Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 93 záznamů.  začátekpředchozí72 - 81dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Biodiverzita epigeických brouků na vybraných polních kulturách - vliv managementu na strukturu společenstev
SVOBODA, Richard
Společenstva epigeických brouků byla studována na čtyřech agroekosystémech s různými pěstovanými plodinami. Všechny čtyři agroekosystémy se nacházely v blízkém okolí Českých Budějovice (Jižní čechy). Na prvním agroekosystému se konvenčním způsobem pěstovala kukuřice. Na druhém agroekosystému se opět konvenčním způsobem pěstovala pšenice. Na třetím agroekosystému to byl ječmen a na čtvrtém trvalý travní porost. Jednotlivé lokality se lišily nejen v pěstované plodině, ale i v množství prováděných agrotechnických operaci v období odchytu. Pro odchyt materiálu byla na všech agroekosystémech použita metoda zemních pastí. Následně byly určeny druhy a byla studována míra lidského dopadu četností druhů různých ekologických skupin nalezených v daných lokalitách. Aktivita brouků byla nejvyšší na agroekosystému s kukuřicí, kde byla nalezena téměř polovina ze všech odchycených jedinců. Aktivita byla na všech agroekosystémech ovlivněna jak managementem agtrotechnických operací tak v daném roce specifickým počasím. Na všech lokalitách naprosto převládaly expanzivní druhy (E ? druhy odlesněných stanovišť silně ovlivněných činností člověka)
Realtionship between protein content, bread-making quality and wheat endosperm microstructure
Burešová, I. ; Dvořáková, P. ; Hřivna, L. ; Mika, Filip
Microstructure is an organization of structural elements and enables to understand the connections between microstructure – physical properties – food quality. The main composite of the wheat endosperm is starch and the dried endosperm consists of cells filled by the protein and starch grains. The aim of work was to define the relationship between wheat endosperm microstructure, protein content and bread-making quality. Winter wheat cultivars (Triticum aestivum L.) of different bread-making quality were divided into 6 groups in agreement with the visual evaluation of the microstructure. Criteria were coherence, thickness of the protein matrix and immersion of the starch grains into protein matrix. Significantly lower protein content and inferior bread-making was found for endosperm in which the starch grains were not visually recognized, protein matrix was discontinuous, thick and 2D. Conversely the higher protein content and better bread-making quality could be associated with thin protein matrix.
Klimatická změna a klimatické fluktuace - normály vybraných klimatologických prvků na území České republiky: Výzkum dopadů klimatické změny vyvolané zesílením skleníkového efektu na sektory vodních zdrojů, zemědělství, lesního hospodářství a zdravotnictví. Sektor zemědělství
Český hydrometeorologický ústav, Praha ; Univerzita Karlova v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta ; Národní klimatický program České republiky ; Trnka, Miroslav ; Muška, František ; Málek, Jan ; Jůzl, Miroslav ; Kohut, Mojmír ; Rožnovský, Jaroslav ; Žalud, Zdeněk
Studie, která navazuje na ucelené závěry a komplexní pohled výstupů řešení VaV/740/1/00, je rozdělena do částí: Dopady změny klimatu na růst a vývoj pšenice ozimé - expertní přístup (agroklimatologické hodnocení území, citlivost půd - změna vodního režimu, růst, vývoj a pěstební technologie, choroby a škůdci) a Dopady změny klimatu na růst a vývoj pšenice ozimé - modelový přístup (metodika studia dopadů změny klimatu, evaluace modelu CERES-Wheat, vyhodnocení změny klimatu).
Klimatická změna a klimatické fluktuace - normály vybraných klimatologických prvků na území České republiky: Výzkum dopadů klimatické změny vyvolané zesílením skleníkového efektu na sektory vodních zdrojů, zemědělství, lesního hospodářství a zdravotnictví. Sektor zemědělství
Český hydrometeorologický ústav, Praha ; Univerzita Karlova v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta ; Národní klimatický program České republiky ; Trnka, Miroslav ; Muška, František ; Málek, Jan ; Jůzl, Miroslav ; Kohut, Mojmír ; Rožnovský, Jaroslav ; Žalud, Zdeněk
Studie, která navazuje na ucelené závěry a komplexní pohled výstupů řešení VaV/740/1/00, je rozdělena do částí: Dopady změny klimatu na růst a vývoj pšenice ozimé - expertní přístup (agroklimatologické hodnocení území, citlivost půd - změna vodního režimu, růst, vývoj a pěstební technologie, choroby a škůdci) a Dopady změny klimatu na růst a vývoj pšenice ozimé - modelový přístup (metodika studia dopadů změny klimatu, evaluace modelu CERES-Wheat, vyhodnocení změny klimatu).
Rozšíření ekologického zemědělství na orné půdě v krajině‚ bioprodukce pro širší potravinářské a krmivářské využití
Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby, Praha ; Petr, Jiří
Projekt zahrnuje celý soubor pokusů rozšiřující možnosti ekologického pěstování a produkce biopotravin a krmiva na orné půdě. Nejrozsáhlejší pokusy byly provedeny s ozimou pšenicí. V souladu s metodikou projektu je ověřována krmná hodnota obilovin z ekologického pěstování s cílem posílit produkci biomasa monogastrů. Popis odrůdových pokusů s ozimou pšenicí, ozimým žitem, žitovcem (tritikale).
Ekologická optimalizace hlavních pěstitelských opatření pro polní plodiny: metodika pro praxi
Vach, Milan ; Javůrek, Miloslav
Publikace shrnuje současné nejnovější poznatky o produkčních faktorech pěstitelských technologií v rozdílných stanovištních podmínkách, popisuje příklady efektivních minimalizačních a půdoochranných technologií pěstování hlavních polních plodin. Práce se také věnuje agroekologickým přístupům ve výživě rostlin, hnojení statkovými i minerálními hnojivy a ochraně rostlin proti chorobám, škůdcům a plevelům.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Rozšíření ekologického zemědělství na orné půdě v krajině‚ bioprodukce pro širší potravinářské a krmivářské využití
Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby, Praha ; Dvořák, Petr ; Kuchtová, Perla ; Hučko, Boris ; Mudřík, Zdenek ; Kodeš, Alois ; Mičák, Libor ; Krejčířová, Lucie ; Bicanová, Eva ; Capouchová, Ivana ; Petr, Jiří
Součástí závěrečné zprávy jsou dílčí zprávy: Shrnutí výsledků pokusů s různými šířkami řádků za rok 2007 (struční výsledky odběrů rostlin a výnosové výsledky, Zhodnocení kvalitativních ukazatelů bioprodukce pšenice k využití pro různé užitkové směry, Odrůdy obilnin pro ekologické zemědělství, Výsledky jednotlivých odrůdových pokusů, Krmná hodnota zrna obilovin z ekologického pěstování, Skladba zásobních bílkovin pšenice ozimé z ekologického způsobu pěstování, Plísně a mykotoxiny u ekologicky vypěstovaných obilnin, Vliv dlouhodobého ekologického hospodaření na obsah přijatelných živin v půdě.
Rozšíření ekologického zemědělství na orné půdě v krajině‚ bioprodukce pro širší potravinářské a krmivářské využití
Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby, Praha ; Petr, Jiří
Součástí zprávy za rok 2006 je zhodnocení výsledků všech uskutečněných pokusů. Výsledky z pěstování pšenice v širších řádcích. Výsledky pokusů s uplatněním ozimého žita v ekologickém zemědělství. Výsledky výnosů současných 35 odrůd ozimé pšenice a 22 odrůd jarního ječmene vedených v ekologickém zemědělství. Součástí zprávy jsou i výsledky krmných pokusů, ve kterých se potvrdila lepší nutriční hodnota pšenice z ekologického zemědělství.
Využití gelové a čipové elektroforézy k identifikaci podjednotek gluteninů s vysokou a nízkou molekulovou hmotností u pšenice: Metodika pro praxi
Bradová, Jana ; Dvořáček, Václav ; Štočková, Lenka
Metodika zahrnuje optimalizované metodické přístupy pro analýzu podjednotek gluteninů s vysokou molekulovou hmotností (HMW-GS) a podjednotek gluteninů s nízkou molekulovou hmotností (LMW-GS) u pšenice. Klasická elektroforéza v polyakrylamidovém gelu umožňuje současnou klasifikaci obou gluteninových systémů. Automatická čipová elektroforéza je nová moderní technika, která zaručuje podmínky objektivní, rychlé, dostatečně přesné a reprodukovatelné, z hlediska požadavků na bezpečnost práce a bezpečné analýzy gluteninů. Součástí metodiky je hodnocení gluteninových podjednotek z hlediska predikce pekařské jakosti pšenice.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 93 záznamů.   začátekpředchozí72 - 81dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.