Název:
Využití moderních technologii v diabetologii
Překlad názvu:
Utilization of modern technologies in diabetology
Autoři:
Navrátilová, Vendula ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Vařeka, Tomáš (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úvod: Cílem léčby diabetu mellitu 1. typu (DM 1. typu) je dosažení co nejlepší kompenzace tohoto onemocnění. Jedním z nástrojů, jak jí dosáhnout, je správně prováděný selfmonitoring, od kterého se poté odvíjí množství aplikovaného inzulinu. K odhadu množství inzulinu je nezbytná i znalost složení potravy, především množství sacharidů. Důkladný záznam jídelníčku je tedy dalším z nástrojů, které mohou kompenzaci DM 1. typu výrazně zlepšit. Cíl: Cílem této práce bylo popsat vliv správného zápisu jídelníčku na kompenzaci DM 1. typu. Jako hodnotící parametry byly stanoveny hodnoty HbA1c před a po sledování a variabilita glykémie v průběhu sledování. Sledování probíhalo po dobu jednoho měsíce, přičemž na počátku se všichni pacienti zúčastnili edukačního pobytu. Metody: Zkoumaný soubor původně zahrnoval 34 osob, přičemž 2 osoby byly ze zdravotních důvodů ze studie vyřazeny. Finální soubor tedy tvořilo 32 osob, z toho 18 žen a 14 mužů, pacientů s DM 1. typu. Průměrný věk pacientů činil 36,6 let 12,6, průměrná délka trvání DM 1. typu byla 14,9 let 9,9. Pacienti byli při zahájení edukačního pobytu poučení, jak správně v následujícím měsíci zaznamenávat jídelníček. Po stejnou domu měli pacienti k dispozici kontinuální monitoring glykémie (CGM). Následně byli rozděleni do dvou skupin dle správnosti zápisu...Introduction: The main goal of the diabetes mellitus type 1 (DM type 1) therapy is the achievement of the best compensation of this disease. One of the tools to attain this compensation is the correctly carried out self-monitoring, from which can be the right dose of the Insulin derived. To estimate the correct dose of the Insulin is the essential knowledge of the actual dietary records, especially the amount of the carbohydrates. The thorough dietary record is in this case another tool how to significantly improve the compensation of DM type 1. Objective: The main objective of this thesis was the description of the influence of the dietary record for the compensation of DM type 1. As the evaluating parameters were set the value of HbA1c before-and-after the observation and the glycemia variability during the observation. The observation had been provided during one month where in the beginning of the observation all patients took part in the educative stay. Methods: The examined sample included in total 34 persons, but 2 of them were excluded for health reasons. The final examined sample was consist of 32 persons, out of them 18 females and 14 males, which suffer from DM type 1. The average age of these patients was 36,6 years ± 12,6, where the average lasting of DM type 1 was 14,9 years ± 9,9. In...
Klíčová slova:
Diabetes mellitus; diabetes mellitus 1. typu; kompenzace; kontinuální monitoring glykémie; zápis jídelníčku; compensation; continuous glucose monitoring; Diabetes mellitus; diabetes mellitus type 1; dietary records