Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 276 záznamů.  začátekpředchozí183 - 192dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití techniky PSE (extrakce rozpouštědlem za zvýšeného tlaku a teploty) v analýze potravin
Grulichová, Hana ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá moderní metodou extrakce PSE (extrakce rozpouštědlem za zvýšeného tlaku a teploty). Existují dva druhy tohoto přístroje One PSE a Fast PSE. V práci je popsán vlastní přístroj a jeho fungování. Dále je zde uvedena extrakce antrachinonů, strychninu, berberinu, glycyrhizinu, ligustiludů z léčivých rostlin. Tyto látky jsou používané hlavně pro léčbu různých onemocnění. Práce si všímá i stopových prvků, tokoferolů, alkylbenzen sulfonátů, izoflavonů, dioxinů, betakarotenu, vitaminu E, polyfenolů extrahovaných z biologických vzorků. Využití látek získaných z biologických materiálu je velmi rozmanité. Některé snižují rizika například osteoporózy, kardiovaskulárního onemocnění, rakoviny a jiné jsou naopak zdraví škodlivé toxiny. Značná pozornost je věnována především látkám obsaženým v potravinách jako například polychlorované bifenoly, různé pesticidy, lipidy, oxysteroly. Tyto látky jsou v potravinách spíše nežádoucí a proto se zjišťuje jejich množství, aby tyto potraviny nebyly zdraví škodlivé.
Označování potravinářských výrobků značkami kvality
Černá, Pavlína ; Zadražilová, Dana (vedoucí práce) ; Sadílek, Tomáš (oponent)
Obsahem diplomové práce je problematika značek kvality potravin. Značky kvality jsou v České republice udělovány Ministerstvem zemědělství, soukromými organizacemi a své značky kvality mají i obchodní řetězce. Práce obsahuje příklady značek kvality potravin, které jsou udělovány různými organizacemi. Výzkumná otázka diplomové práce zní: "Preferují zákazníci při nákupu výrobky se značkami kvality?" Autorka zpracovala dotazníkový výzkum týkající se značky kvality Klasa, kterou uděluje české Ministerstvo zemědělství. Výsledky svého výzkumu porovnala s výsledky výzkumu týkajícího se značky Regionální potravina. Autorka dále ve své práci porovnává systémy potravinářských značek kvality v tuzemsku a v zahraničí. Část diplomové práce se zabývá i otázkou nákladů spojených s fungováním značek kvality. Zvláštní pozornost je věnována vlastním značkám potravinářských obchodních řetězců. Řetězce jsou totiž významnými hráči na potravinářském trhu, neboť se jedná o společnosti velké ekonomické síly.
Optimalizace chovu tropických stínek Trichorhina tomentosa.
BĚHOUNEK, Ladislav
Práce vznikla za účelem zjištění, zda se produkce tropických stínek druhu Trichorhina tomentosa může lišit v závislosti na podávané potravě. Tropické stínky jsou inovativním druhem krmného hmyzu v teraristice, a proto neexistuje příliš mnoho studií o jejich chovu. Tento fakt se stal jedním z hlavních původců výběru tohoto druhu krmného hmyzu pro mou studii. Dalším aspektem byla relativní nenáročnost chovu. Stínky byly chovány ve stejných podmínkách a rozděleny do čtyř skupin. Každé ze skupin byl podáván různý druh potravy. Sběr dat probíhal každý týden v podobě počtu jedinců. Statistickou metodou bylo zjištěno, že podávaná potrava má na produkci tropických stínek vliv. V pokusu nejrychleji narůstaly populace krmené ovesnými vločkami a granulemi pro psy. Tento fakt by mohl napomoci nejen chovatelům krmného hmyzu k lepší produkci chovů tropických stínek.
Vývoj a výroba optimálního krmiva pro exotické ptactvo
SOVOVÁ, Marie
Má bakalářská práce se zaměřuje na vývoj a výrobu krmných směsí, semen a zrnin pro exotické ptáky chované v lidské péči jako mazlíčci. V práci jsou ekonomicky porovnány komerčně vyrobené směsi a nově sestavené směsi. Analýza byla provedena u dvou skupin exotických ptáků v počtu šedesáti jedinců z čeledi astrildovitých a čtyřiceti jedinců papoušků. Výsledek: Vznikly čtyři druhy krmných směsí se značnou ekonomickou úsporou. Výživové parametry zůstaly zachovány.
Vývoj technologií pro krmení skotu v posledních 50. letech
SLAVÍK, Roman
Bakalářská práce je zaměřena na technologie používané při krmení skotu za posled-ních 50 let. Cílem práce je zhodnocení technického vývoje této techniky. V práci jsou zmíněny fyziologické požadavky na skot. Kategorie skotu a jejich výživa. Dále jsou komplexně zhodnocena používaná krmiva. Jsou zde zmíněny stroje, které se používají k čištění, zpracování, výrobě a zakládání krmiv do krmného žlabu. Část práce se zabývá agrotechnickými požadavky na zmíněné stroje. Na tyto požadavky navazují kritéria výběru vhodné krmné techniky. Poslední kapitola se zabývá vývojem zvolené krmné techniky. V závěru je zhodnocen technologický pokrok ve vývoji krmné techniky.
Značky kvality potravin
Mládková, Lenka ; Filipová, Alena (vedoucí práce) ; Zeman, Jiří (oponent)
Tato diplomová práce pojednává o značkách kvality potravin. V první části jsou vymezeny klíčové pojmy problematiky kvality potravin, ochrany spotřebitele a charakterizovány jednotlivé značky kvality potravin. Druhá část je zaměřena na porovnání značek kvality. Cílem diplomové práce je zjistit, zda označení potravin značkou kvality skutečně zaručuje kvalitní a nezávadnou potravinu, a to na základě porovnání kritérií udělování značek kvality potravinám, vyhodnocení objektivity těchto kritérií a hodnocení potravin v nezávislých testech.
ZÁSOBOVÁNÍ SCHWARZENBERSKÉ DOMÁCNOSTI VE DRUHÉ POLOVINĚ 17. STOLETÍ
LEE STOLIČKA, Ondřej
Diplomovou práci tvoří několik sond do problematiky zásobování šlechtických domácností v období baroka. Vše bylo provedeno na příkladu schwarzenberských domácností v letech 1656-1683 za vlády Jana Adolfa I. ze Schwarzenberku. První část práce obnáší sondu do organizace služebnictva v rámci jeho domácnosti. Druhá část se pak zabývá pohledem na pobyt jeho manželky Marie Justiny ze Schwarzenberka, rozené ze Starhemberka, v Praze okolo roku 1658. Na základě jejich osobních účtů provedl autor předložené kvalifikační práce rekonstrukci zásobování její domácnosti v Praze a také širší analýzu jejího možného vnitřního pohledu na výdaje v kategorii almužen. Následující kapitola se zaobírá zásobováním potravinami domácnosti manželky knížete Jana Adolfa I. ze Schwarzenberku v Třeboni. Poslední část se pak týká analýzy dopravy potravin do domácnosti schwarzenberků ve Vídni ve třetí čtvrtině 17. století, jejíž součástí je bližší sonda zaměřená na tamní zásobování a spotřebu alkoholu.
Cestování za gastronomií
Mokrišová, Kristýna ; Petrů, Zdenka (vedoucí práce) ; Voříšková, Barbora (oponent)
Tématem bakalářské práce je gastronomický cestovní ruch, jenž je stále populárnější v moderních trendech cestovního ruchu. Práce si vytyčuje za cíl vymezit základní terminologii předmětné oblasti - především definovat pojmy stravování, stravovací služby a gastronomie; popsat gastronomii jako součást kultury národa a současně jako prvek globalizace; analyzovat cestování za gastronomií a zmapovat atraktivity v oblasti gastronomie; v neposlední řadě představit specifické typy cest za poznáním gastronomie a zdůraznit přednosti kuchyně jednotlivých destinací. V práci se blíže budeme věnovat třem vybraným destinacím, které budou rozpracovány do modelových nabídek. Součástí cíle práce je vytvoření rozhodovacích modelů a návrh systému pro podporu rozhodování, umožňující gastronomicky orientované cestovní kanceláři učinit relevantní nabídku klientovi.
Asymetrie informací na trhu s potravinami
Červinka, Vojtěch ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Fučíková, Simona (oponent)
Tato práce se zabývá asymetrií informací na trhu s potravinami. V teoretické části se zaměřuje na dobrovolná značení a loga, která pomáhají spotřebiteli při rozhodování, a rozebírá vliv tří vybraných pořadů internetové televize Stream.cz, jejichž cílem je osvěta spotřebitelů. V praktické části práce metodou mystery shopping poukazuje na aktuální klamavé a nečestné obchodní praktiky výrobců a prodejců potravin. Nakonec práce hodnotí, zda dochází v posledních letech ke zlepšení situace na trhu s potravinami.
Ochrana spotřebitele v oblasti doplňků stravy
Luptáková, Marcela ; Vavrečka, Jan (vedoucí práce) ; Grmelová, Nicole (oponent)
Tato diplomová práce se zaobírá tématem Ochrany spotřebitele v oblasti doplňků stravy. Práce je rozvržena do čtyř kapitol. První kapitola podává přehled o kategorizaci produktů se zdravotními účinky. Pozornost je věnována základním pojmům, jakými jsou potraviny, doplňky stravy, léčiva, kosmetické přípravky a zdravotnické prostředky. Druhá kapitola se věnuje doplňkům stravy jako takovým. Třetí kapitola rozebírá problematiku zdravotních a výživových tvrzení. Závěrečná kapitola je tvořena výzkumným šetřením mezi spotřebiteli doplňků stravy a výzkumných šetřením v lékárnách.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 276 záznamů.   začátekpředchozí183 - 192dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.