Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 901 záznamů.  začátekpředchozí820 - 829dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení vybraných indikátorů kvality ošetřovatelské péče na oddělení následné péče
BALOGOVÁ, Renata
Cílem výzkumného šetření bylo vyhodnocení indikátorů kvality ošetřovatelské péče. Indikátory, které jsme si pro tento výzkum zvolili, byly spokojenost pacientů s ošetřovatelskou péčí, hodnocení soběstačnosti, stavu výživy a bolesti. Ve vyhodnocování spokojenosti s ošetřovatelskou péčí odpovídalo většina dotázaných respondentů kladně. Ze všech dotazovaných respondentů 64 % zvolilo v celkovém hodnocení možnost spokojen a 36 % respondentů možnost spíše spokojen. Možnosti průměrně spokojen, spíše nespokojen a nespokojen v celkovém hodnocení poskytované lékařské i ošetřovatelské péče nezvolil žádný z dotazovaných respondentů. Hypotéza 1: pacienti na ONP jsou spokojeni s ošetřovatelskou péčí, byla potvrzena. Vyhodnocení míry soběstačnosti ? v celkovém součtu všech oblastí 32,1 % respondentů se posunulo ze stupně závislosti středně závislý na ošetřovatelské péči do kategorie lehce závislý na ošetřovatelské péči. V kategorii vysoce závislý na ošetřovatelské péči a zcela nezávislý na ošetřovatelské péči se stav nezměnil. Hypotéza 2: míra soběstačnosti se u pacientů ONP ve sledovaném období zvyšuje, byla potvrzena. Stav výživy se ve sledovaném období změnil k lepšímu. V celkovém součtu nutričního score bylo v nejnižší kategorii (0 ? 3 body) o 14,4 % respondentů více po měsíci hodnocení než v hodnocení při příjmu. Hypotéza 3: stav výživy se u pacientů ONP ve sledovaném období zlepšuje, byla potvrzena. Hodnocení bolesti u pacientů na ONP ? bolest udávalo 59,4 % respondentů, z nichž 39,5 % respondentů mělo bolest na hodnotě 1 VAS, 34,2 % respondentů hodnotu 2 VAS, 15,8 % respondentů hodnotu 3 VAS, 5,25 % respondentů hodnotu 4 VAS a 5,25 % respondentů mělo bolest na hodnotě 5 VAS. Po podání analgetik nepřesahuje u respondentů hodnotu bolesti 2 na VAS. Na základě výše uvedených výsledků hypotéza 4: Bolest u pacientů ONP nepřesahuje hodnotu 3 na VAS, byla potvrzena.
Voda a její úloha ve výživě a podpoře zdraví.
BENEŠOVÁ, Aneta
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou vody a její úlohy ve výživě a podpoře zdraví. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se zaměřuji na charakterizování vody, vlastnosti vody, výskytu vody v potravinách a její vliv na lidské zdraví. V praktické části se zabývám výzkumem pomocí dotazníků, který zjišťuje informovanost o problematice pitného režimu u studentů druhého stupně základní školy. V závěrečné fázi prezentuji zjištěné výsledky, které jsou vyhodnoceny a následně graficky zpracovány.
Zdroje polynenasycených mastných kyselin a možnosti jejich využití ve výživě
KOLINGEROVÁ, Hana
Polynenasycené mastné kyseliny, jejich zdroje a využití v potravinách jsou dnes studovaným a zkoumaným tématem mnoha vědců. Jejich vliv na zdraví organismu je prokázaný v mnoha hlediscích. Praktická část se proto zabývá zjištěním a porovnáním znalostí této problematiky ve vybraných skupinách, konkrétně studentů středních a vysokých škol. Teoretická část je zaměřena na zdroje polynenasycených mastných kyselin a jejich využití ve výživě.
Komparativní studie stravovacích návyků dětí ve věku 12 - 15 let (druhý stupeň základních škol) navštěvující třídy se sportovním zaměřením a nesportovním zaměřením.
FIALOVÁ, Lenka
Odborníci na výživu jsou respektováni od výrobců kojeneckých potravin a dá se říci, že kvalita těchto produktů je na vysoké úrovni. S přibývajícím věkem však stále více do způsobů stravování zasahuje okolí a to především zvyklosti vlastní rodiny. Nedílnou součástí stravování se stávají školní jídelny. I zde je mnoho možností, jak ovlivnit skladbu, prostředí, čerstvost, pestrost potravin podávaných dětem.
Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích návyků u věkové kategorie žen 50+
SLÍPKOVÁ, Klára
Bakalářská práce pojednává o problematice řízené úpravy hmotnosti pomocí změny stravovacích návyků u žen ve věku 50+. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části definujeme základní termíny a problematiku obezity. Hovoříme o látkách potřebných pro život a správnou funkci tělesných orgánů a zároveň zmiňujeme problematické aspekty současných moderních stravovacích návyků. V praktické části charakterizujeme probandy a zároveň úpravu změny jejich jídelníčku, kterou podstoupily. V konečné fázi prezentujeme výsledky své práce, tedy vliv, jaké úpravy měly na změnu hmotnosti a přidružených veličin (obsah tuku v těle, aktivní tělesná hmota, voda v těle).
Výživa losa evropského v zoologických zahradách
ŠERÁKOVÁ, Veronika
Tato bakalářská práce je zaměřená na výživu Losa evropského (Alces alces) v zoologických zahradách v Praze, Brně a Chomutově. První část je zaměřená na literární přehled ohledně Losa evropského, kde byla popsána jeho charakteristika, zařazení, rozšíření a biologie. Dále byla bakalářská práce soustředěna na popis stavby a funkce trávicí soustavy a v neposlední řadě na výživu Losa evropského v zoologických zahradách. Ve druhé části bylo provedeno vlastní sledování ve 3 zoologických zahradách. Zhodnocena byla výživa, složení krmných dávek a obsahy živin v krmných dávkách Losa evropského podle váhových kategorií. V závěru práce byl proveden pokus o zhodnocení zjištěných výsledků a porovnání krmných dávek Losa evropského v jednotlivých zoologických zahradách.
Problematika "PET FOOD" - krmivo pro psy
ZEMANOVÁ, Lenka
Cílem této práce bylo vytvořit přehled krmiv a pomocí dotazníku zhodnotit trh s těmito výrobky. Trh krmiv pro psy je v České republice zastoupen mnoha výrobci. Jedná se o výrobce jak s celosvětovou působností (Pedigree, Candy, Brit) tak i regionální (Fitmin, Propesko). Ve svém portfoliu výrobků mají sortimentně zastoupeny většinou všechny skupiny psů (jak věkově, tak podle plemen ale i podle zátěže psů). Z provedeného dotazníkového šetření je zřejmé, že lidé nejčastěji krmí svého psa kombinací granulí a zbytků z kuchyně. To je dáno tím, že lidé na vesnici mají svého psa spíše jako hlídacího a nehledí tak na jeho výživu a dají mu do krmné dávky vše, co zbude od stolu. Z faktorů, které ovlivňují respondenty při výběru psího krmiva, je na prvním místě již osvědčený výrobek. Na druhém místě jsou současně cena a složení výrobku. Překvapující je, že 70 % všech dotázaných čte složení výrobku, ale pouze 30 % ví, jak se takový produkt vyrábí. Mezi nejpoužívanější značky patří Pedigree na druhém místě a na stejně Friskies a Propesko. Nejznámější značkou je Pedigree dále pak Propesko, Friskies
Zjištění názoru dětí mladšího školního věku na zdraví, pohyb a sport
MAREČKOVÁ, Kamila
Cílem diplomové práce je zjistit, jaké představy mají děti o zdraví, pohybu a sportu. Práce odpovídá na to, co si dítě představuje pod těmito pojmy. Dále zkoumá, jaký vliv na utváření těchto představ má rodina, škola, televize a okolí. Výzkum byl prováděn se 115 žáky třetích tříd základních škol, tedy dětí ve věku 8-9 let. V práci bylo použito dotazníkového šetření. Výsledkem je zjištění, že žáci třetích tříd mají poměrně správný názor na zdraví, pohyb a sport. Také vyplynulo, že se většina dětí tohoto věku věnuje ve svém volném čase nějakému sportu. Práce odhalila nedostatky ve stravování těchto dětí.
Porovnání procenta tělesného tuku u studentů učitelství prvního stupně ZŠ s šetřením z roku 2005 pomocí kaliperace
HALASOVÁ, Barbora
Diplomová práce se zabývá zjišťováním procenta tělesného tuku u studentů Jihočeské univerzity, oboru učitelství pro 1. stupeň ZŠ a následným porovnáním výsledků s rokem 2005. Výzkum se konal v měsících květen až říjen 2011. V tomto období bylo naměřeno celkem 114 probandů, z toho 106 žen a 8 mužů. Měření tělesného tuku probíhalo prostřednictvím antropometrické metody, konkrétně byla použita metodika podle Pařízkové. Kožní řasy byly měřeny pomocí kaliperu značky Somet s přesností na 0,2 mm. Výsledné hodnoty jsou zpracovány v tabulkách a grafech. Z výsledků vyplývá, že v porovnání s rokem 2005 došlo k mírnému nárůstu procenta tělesného tuku u skupiny mužů i žen.
Srovnání stravovacích návyků u studentů Zdravotně sociální fakulty
FILIPOVÁ, Petra
Teoretická část je zaměřena na základní pojmy stravování, na vlivy, které působí na výživu a na jednotlivé složky stravy a jejich význam. Mimo jiné je v této části kladen důraz i na správný příjem živin a výživová doporučení. V praktické části byly stanoveny tři cíle. Hlavním cílem bylo zjistit stravování u vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty, zda splňují správný denní příjem kalorií a živin. Zjistit, co vede studenty k nesprávnému způsobu stravování a na základě zjištěných hodnot navrhnout zdravější způsob stravování. K dosažení cílů byl vybrán kvalitativní výzkum. Byla zvolena metoda dotazování ? technika polořízeného rozhovoru s 10 studentkami. Rozhovory jsem provedla v druhé polovině února roku 2011. U všech respondentek byly zaznamenány čtyři dny počínaje nedělí. Po zpracování a vyhodnocení rozhovorů bylo zjištěno, že 9 z 10 respondentek má znatelné výkyvy v denním příjmu kalorií. U 10 respondentek byla zaznamenaná nepravidelnost stravy a nedostatek příjmu zeleniny a ovoce, tím nedostatek vitamínu C. Na základě polořízených rozhovorů bylo zjištěno u 8 z 10 studentek nadbytečný příjem bílkovin, který může mít až negativní dopady na tělo. 9 z 10 studentek determinuje ve výběru potravin cena. 10 studentek nemá žádné zdravotní omezení v příjmu potravy. Výzkum ukázal, že stravovací zvyklosti se během studia na vysoké škole u 1 z 10 studentek změnily pozitivním směrem, dále u 2 studentek nedošlo k žádné změně a u 7 studentek se stravovací zvyklosti zhoršily. Bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, která poukáže na chyby ve stravování a nabídne rozšíření informovanosti u laické i odborné veřejnosti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 901 záznamů.   začátekpředchozí820 - 829dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.