|
Vývoj nabídky a cenových relací biopotravin
GONDEKOVÁ, Hana
Předmětem diplomové práce je "Vývoj nabídky a cenových relací biopotravin". V teoretické části je popsáno ekologické zemědělství a jeho vývoj v ČR, legislativa, kontrolní mechanizmy ekologického zemědělství a popis trhu s biopotravinami u nás a v Evropě. Druhá část popisuje dotazníkový kvantitativní výzkum u zákazníků modelového supermarketu. Dále byl proveden v rámci práce kontrolní nákup. V závěrečné části je analýza vývoje cen a srovnání cen potravin konvenčních a biopotravin.
|
|
Biopotraviny v prostředí současného retailingu
Horká, Jana ; Chylíková, Hana (vedoucí práce) ; Turnerová, Lenka (oponent)
Hlavním cílem práce je analýza nabídky biopotravin ve vybraných maloobchodních řetězcích zastoupených na českém trhu. Na začátku práce jsou vysvětleny pojmy maloobchod, retailing a je stručně nastíněn vývoj retailu v České republice. Ve druhé kapitole je představeno ekologické zemědělství, jeho definice, cíle a jeho současný stav ve světě a v České republice. Je zde definováno, co je to bioprodukt a biopotravina, jak jsou biopotraviny označovány a které organizace se této činnosti v ČR věnují. Ve třetí kapitole je analyzována situace na trhu biopotravin v ČR a jsou zde představeny určité marketingové projekty a akce pořádané za účelem propagace biopotravin. Čtvrtá kapitola analyzuje současný stav maloobchodní sítě v ČR a v následující kapitole jsou představeny maloobchodní řetězce vybrané za účelem analýzy jejich sortimentu biopotravin. Poslední kapitola se zabývá analýzou nabídky biopotravin ve vybraných retailových řetězcích.
|
|
Komparace vnímání biopotravin odlišnými generacemi
Říšská, Zuzana ; Chylíková, Hana (vedoucí práce) ; Křečková Kroupová, Zuzana (oponent)
Práce pojednává o biopotravinách a způsobech, jakými jsou vnímány s ohledem na věk spotřebitele. Teoretická část práce se dělí do tří kapitol - první z nich se věnuje ekologickému zemědělství, jeho vývoji v Evropě a v České republice i současné situaci. Stručně popisuje kontrolní systém a legislativu v ČR. Druhá kapitola pojednává o českém spotřebiteli biopotravin, třetí kapitola je věnována metodologii výzkumu. Čtvrtá kapitola analyzuje data získaná dotazníkovým šetřením a polostrukturovanými rozhovory. Cílem práce je zjistit, jak se liší vnímání biopotravin respondenty různých věkových kategorií.
|
|
Příspěvek permakultury k udržitelnému způsobu života
GAJDUŠKOVÁ, Alena
Vztah člověka k hmotnému světu je určujícím a výchozím vztahem při zkoumání vývoje trvale udržitelného rozvoje.Lidé se intenzivně problematikou životního prostředí zabývají od šedesátých let minulého století, neboť v té době se začaly projevovat závažné změny životního prostředí. Jedním z alternativních konceptů je i permakultura, která původně vznikla jako systém zemědělské produkce, později zahrnula i další aspekty života -kulturní, ekonomický a sociální.Tato práce se skládá z několika částí: v první jsem vyhodnotila a shrnula návrh jedlé zahrady navržené v bakalářské práci z roku 2011, v další jsem na vybraných plodinách aplikovala doporučované permakulturní postupy pěstování a zhodnotila klady i zápory jednotlivých postupů. V poslední části jsem podle tradičních technologických postupů zpracovala vybrané základní druhy potravin.
|
| |
|
Struktura trhu s bioprodukcí v jižních Čechách
HULANOVÁ, Monika
Cílem diplomové práce byl výběr hlavních druhů bioprodukce, zmapování struktury bioprodukce z hlediska původu a zjištění prodaného objemu vybraných biopotravin v jižních Čechách. Pro mapování struktury bioprodukce byla zvolena metoda monitoringu trhu v obchodech. Bioprodukce byla zjišťována ve dvou typech obchodů ? marketech a specializovaných bio obchodech. V jižních Čechách bylo vybráno 15 marketů a 15 specializovaných obchodů s bioprodukty, přičemž v každém z nich byla zjišťována struktura biopotravin z hlediska původu (česká/dovoz) a z hlediska objemu obchodované produkce, se zaměřením na bio-hovězí, obilniny, mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Údaje byly zjišťovány z obalů na biopotravinách, nebo pohovorem s vedoucím obchodu. Klíčová
|
|
Konverze rodinné farmy na ekologický způsob hospodaření
ŠVOJGR, Josef
Práce je zaměřena na vyhodnocení současného stavu hospodaření a vytvoření plánu přechodu Angus farmy na ekologický způsob hospodaření v rostlinné i živočišné výrobě. V období konverze farmy, které trvá dva roky u orné půdy, luk a pastvin se musí hospodaření uvést do souladu se zákonem č. 344/2011 o ekologickém zemědělství. Teoretická část obsahuje základní informace o historii ekologického zemědělství v ČR, vymezení základních pojmů, jako je např.: ekologické zemědělství, ekofarma, bioprodukt, biopotravina. Další informace pojednávají o hlavních cílech ekologického zemědělství, legislativě, kontrole, certifikaci a v neposlední řadě o státní podpoře ekologického zemědělství. Druhá část práce analyzuje současný stav farmy, u které se popisuje struktura rostlinné výroby, struktura živočišné výroby, používaná technika a agrotechnické operace, personální zajištění, bilance živin, bilance krmiv, používání chemických prostředků a SWOT analýza stávajícího stavu. V poslední části práce se navrhuje struktura rostlinné a živočišné výroby pro konverzi u které se popisuje bilance živin, bilance krmiv, personální zajištění, modernizace provozu, zavedení agroturistiky, ekonomické zhodnocení a SWOT analýza stávajícího stavu po konverzi.
|
| |
| |
| |