National Repository of Grey Literature 111 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Sanatorium with speleotherapy for children in Ostrov u Macochy
Promna, Denisa ; Odvárka, Antonín (referee) ; Žalmanová, Petra (advisor)
The main idea was to choose a child as a measure of design. Immerse yourself in his world and his perception of space - keep in mind his needs. What did the place where he would be able to recover from respiratory problems look like? Was she in the hospital? What kind of room was that? What was that for? place? Did nature play any meaning in that? Would you like to go back there? How does she remember him? The aim was to create a place that resembles the hospital environment as little as possible, is in direct contact with nature and attracts to get to know it more. The stay in the hospital should be more reminiscent of spending holidays at school in nature. How to avoid austere hospital premises? Is there such a guide at all? Should I draw inspiration elsewhere? Where do we go to gain strength from everyday worries? In nature, of course. And how does this need translate into architecture? And we have at all such architecture? The answer to the questions I asked was the cottage. House created for a stay in nature. But how to lift it to something richer and more interesting? There was something else that fascinated me as a child spending time in Luhačovice - the spa environment. How these two forms to connect?
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Zemánek, Pavel ; Vostrejž, Dušan (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The architectural study deals with the design of Childern´s sanatorium with speleotherapy in Ostrov u Macochy. Design works with the idea of connecting with the surrounding nature, responds to the slopping terrain and tries to fulfill a comprehensive construction program. A characteristic element is the use of natural material – wood within the curtaing walling, which defines the architectural expression of the building. Emphasis is placed on renewable energy sources.
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Vencovská, Tereza ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
This master’s thesis was prepared as an architectural study on the topic of Childern's sanatorium Ostrov u Macochy. It proposes design of a new children’s treatment centre that uses the nearby Císařská Cave for speleotherapeutic treatment. The municipality of Ostrov u Macochyis in the district of Blansko. The new building is located on the outskirts of the village surrounded by the nature of the protected area CHKO Moravský kras, the terrain is sloping and oriented to the south. These are the main attributes that the object uses and adapts to.The treatment centre operates in a single building with two main floors. The ground floor has space for commercial use, entrance hall, medical, rehabilitation and administrative part, kitchen and facilities for speleotherapy and operation of the treatment centre. The first floor is dedicated to children. One half of the first floor consists of playing areas and rooms for accommodated children and separate rooms for children accommodated with their parents. In the second half of the first floor there is an elementary school with three classrooms, a dining room and a caretaker's apartment. Thanks to the terrain, it is possible to enter the atrium and the garden with sports grounds from the entire first floor. This creates a connection between the interior and surrounding nature. The construction system of the building is mostly brick, supplemented by reinforced concrete columns, sprayed forms of prestressed ceiling slabs, the roof is flat green. The main idea of the urban solution is to create serious looking building connected with nature, which will respect the sloping terrain and the surrounding buildings. The architectural solution is based on a simple cubic U-shaped form, partially embedded in the terrain. The mass forms the atrium. The dominant feature of the facade are coloured shielding slats, which prevent the building from overheating. These slats also appear elsewhere on the facade and children can play
Sports and Relaxation Centre Vsetín, Ohrada
Veit, Jakub ; Vostrejž, Dušan (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The diploma thesis The Sports and Relaxation Center in Vsetin, Ohrada, is located in the South part of Vsetin, where is currently spartakiad stadium. The area borders are from north-east a highway 1/57, from north-west a river Vsetinska Becva and along the river a cycle route. The south border forms a area of waterworks. The town Vsetin is the meeting and starting point for many visitors from the Valachian. The main goal of this project is facilitate this place, make a place for many sport activities, interconnect the highway 1/57 with a river and cycle route, create a base to leisure activities make a more comfortable and atractiv surroundings along the river. The surroundings built-up area is not compact and the highway 1/57 crosses and defines our area. In front of the enter the area is located a sports hall. The borders between highway and sport places makes a terrain bank, which is in the north part combined with kindergarten, on the south part are located buidldings of temporary accomodation and tennis club. The starting points to cycle route are located near these buildings. Between these buildings are located a sport places, courts, fields, playgrounds with a proper facilities.
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Sochorová, Jana ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The topic of this master’s thesis was to make an architectural study of the Childern´s sanatorium with speleotheraphy in Ostrov u Macochy. The Sanatorium provides a professional care to the children and teenage with respiratory diseases, asthma but also skin diseases. The proposed building will primarily serve the needs of this sanatorium with the possibility of using some of its parts by the public. The area is located near the upper entrance to the Císařská jeskyně, which is now used for speleotherapy. The new building will be located on a sloping terrain near the surrounding development, which consists only of family houses. The ambition of the proposal was to use the orientation of the slope to the south, which offers a beautiful view of the town and at the same time sensitively set the building into the surrounding landscape of the Moravian Karst. The project itself consists of 4 main buildings that are interconnected by atrium in the middle. This atrium connects not only buildings, but also individual services, and thus acts as a kind of communication node.
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Skládaná, Jana ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The subject of this diploma thesis is the design of an architectural study of a new building of a children's hospital with speleotherapy. The building is situated in the village of Ostrov u Macochy, which is located in the Moravian Karst Protected Landscape Area. The main goal was to integrate the building into the surrounding terrain as much as possible. From this was derived both the formation of the object itself and the choice of materials used. The design includes two mutually separated buildings – a treatment center and a covered parking lot. The hospital building consists of three interconnected pavilions of various functions. The individual parts of the building are arranged in such a way as to achieve the best possible operational connections. Thanks to the pavilion layout, the adjacent outdoor space was subdivided, creating two play areas for children of different ages. To achieve maximum fusion of the buildings with the surroundings, the buildings were partially embedded into the terrain, covered with terrain wave, and the surrounding landscaping was carried out to the smallest possible extent.
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Mezník, Lukáš ; Vostrejž, Dušan (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The diploma thesis deals with the design of a new building for a children's sanatorium with speleotherapy in Ostrov u Macochy. Site is located in the valuable landscape of the Moravský kras nearby Císařská jeskyně, which is used in the healing process. The sloping plot is oriented to the southeast and offers optimal sun conditions. The designed building enters the existing terrain with respect and uses its natural slope. The sanatorium has three receding floors, their green roofs smoothly merge into the terrain. The building includes all required facilities - clinic, education, catering, speleology locker room, accommodation, administration, technical facilities, club rooms and games rooms. The construction system of the building is a combined brick and monolithic skeleton. The basic idea was playfulness and dynamism, simplicity of shapes, easy orientation in space and a terraced solution with ecological aspects of the design.
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Horenský, Dominik ; Vostrejž, Dušan (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The point od this master thesis is to propose a new Sanatorium with speleotherapy for children as an architectural concept. The building site is located on the northeast hill of township Ostrov u Macochy near the main entarnce to the cave, which is crucial for correct rehabilitation and treatment of the children. Sanatorium building contains everything needed for seasonal stay of the children – accomodation, school cafeteria with kitchen, medical space, rehabilitation with small wellness and one pool, cloakroom with equipment neccesary for the cave trip, administration part, common leisure spaces, spacious outside playgrounds and lastly all technical and technological things needed to keep the sanatorium running. In the surroundings of the building are couple of newly build family houses and the rest are meadows and forest.
Brno City Hall
Rajtarová, Magdalena ; Teplý, Vladimír (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of Brno City Hall building. The work is based on the architectual study, which was developed in course AG033 Atelier architektonické tvorby III. The project is an extension of the architectural study with the Building Permit Documentation and the Building Implementation Documentation. The theme is the design of Brno City Hall, which should unify all separate sections to one ( administrative, urban, social-cultural, technical and economic). Currently, all sections are located in different locations. The selected location is located in the city district of Brno – střed and is defined by the streets Benešova and Koliště. It is a nine-storey building. Two floors are underground and seven sre above-ground floors. The underground floors are designed mainly for parking. On the first floor there are workplaces of individual sections and on the upper floors there are offices. On the last floor – on the 7th floor, there is a cafe.
Gymnasium Dolní Kounice
Pavliš, Michael ; Teplý, Vladimír (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor) ; Petříček, Tomáš (advisor)
The aim of the bachelor thesis is to design newly-built gymnasium in Dolní Kounice. The project follows on from the architectural study, elaborated in the third year of the subject AG035 - "Architectural design 5", and develops AG036 - "Complex Project" of the fourth year. It also includes the result of the work of the subject AG028 - "Detail in architecture 2". The task of the work was to process design documentation for building permission and design documentation for execution of work using CAD systems. The gymnasium building itself is a single-storey building buried below ground level, so it does not create an excessive barrier for local wine cellars located next to the plot. The building is affiliated with the local primary school with a possible use for the general public, both for sport and social city events. In the building there is a hall meeting requirements for playing national handball, small hall and a universal room. The construction also includes 60 metres long running track with broad jump, outdoor kindergarten, playground with synthetic surface and open-air cinema. The building is connected to the school through an underground tunnel. Walkable roofs are available to local winemakers, their customers and also to the public.

National Repository of Grey Literature : 111 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.