasnění jeho funkce v organismu, souvisejícím pojmům a také jeho významu v kontextu sportovního tréninku. Dále pak je přiblížena problematika časování sacharidů v závislosti na sportovním výkonu. Do experimentální části této práce bylo zahrnuto celkem 10 účastníků z nichž každý absolvoval dva tréninkové protokoly. Jeden protokol zahrnující příjem glukózy před výkonem (protokol A), druhý s příjmem glukózy po výkonu (protokol B). Výsledky tohoto výzkumu naznačují, že manipulace s časováním příjmu glukózy v závislosti na sportovním výkonu, nemá statisticky významný (p>0,05) vliv na zkoumané parametry.
Verifikace akreditované analytické metody pro stanovení glukosy a cholesterolu
ŠŤASTNÁ, Milena
V posledních letech je vývoj zdravotnické techniky ve zdravotnických laboratořích velmi aktuálním tématem. Metody stanovení analytů se více automatizovaly. Je kladen velký důraz na hodnocení kvality na jednotlivých zdravotnických pracovištích. Pomocí automatizace metod stanovení je vyšetření vzorků prováděno za kratší čas a vydávané výsledky jsou přesnější. Tato práce se věnuje tématu verifikace akreditovaných analytických metod pro stanovení glukózy a cholesterolu, která je podstatnou složkou systému kontroly kvality v procesu akreditace zdravotnických laboratoří. Analyt glukóza je stanovován pomocí enzymatické referenční metody s hexokinázou a analyt cholesterol je analyzován metodou enzymatického kolorimetrického testu pomocí účinků cholesterol esterázy a cholesterol oxidázy. Měření jsou prováděna na analyzátoru Alinity c od firmy Abbott Laboratories, s.r.o. diagnostics division. Pro účel procesu verifikace jsou realizována opakovaná měření kontrolních vzorků v čase a v sérii. K tomu využíváme kontrolní materiály pro interní kontrolu kvality (měření v čase) a externí kontrolu kvality (pro měření v sérii). Z těchto naměřených hodnot a následného statistického vyhodnocení vyplývá, že obě analytické metody jsou vhodné ke klinickému využití ve zdravotnické laboratoři Synlab v Českých Budějovicích a proces verifikace byl úspěšný.
Glucose effect on lipid metabolism homestasis in pancreatic β-cells
Stokičová, Linda ; Holendová, Blanka (vedoucí práce) ; Horáková, Olga (oponent)
Lipidy jsou důležitou součástí β-buněk. Nejenomže jsou nezbytnou strukturní složkou buněčných membrán a zdrojem energie, ale hrají nepostradatelnou roli ve fyziologii β-buněk. Jejich metabolismus je těsně propojen s metabolismem glukózy, zásadní molekulou pro β-buňky. Přítomnost lipidů je důležitá pro glukózou stimulovanou sekreci inzulinu a jejich metabolismus je nezbytný pro správnou funkci β-buněk. Lipidy jsou skladovány v tukových kapénkách ve formě triacylglycerolů, retinol esterů a cholesterol esterů. Tyto dynamické buněčné struktury jsou důležité pro metabolismus lipidů a ochranu buňky před různými typy stresu. Chronické vystavování β-buněk glukóze a lipidům vede ale k narušení GL/NEFA cyklu (cyklus glycerolu a volných mastných kyselin), glukolipotoxicitě a dále k dysfunkci β-buněk, jejich dediferenciaci, insulinové rezistenci a diabetu 2. typu. Experimentální část je zaměřena na charakteristiku lipidového metabolismu v β-buňkách ve spojení s metabolismem glukózy a redoxním prostředím. Glukózou indukovaná exprese proteinů účastnících se lipidového metabolismu (aktivace mastných kyselin, lipolýza, lipogeneze, atd.) a efekt pozměněného redoxního prostředí byly analyzovány v INS1E buněčné linii β-buněk a izolovaných myších pankreatických ostrůvcích. Množství tukových kapének bylo závislé na...
Vliv konzumace stravy obohacené o pokrutiny z ostropestřce mariánského na hodnoty celkového bilirubinu, glukózy a triacylglycerolů
KOUBKOVÁ, Diana
Bakalářská práce na téma "Vliv konzumace stravy obohacené o pokrutiny z ostropestřce mariánského na hodnoty celkového bilirubinu, glukózy a triacylglycerolů" se zaměřuje na problematiku jaterních onemocnění a možnou protektivní léčbu, kdy například ostropestřec mariánský může pomoci ochránit játra před možným poškozením. V dnešní době je poškození jater stále častějším problémem, což může být způsobené i tím, že kvůli nevhodnému stravování a nezdravému životnímu stylu narůstá počet obézních lidí. Dalším rizikovým faktorem může být nadměrné užívání léků. Vlivy různých hepatoprotektivních látek byly již zkoumány vědci po celém světě. Vliv ostropestřce mariánského je tedy již poměrně prozkoumaný a jeho hepatoprotektivní vlastnosti jsou potvrzené. Cílem této práce bylo zjistit, zda tento pozitivní vliv na játra přetrvává i v případě, kdy jsou pokrutiny z nažek ostropestřce mariánského použity při pečení chleba. Ve výzkumné části bakalářské práce proto byla získána krev laboratorních myší, sérum z ní získané bylo podrobeno následné biochemické analýze. Získaná data byla zpracována do tabulek, byly vypočteny průměrné koncentrace celkového bilirubinu, glukózy a triacylglycerolů a směrodatné odchylky. Statistické vyhodnocení proběhlo pomocí testu ANOVA a byla stanovena hladina významnosti (p). Bylo zjištěno, že paracetamol významně nemění hladiny celkového bilirubinu a triacylglycerolů, zatímco u glukózy bylo zaznamenané snížení s podáním paracetamolu. Při sledování změn v případě různé doby podávání krmných pelet vyšel celkový bilirubin téměř beze změn, stejně tak u hladin glukózy. Triacylglyceroly vyšly vyšší u myší s dobou podávání 90 dní oproti skupině, která byla krmena 14 dní. Výsledky bakalářské práce mohou posloužit jako zdroj dat a mohou být využity k dalším výzkumným studiím.
Biosensors based on functionalized graphene
Pavlásková, Lucie ; Skládal, Petr (oponent) ; Bartošík, Miroslav (vedoucí práce)
In this work, a graphene field-effect transistor (GFET) was demonstrated as a sensing platform for glucose detection. The linker molecule pyrenebutanoic acid succinimidyl ester (PSE) and enzyme glucose oxidase (GOx) were successfully employed to functionalize the graphene channel in FET. The GOx enzyme was immobilized on the channel for glucose detection as it induces a selective catalytic glucose reaction. The functionalization process was characterized by Raman spectroscopy and Atomic force microscopy (AFM). The fabricated graphene-based biosensors enabled the electrical detection of glucose in two different setups. In the FET setup, through the Dirac point shift in the charge transfer characteristics, as well as in the setup for continuous real-time monitoring, through the resistance change of graphene channel. This study indicates that graphene holds great promise for the development of nanoelectronic biosensors including glucose level monitoring applications.
Uhlíkaté sorbenty biologicky aktivních látek
Lanžhotská, Aneta ; Sedláček, Petr (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Předložená Bakalářská práce se zabývá obecnou charakteristikou lignitu a jeho definici, jako materiálového systému. Lignit představuje geologicky nejmladší typ uhlí a patří mezi kaustobiolity, což jsou hmoty s různým stupněm prouhelnění původní fytomasy. Stupněm prouhelnění je zhruba mezi rašelinou a hnědým uhlím. Zvláštní pozornost byla věnována aplikací lignitu jako levnějšího a univerzálního sorbentu za účelem nahradit aktivní uhlí a k využití sorpci biologicky aktivních látek v biotechnologiích. Specifická struktura a složení dávají lignitu přirozené sorpční schopnosti. V modelových experimentech byly použity polyfenoly, jako významné mikrobiální inhybitory, ve kterých lignit vykazoval vysokou efetivitu sorpce a glukoza, kterou lignit prakticky nesorboval. Dále byl prováděn modelový experiment reálným hydrolyzátem kukuřičné biomasy, kde lignit vykazoval optimální schopnost sorpce.
Výroba a charakterizace medoviny vyráběné různými technologickými postupy
Kilian, David ; Vítová, Eva (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na technologii výroby medoviny z vybraných druhů medu o různých cukerných koncentracích za využití moderních výrobních technologických postupů studenou a teplou cestou. Teoretická část se zaměřuje na historii medoviny a technologický vývoj. Detailněji se zaměřuje na moderní velkokapacitní výrobní technologie jak studené, tak i teplé cesty. V experimentální části práce byly nejprve vyrobeny vzorky medoviny o různých cukerných koncentracích z tří druhů medu za použití dvou technologických postupů (studená teplá cesta). Dále byla provedena charakterizace vzorků z hlediska obsahu HMF – Hydroxymethylfurfural, etanolu, glukózy, fruktózy, vybraných organických kyselin a prvků spolu se senzorickou analýzou. Připravené vzorky byly porovnány a diskutovány ohledně rozdílů, za účelem zjistit rozdíly využití dvou výrobních technologií (studené a teplé cesty), vybraných druhů medu a vliv cukernatosti před fermentací na konečný produkt.
Double-gate biosensor of glucose based on functionalized graphene
Malatinová, Michaela ; Pavlásková, Lucie (oponent) ; Bartošík, Miroslav (vedoucí práce)
This bachelor's thesis studies functionalization of graphene with linker molecule pyrenebutanoic acid succinimidyl ester and the enzyme glucose oxidase for glucose detection by a biosensor. The functionalized graphene implemented as the channel in field-effect transistor was used for the fabrication of the biosensing device. The functionalization process was confirmed by Raman spectroscopy and Atomic Force Microscopy. The characterization of the sensor and its qualities were monitored using transfer curves and time response. The shift in Dirac point and its position were inspected in relation to different concentrations of glucose and efficiency of the functionalization. The choice of the gate electrode of the graphene field-effect transistor was investigated with respect to its possible impact on the measurement results.
Vliv glukosy na korozní chování hořčíkové slitiny AZ31 ve fyziologickém roztoku
Faltýnková, Denisa ; Hasoňová, Michaela (oponent) ; Doskočil, Leoš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá vlivem koncentrace glukosy na korozní chování hořčíkové slitiny AZ31 v prostředí fyziologického roztoku 0,9% NaCl. Teoretická část stručně shrnuje využití hořčíku a jeho slitin v medicínských aplikacích a nabízí náhled do současného stavu poznání vlivu glukosy na korozi těchto materiálů. V experimentální části bylo využito potenciodynamické měření a elektrochemická impedanční spektroskopie (EIS) pro sledování elektrochemického chování slitiny AZ31 ve fyziologickém roztoku v přítomnosti různých koncentrací glukosy. Analýza povrchu slitiny po korozi byla provedena pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu (SEM) a energiově disperzní spektroskopie (EDS). Korozní prostředí bylo analyzováno měřením konduktivity, pH, emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) a kapalinovou chromatografií s vodivostním detektorem. Výsledky ukázaly, že glukosa v závislosti na koncentraci zhoršuje korozní odolnost slitiny AZ31 v 0,9% NaCl. V korozním prostředí byly identifikovány tři organické kyseliny, z nichž největší zastoupení má glukonová kyselina.
Chromatografické stanovení jednoduchých sacharidů ve vybraných nápojích
Jurečková, Zuzana ; Diviš, Pavel (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Důležitou součástí nápojů jsou jednoduché sacharidy, proto se tato diplomová práce zaměřuje na tuto problematiku. Teoretická část se věnuje popisu vlastností, výrobě, metabolismu a využití jednoduchých sacharidů jako je glukosa, fruktosa a sacharosa. Je zde také uvedena definice nápojů a jejich hlavních dělení. Z literární rešerše vychází experimentální část zabývající se analýzou vybraných nápojů vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s refraktometrickou detekcí na kolonách s vázanou alkylovou nebo ionexovou fází. V závěru byly výsledky stanovení porovnány a komentovány. V dnešní době je kladen důraz na správnou funkci zažívacího traktu. Významným faktorem, který podporuje střevní mikroflóru, je prebiotický sacharid - tagatosa. Její vlastnosti, výroba, metabolizace v těle a případné využití jsou taktéž popsány v části rešeršní. V experimentální části je uvedena možná optimalizace analýzy vzorků s obsahem tagatosy na obou typech kolon v systému HPLC. Výsledek je opět komentován v závěru práce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 73 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.