Original title:
Study of biodegradable starch/polycaprolactone blends by solid-state NMR methods
Translated title:
Studium biodegradovatelných směsí škrob/polykaprolakton metodami NMR spektroskopie pevného stavu
Authors:
Spěváček, Jiří ; Brus, Jiří ; Divers, T. ; Grohens, Y. Document type: Papers Conference/Event: Polysacharidy /3./, Praha (CZ), 2007-11-16
Year:
2007
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] 1H relaxation times T1(H) and T1.rho.(H) were measured via 13C detection on starch/polycaprolactone (PCL) and starch formate/PCL blends to characterize their morphology (domain size). From the results it follows that while blends starch/PCL are phase-separated on the scale 20-110 nm, starch formate/PCL blend is homogeneously mixed on this scale. Therefore formylation of starch significantly improves its miscibility with PCL.Užitím 13C detekce byly měřeny relaxační doby T1(H) a T1.rho.(H) u směsí škrob/polykaprolakton (PKL) a formylovaný škrob/PKL k charakterizaci jejich morfologie (velikost domén). Z výsledků vyplynulo, že zatímco ve směsích škrob/PKL jsou ve škále 20-110 nm obe složky fázově separovány, ve směsi formylovaný škrob/PKL jsou v této škále obě složky homogenně promíseny. Formylace škrobu tedy podstatně zlepšuje jeho mísitelnost s PKL.
Keywords:
biodegradable polymers; morphology; starch/polycaprolactone blends Project no.: CEZ:AV0Z40500505 (CEP), GA525/05/0273 (CEP) Funding provider: GA ČR Host item entry: Polysacharidy, ISBN 978-80-86238-30-2
Institution: Institute of Macromolecular Chemistry AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0151360