Název:
Informovanost vybraných skupin obyvatel o zdravotních rizicích při nezdravém stravování
Překlad názvu:
Information about the health risks of selected groups in unhealthy eating
Autoři:
Nováková, Martina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá významem výživy jako určující hodnoty pro zdraví člověka a analyzuje problematiku rizikových faktorů nezdravého stravování. Při zasazení do rámce obecných principů a širšího společenského kontextu je konkrétně zaměřena na věkovou skupinu dospělých. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje pojem výživa, popisuje funkci jednotlivých složek výživy, energetický metabolismus a vztah s výživou. Dále se teoretická část zabývá metodami hodnocení stavu výživy, popisem výživových doporučení a zhodnocením zdravotních rizik, která mohou vyplývat z výživy. Praktická část je zaměřena na konkrétní výzkum znalostí a informovanosti týkající se problematiky zdravé výživy. Pracuje se studenty pomaturitního studia školy v Čelákovicích. Pomocí dotazníkového šetření a následné komparace tato práce zjistila nedostatečnou úroveň znalostí ve sledovaných oblastech problematiky zdravé výživy, a sice u studentů všech tří oborů - Diplomovaný farmaceutický asistent, Diplomovaný sociální pracovník a Předškolní a mimoškolní pedagogika. Ačkoli dotazníkové šetření ukázalo, že u některých otázek studenti přece jen projevili alespoň průměrné znalosti o zdravé výživě a možných rizicích nezdravého stravování, z dalších odpovědí vyplynulo, že dodržování zásad zdravého...This diploma thesis examines the impact of nutrition as a vital variable for human health and analyses risk factors involved in unhealthy diet. When incorporated into framework of general principals and broader social context, it is focused on an age group of adults. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part outlines the term nutrition, describes functions of different components of nutrition and energy balance in organism. Furthermore, the theoretical part deals with methods of assessment of nutritional status, description of diet recommendations and evaluation of risks to the health, which can be caused by diet. The practical segment focuses on establishment of dietary habits and spread of knowledge about benefits of healthy and costs of unhealthy nutrition among students attending selected school in Čelákovice. By the use of survey then followed by comparison of surveyed data, this thesis finds insufficient degree of dietary knowledge amongst students of all three fields of study - Graduate pharmaceutical assistant, Graduate social worker and Pre-school and After-school Education. The survey has shown that students have a ground work of theory regarding nutrition and risks regarding unhealthy diet, yet it does not correspond to adherence to healthy diet in...
Klíčová slova:
Dospělá populace; výživa; zdraví; zdravý životní styl; Adult population; health; healthy life style; nutrition