Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27,794 záznamů.  začátekpředchozí27785 - 27794  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.79 vteřin. 

Peritoneální dialýza a její vliv na kvalitu života pacienta
Králová, Dana ; Nikodemová, Hana (vedoucí práce) ; Forejt, Julius (oponent)
Ve své práci jsem se věnovala kvalitě života pacientů léčených peritoneální dialýzou, kterou si prováděj í sami doma. V teoretické části jsem se věnovala obecně anatomii, fyziologii a onemocnění ledvin, diagnostice, léčbě a problematice selhání led vi n, hemodialýze, peritoneální dialýze a transp lantaci ledvin a zejména edukaci nemocných. Pro mou práci jsou velmi důležité možnosti léčby. Informovanost pacientú pomáhá jak při spolupráci zdravotníků s nemocným, tak jim může zjednodušit život s dialýzou. Praktickou část tvoří cíl práce, hypotéza, metodika průzkumu. V dotazníku jsou jednoduché otázky z běžného života, kdy některé činnosti si zdravý člověk vůbec neuvědomuje, ale pro nemocného mohou znamenat nelehký úkol. Část dotazníku se ěn uje přímo peritoneální dialýze a s ní spojenými činnostmi. Dále se zmilluji O charakteristice sondované skupiny. Zabývám se výsledky výzkumu a vyhodnocení jednotlivých položek. Svou prací jsem chtěla ukázat alespoň na malé skupince pacientů, jak prožívají stav již dia lyzovaní pacienti a že to nemusí nutně znamenat vyřazeni z běžného života. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Listová zelenina jako zdroj výživově významných fenolických látek
TRÖSTLOVÁ, Daniela
Tato práce pojednává o obsahu fenolických látek v salátových rostlinách. Část této rozsáhlé skupiny rostlinných látek tvoří flavonoidy, které jsou významné svoji lehkou dostupností a významnou biologickou aktivitou. Do popředí pozornosti se dostává především rutin a kvercetin. Tyto látky se vyznačují příznivými biologickými účinky. Mají antioxidační vlastnosti, zabraňují peroxidaci lipidů a likvidují volné radikály. Flavonoidní látky jsou používány v lékařství a mohou předcházet vzniku chronických onemocnění, jako je kardiovaskulární onemocnění nebo ateroskleróza. Obsah fenolických látek ve vybraném vzorku byl stanoven metodou micelární elektrokinetické kapilární chromatografie (MECC) a metodou kapalinové chromatografie (HPLC) u deseti druhů salátových rostlin. Pro analýzu byl použit lyofilizovaný materiál. Největší obsah kvercetinu byl nalezen u listového salátu pěstovaného na venkovním záhoně. Hodnota 48 600 mg/kg sušiny vysoce převyšovala obsahy kvercetinu ostatních rostlin. Z dalších fenolických látek byly nalezeny kyseliny rozmarinová, chlorogenová a kávová. Dále byly nalezeny deriváty kyseliny kávové a barviva.

Rizikové faktory aterosklerózy a jejich možné farmakologické ovlivnění u pacientů s ischemickou chorobou tepen a dolních končetin
Hromádka, Milan ; Filipovský, Jan (vedoucí práce) ; Piťha, Jan (oponent) ; Šimon, Jaroslav (oponent)
1 Obsah: 1 Současný stav problematiky 1.1 Ischemická choroba tepen dolních končetin 1.2 Léčba ICHDK 1.3 Rizikové faktory ICHDK 1.4 Mírná hyperhomocysteinemie 1.5 Oxidační stres 1.6 Asymetrický dimetylarginin 2 Cíle disertační práce 3 Metodika 4 Výsledky: 1 Léčba statiny u pacientů s ICHDK 1.1 Pacienti s poruchou spektra krevních lipidů 1.2 Pacienti bez poruchy spektra krevních lipidů 2 Léčba pentoxifyllinem u pacientů s ICHDK 2.1 Intravenozní podání jednotlivé dávky 2.2 Orální podání jednotlivé dávky ' 2.3 Klaudikační interval před 8 denní infuzní léčbou a po ní 3 Léčba foláty u pacientů s ICHDK 3.1 Výskyt hyperhomocysteinemie u pacientů s ICHDK 3.2 Methioninový zátěžový test 3.3 Porovnání účinku léčby kyselinou listovou u pacientů s ICHDK a u zdravých seniorů, MTHFR 4 Asymetrický dimetylarginin 4.1 ADMA a konvenční rizikové faktory v populačním vzorku 4.2 ADMA u nemocných s předčasnou ICHS a u kontrolní skupiny 5 Závěry pro praxi 6 Summary 7 Literatura 8 Seznam publikací a přednášek autora strana 2 2 2 3 4 4 5 5 6 9 11 12 12 13 14 15 17 18 20 20 22 25 2 1 Současný stav problematiky 1.1 Ischemická choroba tepen dolních končetin Ischemická choroba tepen dolních končetin (ICHDK) je nejčastějším a nejvýznamnějším onemocněním periferních tepen, nejčastěji vzniká na podkladě aterosklerotického procesu. Pacienti...

Imunomodulační schopnosti mezenchymálních kmenových buněk - využití v terapii
Pavlíková, Michaela ; Stříž, Ilja (oponent) ; Krulová, Magdaléna (vedoucí práce)
Mezenchymální kmenové buňky (MSC, mesenchymal stem cells) jsou intenzivně studovány zejména kvůli jejich možnému klinickému využití. Terapeutický potenciál MSC spočívá nejen ve schopnosti diferenciovat se v buňky mezenchymální, ektodermální a endodermální linie, ale především v jejich imunomodulačních funkcích. MSC umožňují svým působením na buňky imunitního systému podpořit přesmyk imunitní odpovědi ze zánětlivé na protizánětlivou. Schopnost potlačit zánět spolu s možností diferenciace a antiapoptotickým vlivem na okolní buňky činí z MSC slibný prostředek pro léčbu závažných onemocnění. Tato práce pojednává o působení MSC na jednotlivé buňky imunitního systému. Zaměřuje se na popis účinku MSC ve čtyřech modelových případech. Jedná se o experimentální autoimunitní encefalomyelitidu, infarkt myokardu, diabetes mellitus a transplantaci kožního štěpu. Znalost mechanismů spojených s ovlivňováním imunitního systému pomocí MSC spolu s pochopením vlivu specifického prostředí na tyto buňky je zásadní pro jejich využití v klinické terapii. Klíčová slova: mezenchymální kmenové buňky, imunomodulace, autoimunitní onemocnění, transplantace

Colorectal carcinoma and markers of biological activity
Lipská, Ludmila ; Topolčan, Ondřej (vedoucí práce) ; Fínek, Jindřich (oponent) ; van Dalen, Arie (oponent)
práce Autorka se zabývá dvěma skupinami pacientů s diagnózou kolorektální karcinom a porovnává pacienty, kteří se s touto diagnózou léčí a jsou sledováni a druhou skupinou, u které bylo toto onemocnění nově diagnostikováno.

Technologie zpracování a senzorické hodnocení jakosti kravského mléka a vybraných produktů z něj vyrobených
BROŽOVÁ, Soňa
Bakalářská práce se zabývá technologií zpracování a senzorickým hodnocením jakosti kravského mléka a vybraných produktů z něj vyrobených. Stanovila jsem si dva cíle a z nich vyvstávající výzkumné otázky. Prvním cílem bylo popsat technologické postupy při zpracování mléka a popsat dílčí kroky ve výrobě vybraných mléčných výrobků. Druhým cílem bylo porovnání senzorických vlastností u mléčných výrobků z ekologické produkce a výrobků z běžného potravinářského provozu. Práce je rozdělena na dvě základní části, část teoretickou a empirickou. Teoretická část je zaměřena na technologii zpravování mléka. Je zde popsána výroba vybraných druhů mléčných potravin. Jde o konzumní mléko, kysané mléčné výrobky a sýry. Snahou bylo nejen popsat technologii zpracování mléka a postupy výroby mléčných potravin, ale zároveň zachytit i jejich nejčastěji se objevující senzorické vady a příčiny jejich vzniku. Dále je teoretická část zaměřena na čisté mlékařské kultury. V tomto úseku teoretické části je popsán postup jejich získávání, nejčastěji používané druhy kultur a jejich vady. V neposlední řadě jsou v teoretické části stručně charakterizovány nejčastěji se vyskytující onemocnění přenášené mlékem. Zpracování těchto informací bylo provedeno studiem odborné literatury a internetových zdrojů. V empirické části jsem zkoumala, zda se liší technologické postupy zpracování mléka a postupy při výrobě čerstvého sýra používané na ekologické farmě od technologických postupů využívaných běžnou potravinářskou firmou. Dále jsem chtěla porovnat, zda se objevují rozdíly v senzorických vlastnostech výrobků od těchto dvou producentů. Odlišnosti v technologii zpracování jsem se snažila zachytit pomocí pozorování přímo ve výrobnách. Pro pozorování jsem si zvolila dvě instituce. Jako první provoz jsem vybrala biofarmu Slunečná ležící v okrese Prachatice. Běžný potravinářský provoz byl druhým objektem pozorování. To se uskutečnilo v MADETĚ, a.s. Jindřichův Hradec. Údaje získané tímto výzkumem jsem zpracovala do přehledné tabulky pomocí aplikace Microsoft Excel. Rozdíly v senzorické jakosti produktů jsem zkoumala použitím senzorické analýzy vybraných produktů. Hodnocení jakosti se zúčastnilo 10 laických hodnotitelů ve všech věkových kategoriích. Ti obdrželi senzorický dotazník, do kterého pomocí bodové stupnice zaznamenávali své subjektivní pocity z ochutnávek výrobků. Hodnoceny byly parametry: barva, konzistence, vůně a chuť u konzumního mléka, jogurtu, jogurtového mléka, sýra, přičemž od každé kategorie měli posuzovatelé k dispozici vždy dva vzorky. Jeden pocházel z ekologické produkce a druhý z běžného potravinářského provozu. Výsledky z dotazníků byly, pomocí aplikace Microsoft Excel, zprůměrovány, zpracovány do tabulky a graficky znázorněny v grafech.

Vliv judikatury Evropského soudního dvora v oblasti přímých daní
Krejsa, Jan ; Vítek, Leoš (vedoucí práce) ; Pavel, Jan (oponent)
V práci byla analyzována judikatura ESD v oblasti přímých daní a formulovány specifické zásady. ESD postupuje ve třech krocích: zjišťuje, zda existuje omezení EU práva, posuzuje, zda jde o srovnatelné postavení rezidentů a nerezidentů, a nakonec konstatuje, zda může být rozdílné zacházení ospravedlněno naléhavými důvody veřejného zájmu. V práci byla provedena komparace uplatňování judikatury v členských státech. Vliv judikatury ESD byl potvrzen v rozdílné míře; zpravidla dochází k vyvažování aktivního a pasivního přístupu na straně legislativy nebo justice. I přes zjevný vliv judikatury zůstávají v právních předpisech ustanovení, která jsou rozporu s evropským právem.

Rozpočtový proces města - analýza a návrhy na zlepšení
HAMPELOVÁ, Anna
Příprava rozpočtového procesu je složitý proces, který zahrnuje celou řadu kroků, které jsou mezi s sebou propojené a tvoří jeden celek. Základní požadavky upravují různé zákony a vyhlášky, ale zbytek je v kompetenci jednotlivých měst a obcí. Rozpočtový proces zahrnuje několik etap. Správně sestavený rozpočtový výhled, rozpočet, provádění jeho změn, pravidelná a účinná kontrola hospodaření ze strany zastupitelstva, komisí a občanů, patří mezi faktory, které příznivě ovliňují rozvoj měst a obcí. Sestavit rozpočet je možné různými způsoby. Jde o tzv. klasické přístupy, které jsou zatím nejvíce využívány. V poslední době se hodně mluví a začínají se zavádět do praxe také nové přístupy rozpočtování, které využívají techniky finančního plánování, kontroly a auditu. Tyto metody kladou důraz na to, aby byly finanční prostředky co nejlépe a nejefektivněji využívány a nedocházelo k plýtvání státními prostředky. Do budoucna se předpokládá jejich postupný rozvoj. V současné době ja však o nich jen malá povědomost.

ANALÝZA SOUČASNÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU PODLE GILLESE LIPOVETSKÉHO A MICHELA MAFFESOLIHO: KOMPARACE A KONFRONTACE VYBRANÝCH TÉMAT, PROBLÉMŮ A KONTROVERZÍ
VOLEK, Jan
Práce analyzuje a srovnává přístupy dvou autorů zabývajících se jevy v soudobé společnosti. Soustřeďuje se převážně na témata životního stylu a hodnot. Klade si otázky týkající se socializace a individualizace společnosti. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první části jde o seznámení se základními termíny (postmoderna, životní styl, hodnoty) a jejich vymezení. Druhá část práce je věnována koncepci Gillese Lipovetského. Třetí část se zaměřuje na koncepci Michela Maffesoliho. Ve čtvrté části jde pak o komparaci těchto dvou myšlenkových konceptů, kdy se práce soustředí především na vysledování argumentačních střetů a třecích ploch. Na základě této komparace vyvstávají otázky a myšlenky, které jsou v závěrečné části práce prezentovány.

Občané o životní úrovni a sociálních podmínkách
Červenka, Jan
V šetření z dubna 2006 jsme se věnovali některým otázkám,jež se týkají rodinných rozpočtů a životní úrovně občanů ČR a také hodnocení současné situace, pokud jde o některé základní sociální podmínky.