Název:
Study of biodegradable starch/polycaprolactone blends by solid-state NMR methods
Překlad názvu:
Studium biodegradovatelných směsí škrob/polykaprolakton metodami NMR spektroskopie pevného stavu
Autoři:
Spěváček, Jiří ; Brus, Jiří ; Divers, T. ; Grohens, Y. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Polysacharidy /3./, Praha (CZ), 2007-11-16
Rok:
2007
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] 1H relaxation times T1(H) and T1.rho.(H) were measured via 13C detection on starch/polycaprolactone (PCL) and starch formate/PCL blends to characterize their morphology (domain size). From the results it follows that while blends starch/PCL are phase-separated on the scale 20-110 nm, starch formate/PCL blend is homogeneously mixed on this scale. Therefore formylation of starch significantly improves its miscibility with PCL.Užitím 13C detekce byly měřeny relaxační doby T1(H) a T1.rho.(H) u směsí škrob/polykaprolakton (PKL) a formylovaný škrob/PKL k charakterizaci jejich morfologie (velikost domén). Z výsledků vyplynulo, že zatímco ve směsích škrob/PKL jsou ve škále 20-110 nm obe složky fázově separovány, ve směsi formylovaný škrob/PKL jsou v této škále obě složky homogenně promíseny. Formylace škrobu tedy podstatně zlepšuje jeho mísitelnost s PKL.
Klíčová slova:
biodegradable polymers; morphology; starch/polycaprolactone blends Číslo projektu: CEZ:AV0Z40500505 (CEP), GA525/05/0273 (CEP) Poskytovatel projektu: GA ČR Zdrojový dokument: Polysacharidy, ISBN 978-80-86238-30-2
Instituce: Ústav makromolekulární chemie AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0151360