Název:
Základní chemické vlastnosti plodů vybraných odrůd třešní
Překlad názvu:
Basic chemical properties of fruits of selected cherry varieties
Autoři:
Chmil, Vojtěch ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce je zaměřena na chemickou charakteristiku devíti vybraných odrůd třešní v devíti parametrech. Byla analyzována celková a rozpustná sušina s výsledky 13,07–16,58 % resp. 14,67–19,50 °Brix, obsah popela 0,31–0,39 %, titrační kyselost 5,44–9,61 g kyseliny jablečné v 1 kg čerstvých třešní a formolové číslo 14,45–23,73 ml 0,1 M NaOH ve 100 g třešní, dále obsah hrubé bílkoviny (HB) přepočtem z celkového obsahu dusíku stanoveného Kjeldahlovou metodou 0,41–0,68 % HB. Z instrumentálních metod byla použita molekulová absorpční UV/VIS spektrofotometrie ke stanovení celkového obsahu fenolických látek 0,30–0,89 g kyseliny Gallové v 1 kg třešní a antokyanů 128–848 mg kyanidin-3-glukosidu v 1 kg třešní. Obsah sacharidů byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (HPLC) s ELSD detektorem. Obsah glukózy byl 45,45–59,49 g/kg a fruktózy 46,88–60,01 g/kg. Všechny výsledky jsou přehledně zpracovány pomocí tabulek a grafů a vyhodnoceny v diskuzi. V experimentální části je popsán princip a postup každého stanovení tak aby byl reprodukovatelný. V teoretické části je popsána botanická charakteristika třešně (Prunus avium L.), obsah účinných látek v jejích plodech a využití plodů v potravinářství. Teoretická část končí popisem instrumentace vysokoúčinné kapalinové chromatografie.
Diploma thesis is focused on chemical characteristics of nine selected sweet cherry varieties in nine parameters. Total and soluble solids were analyzed with these results 13.07–16.58 % for total and 14.67–19.50 °Brix for soluble solids, ash content 0,31–0,39 %, titratable acidity 5.44–9.91 g of malic acid per 1 kg of fresh cherries and formol number 14.45–23.73 ml of 0.1 M NaOH per 100 g of cherries. Then there were analyzed crude proteins content calculated from total nitrogen content determined by Kjeldahl method with results 0.41–0.68 % of crude proteins. Molecular absorption UV/VIS spectrophotometry was used for determination of total phenolic substances 0.30–0.89 g of gallic acid per 1 kg of cherries and total content of anthocyanins 128–848 mg of cyanidine-3-glucoside in 1 kg of cherries. Saccharides were determined by high performance liquid chromatography (HPLC) with ELSD detector. Content of glucose was 45.45–59.49 g/kg and fructose 46.88–60.01 g/kg. All results are compiled using tables and graphs and discussed. Experimental part of the thesis also describes principles and procedures of every analysis, so it can be reproduced. In theoretical part there is described botanical characteristic of cherry tree (Prunus avium L.), active substances contained in its fruits and their use in food industry. At the end of the theoretical part there is described instrumentation of high-performance liquid chromatography.
Klíčová slova:
antokyany; celková sušina; dusíkaté látky; fenolické látky; formolové číslo; HPLC; popel; rozpustná sušina; sacharidy; titrační kyselost; Třešně; anthocyanins; ash; formol number; HPLC; nitrogenous substances; phenolics; saccharides; soluble solids; Sweet cherry; titratable acidity; total solids
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/177411