Název:
Specifika baletního prostředí jako potenciálně rizikové faktory pro rozvoj poruch příjmu potravy: Kvalitativní analýza
Překlad názvu:
Specifics of Ballet Environment as Potentially Risk Factors for the Development of Eating Disorders: Qualitative Analysis
Autoři:
Šimčáková, Markéta ; Vanek, Marián (vedoucí práce) ; Taušová, Jitka (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Balet je rizikovým prostředím pro rozvoj poruch příjmu potravy a současně existují specifické rizikové faktory, které se vyskytují pouze v tomto prostředí. Pro tyto faktory byla prokázána statisticky významná souvislost s rizikovým jídelním chováním. U nadpoloviční většiny baletek tyto faktory vyvolávají nespokojenost s tělem. Cílem práce bylo rozšířit poznatky o těchto faktorech s důrazem na to, jakým způsobem mohou na baletky působit, a jak baletky mohou tyto faktory vnímat, prožívat a reagovat na ně. Data byla získána formou polostrukturovaných rozhovorů a dvou dotazníků a zpracována metodou tematické analýzy. Výsledkem je popis a interpretace 14 faktorů skrze zkušenosti baletek, hierarchická kategorizace specifických rizikových faktorů dle toho, jak na baletky působí a tematická mapa, integrující vynořená témata na vyšší úrovni abstrakce. Na základě analýzy dat byl identifikován nadřazený "superfaktor" Baletní ideál, který dává význam všem ostatním faktorům. Baletky, které nenaplňují Baletní ideál, mohou být zranitelnější a náchylnější k rozvoji poruch příjmu potravy. Vliv rizikového faktoru na baletky, které tento ideál naplňují, může být výrazně oslaben či eliminován. KLÍČOVÁ SLOVA balet, poruchy příjmu potravy, rizikové faktory, baletní ideál, body image, kvalitativní výzkum, tematická analýzaBallet is a risk environment for the development of eating disorders. At the same time there are specific risk factors that occur only in this environment. For these factors, a statistically significant relationship with risky eating behaviour has been proven. For the vast majority of ballet dancers, these factors induce dissatisfaction with the body. The aim of this study was to expand knowledge about these factors, with an emphasis on how they may affect ballet dancers and how ballet dancers may perceive, experience and respond to these factors. Data was collected through semi-structured interviews and two questionnaires and processed by thematic analysis method. The result is a description and interpretation of the 14 factors through the experience of ballet dancers, a hierarchical categorization of specific risk factors according to how they affect ballet dancers and a thematic map integrating the emerging topics at a higher level of abstraction. Based on the data analysis, the parent "superfactor" Ballet Ideal was identified, giving meaning to all other factors. Ballet dancers who do not fulfill the Ballet Ideal may be more vulnerable and prone to developing eating disorders. The impact of the risk factor on ballet dancers who do fulfill this ideal may be greatly diminished or eliminated....
Klíčová slova:
balet; baletní ideál; body image; kvalitativní výzkum; poruchy příjmu potravy; rizikové faktory; tematická analýza; ballet; ballet ideal; body image; eating disorders; qualitative research; risk factors; thematicanalysis