Název:
Nordic Walking jako prostředek redukce hmotnosti a zvýšení zdatnosti
Překlad názvu:
Nordic Walking as a means of weight reduction and physical fitness improvement
Autoři:
Fendrychová, Marie ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Vokoun, Ondřej (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Nordic Walking jako prostředek redukce hmotnosti a zvýšení zdatnosti Cíle: Prvním cílem bylo zjistit, zdali je Nordic Walking vhodným prostředkem ke zvyšování zdatnosti a tím zlepšení kvality života seniorů a osob trpících nadváhou. Druhým cílem bylo zjistit, zdali je možno prostřednictvím Nordic Walkingu redukovat váhu osob trpících nadváhou či obezitou bez zásahu do dietního režimu. Metoda: Pro podpoření teoretické části této práce byla vytvořena jedenáctitýdenní studie, ke které byly vybrány dvě osoby ve věku 77 a 63 let. Mladší osoba trpěla obezitou při cca 39,5 BMI. Efekt intervence byl hodnocen pomocí laboratorního vyšetření. Sledoval se dietní a pohybový režim těchto osob. V laboratoři jsme hodnotili tělesné složení a zdatnost. Využili jsme k tomu celo-tělové multi-frekvenční bioimpedance a běhátka. Na základě výsledků laboratorního vyšetření byla sestavena pohybová intervence v podobě Nordic Walkingu. Ta měla tři tréninkové jednotky týdně, každá v době trvání 20 minut, intenzita byla na úrovni 85 - 90% SFpeak. Tréninková jednotka byla po každých dvou týdnech prodloužena o 5 minut. Zařazená intervence zvýšila energetickou náročnost pracovního metabolismu celkově o 38,5% u osoby obézní a o 25,2% u druhé osoby. Součástí intervence nebyl zásah do dietního režimu. Výsledky: Obě...Name: Nordic Walking as a means of weight reduction and physical fitness improvement. Aims: First we wanted to find out whether Nordic Walking is a suitable means for improving physical fitness and as such can be used to help to improve quality of life of senior and obese persons. Second aim was to test whether Nordic Walking intervention can be utilized to reduce body mass of obese persons without changing their dietary habits. Method: We performed an eleven-weeks lasting study to support the theoretical part of the thesis. We chose two probands in the age of 77 and 63 years. The younger one was obese with the BMI value of 39,5. Dietary and exercise habits of probands were monitored. In the laboratory, we evaluated body composition and physical fitness using the multi-frequency bio-impedance analysis and the treadmill. The intervention was designed based on the obtained results. It consisted of three 20- minutes units per week. The duration was extended every two weeks by 5 minutes. Intensity was set to the level of 85-90% SFpeak. Change of dietary habits wasn't included into the intervention. The effect of the intervention was assessed in the laboratory prior, during, and after the intervention. Intervention increased work metabolism by 38.5% of the obese person and 25.2% of the other one....