Název:
Optimalizace metod izolace a analýzy beta-glukanů produkovaných karotenogenními kvasinkami
Překlad názvu:
Optimization of methods for the isolation and analysis of beta-glucans produced by carotenogenic yeasts
Autoři:
Šimková, Eva ; Márová, Ivana (oponent) ; Szotkowski, Martin (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této diplomové práce byla optimalizace metod izolace a analýzy polysacharidů -glukanů produkovaných karotenogenními kvasinkami. V rámci experimentu byla vybrána jako produkční kmen kvasinka Rhodotorula toruloides, která byla kultivována v laboratorních bioreaktorech. V teoretické části je vypracována literární rešerše na téma karotenogenní kvasinky a metabolity, které produkují. Hlavním metabolitem, kterým se tato práce zabývá, je polysacharid -glukan. -glukany jsou polysacharidy, které tvoří v buňce kvasinky buněčnou stěnu. Jsou známy pro své imunostimulační účinky, antioxidační účinky, podporují hojení ran a pomáhají ke snížení hladiny cholesterolu a glukózy v krvi. Experimentální část práce se zabývá kultivací kvasinkové biomasy, její charakterizací. Dále optimalizací enzymatického stanovení -glukanů pomocí komerčního enzymatického kitu a izolacemi -glukanů z kvasinkové biomasy. V rámci experimentu byly také dále vyvíjeny metody extrakce kvasinkové biomasy umožňující z malého vzorku kvasinkové biomasy jedním extrakčním postupem vyseparovat a analyzovat -glukany, lipidy, lipidické látky a proteiny.
The aim of this thesis was to optimize the methods of isolation and analysis of -glucan polysaccharides produced by carotenogenic yeasts. As part of the experiment, the yeast Rhodotorula toruloides, which was cultivated in laboratory bioreactors, was selected as the production strain. Theoretical part describes the subject of carotenogenic yeasts and the metabolites they produce. The main metabolite that this work deals with is the polysaccharide -glucan. -glucans are polysaccharides that form the cell wall in the yeast cell. They are known for their immunostimulating effects, antioxidant effects, promote wound healing and help lower cholesterol and blood glucose levels. The experimental part of the work deals with the cultivation of yeast biomass and its characterization. Furthermore, optimization of the enzymatic determination of -glucans using a commercial enzymatic kit and isolation of -glucans from yeast biomass. As part of the experiment, yeast biomass extraction methods were also further developed, enabling the separation and analysis of -glucans, lipids, lipidic substances and proteins from a small sample of yeast biomass in one extraction procedure.
Klíčová slova:
-glukany; enzymatické stanovení; izolace; Karotenogenní kvasinky; karotenoidy; lipidy; polysacharidy; -glucans; Carotenogenic yeast; carotenoids; enzymatic determination; isolation; lipids; polysaccharides
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/209778