Název:
Sledování vlivu surfaktantů na tvorbu pivní pěny pomocí rychloběžné kamery
Překlad názvu:
High-speed Imaging of Beer Foam Formation: Effect of Surfactants
Autoři:
Novák, Pavel ; Baszczyňski, Martin ; Brányik, T. ; Zedníková, Mária ; Růžička, Marek ; Drahoš, Jiří Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2009 /56./, Srní, Šumava (CZ), 2009-10-19 / 2009-10-22
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této studii jsme vytvořili vizualizační metodu založenou na použití vysokorychlostních kamer a příslušného softwaru k analýze obrazu. Metoda je vhodná pro sledování tvorby bublin nukleací a jejich kolizi s hladinou, popř. vzájemnou koalescenci. V této práci se zabývám chováním bublin (vzestupná rychlost, doba koalescence s hladinou) v modelových roztocích solí a bílkovin obsažených v pivu.In this experimental study we developed a visualization method based on the high-speed imaging technique. The method consists of application of high-speed digital camera and image analyzing software. The method is suitable for investigating the mechanism of bubble formation (nucleation) and collision of bubbles with liquid surface. The supression of bubble coalescence, whence foam formation, was tested on different samples of model liquids and beers differing in surfactant content.
Klíčová slova:
beer fermentation; bubble column fermentor; hydrodynamics Číslo projektu: CEZ:AV0Z40720504 (CEP) Zdrojový dokument: Sborník, ISBN 978-80-86059-51-8 Poznámka: Související webová stránka: www.chisa.cz/2009
Instituce: Ústav chemických procesů AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0180412