Název:
Využití techniky PSE (extrakce rozpouštědlem za zvýšeného tlaku a teploty) v analýze potravin
Překlad názvu:
Utilize of instrumentality PSE (Pressurized Solvent Extraction) in food analysis
Autoři:
Grulichová, Hana ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá moderní metodou extrakce PSE (extrakce rozpouštědlem za zvýšeného tlaku a teploty). Existují dva druhy tohoto přístroje One PSE a Fast PSE. V práci je popsán vlastní přístroj a jeho fungování. Dále je zde uvedena extrakce antrachinonů, strychninu, berberinu, glycyrhizinu, ligustiludů z léčivých rostlin. Tyto látky jsou používané hlavně pro léčbu různých onemocnění. Práce si všímá i stopových prvků, tokoferolů, alkylbenzen sulfonátů, izoflavonů, dioxinů, betakarotenu, vitaminu E, polyfenolů extrahovaných z biologických vzorků. Využití látek získaných z biologických materiálu je velmi rozmanité. Některé snižují rizika například osteoporózy, kardiovaskulárního onemocnění, rakoviny a jiné jsou naopak zdraví škodlivé toxiny. Značná pozornost je věnována především látkám obsaženým v potravinách jako například polychlorované bifenoly, různé pesticidy, lipidy, oxysteroly. Tyto látky jsou v potravinách spíše nežádoucí a proto se zjišťuje jejich množství, aby tyto potraviny nebyly zdraví škodlivé.
This bachelor thesis is engaged in the modern method of extraction PSE (pressurized solvent extraction). There have been two types of this apparatus, One PSE and Fast PSE. In this thesis, the apparatus and its behavior is described. Extraction of anthraquinones, strychnine, berberine, glycyrrhizin, ligustilides from medical plants is presented below. These substancies are used mainly in treatment for various diseases. In this work is noticed trace elements, tocopherols, alkylbenzene sulphonate, isoflavone, dionine, betacarotene, vitamin E, polyphenol extracted from biological samples. Utilization of the substancies from biological samples is very different. Some one decreased risk of osteoporosis, cardiovascular disease, cancer and other is by contrast deleterious toxin. High attention is devoted to substancies presented in food such as polychlorinated biphenyls, various pesticides, lipids, oxysterols. These substancies are in food rather undesirable than is why their amount is determinated to the food isn´t deleterious.
Klíčová slova:
biologické vzorky; extrakce; léčivé rostliny; potraviny; PSE; teplota; tlak; biological samples; extraction; food; medical plant; pressurize; PSE; temperature
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/10599