|
Proteiny ve výživě člověka
Fialová, Lucie
Tato diplomová práce popisuje problematiku týkající se proteinů ve výživě člověka. Zabývá se jejich specifickými funkcemi v lidském organismu, strukturou a doporučeným denním příjmem, následky nedostatku nebo nadbytku proteinů ve výživě lidí. V daném kontextu jsou v práci rozpracovány jednotlivé potravinové zdroje se zaměřením na jejich nutriční hodnoty, případné pozitivní nebo negativní účinky na lidské zdraví a jejich dostupnost pro spotřebitele, v návaznosti na hodnocení přístupu a znalostí veřejnosti o proteinech jako nezbytné součásti lidské stravy. Preference a spotřeba proteinů živočišného i rostlinného původu je zde hodnocena na základě dvou různých zdrojů informací. Z informací získaných pomocí dotazníků od náhodně vybraných respondentů, které byly následně konfrontovány s informacemi získanými z veřejných zdrojů.
|
|
Mikroorganismy s dekarboxylázovou aktivitou z mléka a mléčných výrobků
Hůlová, Michaela
Disertační práce se zabývá bakteriemi, které jsou schopné dekarboxylovat jednu nebo více aminokyselin a tím se podílet na tvorbě biogenních aminů. Cílem disertační práce bylo charakterizovat dekarboxylázovou aktivitu bakterií Escherichia coli, Bacillus, Lactobacillus, Enterococcus izolovaných z mléka a mléčných výrobků. Mikroorganismy byly inokulovány do zkumavek s diagnostickým médiem. Pro testování bylo použito 7 aminokyselin. Inkubace zkumavek probíhala při teplotě 6, 25, 30 a 37 °C po dobu 10 dnů v jejichž průběhu byla kontrolována barevná změna. U testovaných izolátů Escherichia coli byla zjištěna dekarboxylázová aktivita a to především pro tyrozin a ornitin. U bakterie Bacillus licheniformis byla zjištěna dekarboxylázová aktivita a to především pro tyrozin. U testovaných izolátů bakterie Lactobacillus byla prokázána nejsilnější dekarboxylázová aktivita především pro arginin. U bakterie Enterococcus byla prokázána nejsilnější dekarboxylázová aktivita především pro arginin. Dále byla sledována produkce oxidu uhličitého a tvorba biogenních aminů kontaminujícími mikroorganismy v kravském a kozím tvarohu.
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |