Název:
Automatické hodnocení stupně fermentace kakaových bobů
Překlad názvu:
Automatic evaluation of fermentation degree of cocoa beans
Autoři:
Sedlmajer, Jakub ; Kůdela, Jakub (oponent) ; Škrabánek, Pavel (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
eng
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstrakt: [eng][cze]
Standardní metodou zjištění výsledné kvality fermentace kakaových semen je tzv. cut-test. Při tomto testu je kakaové semeno rozříznuto na 2 poloviny, a následně je posouzeno vysoce kvalifikovaným odborníkem. Vzhledem k obrovským objemům zpracovávaného kakaa je automatizace tohoto procesu pomocí strojového vidění nevyhnutelná. Tato práce se zabývá návrhem a vytvořením softwarových nástrojů, které to efektivně umožní.
Standard method for visual evaluation of the cocoa beans fermentation degree is cut-test. In this test cocoa beans are split into halves and high-skilled specialist evaluates them. As the amount of processed cocoa is significant, automation of this process by machine vision is inevitable. This thesis deals with this issue by proposing of an automated process and software tools to make it possible and effective.
Klíčová slova:
ANN; artificial intelligence; autonomous quality assessment; classification; cocoa bean; cut-test; datastore optimization; detection; identification; image processing; machine vision; neural networks; regression; ANN; automatické hodnocení kvality; cut-test; detekce; fermentace; identifikace; kakao; kakaový bob; klasifikace; konvoluční neuronové sítě; neuronové sítě; regrese; strojové vidění; zpracování obrazu
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/213496