Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Srovnání jakosti masných výrobků na českém trhu
Poštulková, Romana
Diplomová práce se zabývá kvalitou vybraných masných výrobků, které jsou pod privátními značkami nabízeny na českém trhu. Čtyři druhy masných výrobků (šunkový salám, debrecínská pečeně, salám Vysočina, salám Poličan) ze čtyř obchodních řetězců (A, B, C, D) byly podrobeny laboratorním i senzorickým rozborům za účelem zjištění jejich kvality. Celkem bylo měřeno 128 vzorků masných výrobků v osmi různých šaržích od března do listopadu roku 2014. Instrumentální analýza zahrnovala stanovení obsahu soli, sušiny, tuku, aktivity vody (pouze salám Vysočina a Poličan). Senzorické hodnocení jakosti obsahovalo posouzení textury, nákroje, vůně a chutě. Výsledky měření byly porovnány s Vyhláškou č. 264/2003 Sb. a statisticky vyhodnoceny. Bylo zjištěno, že ve všech legislativních požadavcích všechny výrobky vyhovovaly. Pouze u debrecínských pečení byl v některých šaržích překročen obsah soli a v jednom případě i tuku, které byly deklarované na obalech. Nicméně průměrné hodnoty ze všech osmi šarží uvedených výrobků vždy odpovídaly deklarovaným údajům. Jako nejlepší výrobky byly vyhodnoceny: šunkový salám B a C, kladenská pečeně D (řazena k debrecínským pečením), Vysočina B a Poličan B. Celkově se nejlépe umístily masné výrobky nabízené obchodním řetězcem B.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.