Název:
Detekce pěti virů česneku kuchyňského metodou SYBR Green real- time PCR: metodika pro praxi
Překlad názvu:
Detection of five garlic viruses using real- time PCR analysis: methodology for practice
Autoři:
Ovesná, Jaroslava ; Svobodová, Leona ; Mitrová, Katarína Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-236-3
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem metodiky je postup pro detekci pěti virů u česneku kuchyňského, pomocí analýzy real- time PCR laboratořemi v praxi. Tato metoda umožní identifikovat pět zástupců virů u česneku a to: Onion yellow dwarf virus (OYDV), Leek yellow stripe virus (LYSV), Garlic common latent virus (GCLV), Shallot latent virus (SLV) a Garlic mite-borne filamentous virus (GMbFV) na základě detekce sekvencí genu pro plášťový protein metodou SYBR Green real-time PCR. Tato metoda se osvědčila jako vhodný nástroj pro detekci vysoce variabilních patogenů jako jsou viry česneku. Metodika nově přináší postup detekce těchto virů.The objective of the assay is detection of five viruses in garlic using real- time PCR analysis. . This assay allows to identify five of the viruses in the varieties of garlic - Onion yellow dwarf virus (OYDV), Leek yellow stripe virus (LYSV), Garlic common latent virus (GCLV), Shallot latent virus (SLV) and Garlic mite-borne filamentous virus (GMbFV) based on the detection of gene sequences for the coat protein by SYBR Green real-time PCR. This method was shown in our work to be a suitable tool for the detection of highly variable pathogens, such as garlic viruses. The method brings a new procedure for detection of these viruses.
Klíčová slova:
cibulová zelenina; real time PCR; rostlinné viry; bulbous vegetables; plant viruses; real time PCR Číslo projektu: QJ1210158 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo zemědělství
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.