| |
| |
| |
| |
| |
|
Fyzicko-geografické zajímavosti Moravy a Slezska ve výuce prvouky a přírodovědy na I. stupni ZŠ
LANGOVÁ, Barbora
Diplomová práce se zabývá metodikou výuky fyzicko-geografických zajímavostí Moravy a Slezska. Hlavní část práce tvoří návrh vlastního souboru didaktického materiálu - učebního textu, pracovních listů a metodické příručky pro učitele, zaměřené na fyzicko-geografické zajímavosti nacházejících se na území Moravy a Slezska. Součástí práce je teoretická část, zpracovaná s pomocí odborné literatury, která byla východiskem pro tvorbu didaktického materiálu. Pozn. Součástí diplomové práce je učebnice, pracovní listy a metodická příručka pro učitele. K dispozici jsou na přiloženém cd v diplomové práci.
|
|
Toho času velikej strach v zemi byl. Morava v tureckém ohrožení (1605-1683)
KUČEROVÁ, Lucie
Tématem této práce je především rekonstrukce obrazu Turka, který se utvářel v očích měšťanů jihomoravských měst a městeček bezprostředně ohrožených tureckým nebezpečím během tureckých vpádů na Moravu v letech 1605, 1663 a 1683. Dále se věnuje průběhu expanze Osmanské říše do střední Evropy, jednotlivým vpádům a škodám na panstvích Mikulov, Uherský Brod, Strážnice, Hodonín a Napajedla, organizaci obrany moravského území proti tureckému nepříteli a v neposlední řadě i křtům zajatých Turků jako jednomu ze způsobů vyrovnání se s tureckým ohrožením.
|
| |
| |
|
Význam moravské gastronomie v cestovním ruchu
Doleželová, Dana ; Valentová, Jana (vedoucí práce) ; Mlejnková, Lena (oponent)
Práce zaměřená na význam moravské gastronomie pro cestovní ruch se zabývá její historií, ekonomickým přínosem, některými typickými pokrmy, propagací, odlišnostmi od gastronomie české a obsahuje i pohled zahraničních turistů. V první části práce je rozebrána historie moravské gastronomie a vývoj pohostinství, ekonomické ukazatele. Popisuje i typické pokrmy a produkty moravské gastronomie. Druhá část práce se zabývá analýzou podpůrných projektů moravské gastronomie: Czech Specials, Ochutnejte Moravu a Stezky dědictví. Svůj pohled na moravskou gastronomii měli možnost vyjádřit i zahraniční turisté v dotazníkovém šetření.
|