Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 265 záznamů.  začátekpředchozí143 - 152dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Znalosti žáků druhého stupně vybrané základní školy v oblasti respiračních onemocnění
Drbohlavová, Tereza ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
NÁZEV PRÁCE Znalosti žáků druhého stupně vybrané základní školy v oblasti respiračních onemocnění AUTORKA Tereza Drbohlavová VEDOUCÍ PRÁCE PhDr. Hanušová Jaroslava, Ph.D. ABSTRAKT Práce se zabývá tématem respiračních onemocnění se zaměřením na znalost žáků druhého stupně vybrané základní školy v této problematice. V první části práce je přehled jednotlivých nemocí, a to včetně jejich původců. V této teoretické části jsou popsány projevy vybraných nemocí, klinický obraz, průběh, možnosti vakcinace, léčby nebo prevence. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit znalosti žáků 6.- 9. třídy na vybrané základní škole v tomto tématu. Informace potřebné pro zpracování výzkumné části práce jsou od žáků získány prostřednictvím dotazníků. Výsledkům tohoto výzkumu je věnována druhá část práce. Z těchto výsledků je patrné, že znalosti žáků se celkově pohybují mezi průměrnými. Nejlepších výsledků dosáhly 9. ročníky, s průměrným počtem bodů 44,38 bodů v 9. A a 46,54 bodů v 9. B. Těmto bodovým výsledkům odpovídá celková procentuální úspěšnost 80,7 % v 9. A a 77,58 % v 9. B. Naopak nejnižší počet správných odpovědí byl u žáků z 6. A, ve které žáci dosáhli průměrného počtu bodů 29,53 a celkové úspěšnosti 48,67 %. Výsledky jsou podrobněji rozebrány ve výzkumné části práce a pro lepší orientaci a přehlednost jsou zpracovány do...
Stravování žáků druhého stupně
Bílková, Monika ; Kočí, Jana (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Zdravá strava je dnes nejenom důležitý aspekt života jako takového, ale stále více diskutované téma na školách a jedna z kapitol předmětu Výchova ke zdraví. Díky včasné prevenci můžeme zabránit vzniku civilizačních chorob, jako jsou ischemická choroby srdeční, diabetes mellitus, rakovina, nebo obezita. Všem těmto chorobám se díky zdravé stravě, dostatku pohybu a vedení ke zdravému životnímu stylu dá předejít. Zlom ve vývoji člověka nastává v období dospívání, a proto mne zajímá, zda se žáci sídlištní základní školy stravují v souladu s výživovými doporučeními, či nikoliv. To je také cílem této práce. Zjistit do jaké míry se žáci druhého stupně stravují zdravě, zda se jejich stravování vzhledem k vývoji dětí v důsledku dospívání zlepšuje a ve které oblasti stravování nebo stravovacích návyků dosáhli žáci nejlepších a nejhorších výsledků. Práce má dvě části. V teoretické části jsem se zabývala zdravím a vhodným stravováním adolescentů obecně. Tato část vychází z odborné literatury zabývající se zdravím, zdravím dětí a doporučenou výživou populace, zejména pak výživou dětí na druhém stupni základní školy. Na základě dosavadních poznatků týkajících se zdravého stravování jsem v praktické části srovnávala obecné požadavky na výživu s výsledky žáků základní školy. Dále pak tato část zahrnuje projekt žáků...
Vhodná výživa pro optimální sportovní výkon ve sportovní gymnastice
Radovesnický, Daniel ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
NÁZEV: Vhodná výživa pro optimální sportovní výkon ve sportovní gymnastice AUTOR: Daniel Radovesnický KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRAKT Tato bakalářská práce pojednává o vhodné výživě ve sportovní gymnastice pro optimální sportovní výkon. Je zaměřena na specifika oblasti výživy ve sportovní gymnastice. Na základě jednotlivých jídelníčků zjišťuje individuální přístup k výživě od reprezentantů České republiky ve sportovní gymnastice a navrhuje jim výživová doporučení podle aktuálních poznatků. Také porovnává odlišnosti mezi stravou mužů gymnastů a žen gymnastek. Práce má několik částí, v teoretické části je blíže popsaná sportovní gymnastika, její historie, energetická náročnost a také nejnovější poznatky v oblasti výživy a sportovního jídelníčku. Nastavení správného dietního plánu je složitá záležitost, která je vysoce individuální, protože neexistuje žádný univerzální a pro každého člověka platný výživový styl. Část praktická se věnuje současným stravovacím návykům českých reprezentantů ve sportovní gymnastice. Z jejich osobních dat a týdenního nutričního záznamu vyplývá vyhodnocení individuálních výživových předností i nedostatků. Z konečných výsledků práce jsou patrné značné nedostatky v oblasti výživy sportovních gymnastů a velké rozdíly ve stravování žen a...
Stravování a pohybová aktivita pedagogů na vybraných středních školách
Slabochová, Dana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá nutričním chováním a pohybovou aktivitou pedagogů vybraných středních škol v Litoměřicích v Ústeckém kraji. Hlavním cílem této práce je zmapovat, jaký stravovací režim a pohybovou aktivitu pedagogové vybraných škol mají. Cílem výzkumného šetření je zjistit, zda stravovací návyky pedagogů vybraných středních škol odpovídají výživovým doporučením, jestli mají dostatečnou pohybovou aktivitu, jak často a jakou pohybovou aktivitu vykonávají. Teoretická část se zabývá charakteristikou práce pedagoga, životním stylem současného člověka, výživou a výživovými faktory. Zmiňována jsou také aktuální výživová doporučení, kde jsou vysvětleny zásady správného stravování. Dále se věnuje pohybové aktivitě, kde zmiňuje význam pohybu, popisuje čím je tvořen pohybový aparát a co si máme představit pod pojmem tělesná zdatnost. Rovněž se věnuje problematice zvyšující se hypokinezi v současné společnosti. V praktické části jsou kvantitativní metodou anonymního dotazníkového šetření zjišťovány stravovací návyky a pohybová aktivita pedagogů vybraných středních škol. Výsledky dotazníkového šetření přináší zjištění, že pohybová aktivita u pedagogů je dostačující, ale zároveň odhalují problémy ve stravování pedagogů. V závěru práce jsou na základě tohoto zjištění navržena vhodná opatření pro zlepšení...
Znalosti žáků určitých středních škol severních a středních Čech o vybraných civilizačních onemocněních
Jírová, Kateřina ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Tato diplomová práce se věnuje problematice civilizačních nemocí. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je objasněno, co jsou civilizační nemoci, jak vznikají a jak je možné jim předcházet. U vybraných nemocí (ischemická choroba srdeční, obezita, cukrovka, nádorová onemocnění) je podrobněji popsáno, jak a proč vznikají, co patří mezi rizikové faktory, jaká existují preventivní opatření a jak je případně možné nemoc léčit. V praktické části se práce věnuje výzkumu znalostí žáků vybraných střeních škol o problematice civilizačních nemocí. Za použití dotazníku byly prověřeny znalosti žáků dvou středních škol a zjištěn rozdíl v jejich vědomostech. Dále byly porovnány tyto znalosti žáků s jejich znalostmi před dvěma lety, kdy byl na stejných školách vyplněn podobný dotazník. Účelem práce tedy bylo zjistit, jak se vědomosti (v oblasti civilizačních nemocí) totožných žáků těchto dvou škol změnily s odstupem dvou let. Ze závěrečné diskuze je zřejmé, jak se znalosti žáků s odstupem dvou let změnily. Bylo zjištěno, že znalosti žáků se celkově zlepšily. U otázek týkajících se rakoviny, cukrovky a obezity došlo ke zlepšení. K mírnému zhoršení došlo u otázky týkající se počtu pacientů. K žádné změně nedošlo u otázky týkající se správného zařazení nemocí do kategorie civilizační...
Znalosti žáků vybraných základních škol o ovoci a zelenině a jejich významu pro lidské zdraví
Lišková, Veronika ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Teoretická část této práce se zabývá významem ovoce a zeleniny z hlediska lidského zdraví. Nejdříve se kapitoly věnují rozdělení ovoce a zeleniny do skupin a významu konkrétních druhů ovoce a zeleniny. Další kapitoly se zabývají vitamíny, minerálními látkami a vlákninou, které jsou v ovoci a zelenině hojně zastoupeny. Nedílnou součástí je také projekt Ovoce a zelenina do škol. V poslední části teoretické části jsou rozebrány tematické plány ZŠ Bratří Venclíků, konkrétně témata týkající se ovoce a zeleniny. Praktická část je postavena na výsledcích kvantitativního šetření formou dotazníku, které se zaměřovalo na znalosti žáků o ovoci a zelenině a jejich významu pro lidské zdraví. Šetření probíhalo na dvou pražských základních školách, a to ZŠ Bratří Venclíků a ZŠ Campanus. Část otázek je zaměřena na oblíbenost ovoce a zeleniny u žáků, část se týká testových otázek o znalostech vitamínů, minerálních látek, vlákniny, alternativního stravování a dalších témat týkajících se ovoce a zeleniny. Výsledky poukazují na průměrnou až podprůměrnou znalost žáků v oblasti prospěchu ovoce a zeleniny. Celkově zvolili žáci 695 správných odpovědí z 1512 možný, což tvoří 46 % správných odpovědí. Na základě těchto výsledků byla navržena výuková jednotka, která si klade za cíl upřesnit a upevnit informace o ovoci a...
Informovanost vybraných skupin obyvatel o zdravotních rizicích při nezdravém stravování
Nováková, Martina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá významem výživy jako určující hodnoty pro zdraví člověka a analyzuje problematiku rizikových faktorů nezdravého stravování. Při zasazení do rámce obecných principů a širšího společenského kontextu je konkrétně zaměřena na věkovou skupinu dospělých. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje pojem výživa, popisuje funkci jednotlivých složek výživy, energetický metabolismus a vztah s výživou. Dále se teoretická část zabývá metodami hodnocení stavu výživy, popisem výživových doporučení a zhodnocením zdravotních rizik, která mohou vyplývat z výživy. Praktická část je zaměřena na konkrétní výzkum znalostí a informovanosti týkající se problematiky zdravé výživy. Pracuje se studenty pomaturitního studia školy v Čelákovicích. Pomocí dotazníkového šetření a následné komparace tato práce zjistila nedostatečnou úroveň znalostí ve sledovaných oblastech problematiky zdravé výživy, a sice u studentů všech tří oborů - Diplomovaný farmaceutický asistent, Diplomovaný sociální pracovník a Předškolní a mimoškolní pedagogika. Ačkoli dotazníkové šetření ukázalo, že u některých otázek studenti přece jen projevili alespoň průměrné znalosti o zdravé výživě a možných rizicích nezdravého stravování, z dalších odpovědí vyplynulo, že dodržování zásad zdravého...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 265 záznamů.   začátekpředchozí143 - 152dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 VACHOVÁ, Andrea
6 Vachová, Aneta
3 Vachová, Anna
1 VÁCHOVÁ, Agáta
6 VÁCHOVÁ, Aneta
1 VÁCHOVÁ, Anežka
6 Váchová, Aneta
3 Váchová, Anna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.