Název:
Identifikace senzoricky aktivních látek v konopí
Překlad názvu:
Identification of aroma compounds from Cannabis
Autoři:
Jarošová, Šárka ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Polesný, Zbyněk (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Konopí představuje složitý komplex chemických látek, které mezi sebou interagují. Mezi ty nejdůležitější patří kanabinoidy a terpenoidy. Mezi těmito látkami dochází k synergii, díky které rostlina konopí vykazuje řadu léčivých účinků, např. antioxidační, protizánětlivé, protiplísňové a analgetické. Za vůni konopí jsou zodpovědné aromatické látky (nejvíce však terpenoidy), které vykazují terapeutické účinky už při pouhém jejich vdechnutí. Cílem této diplomové práce bylo identifikovat senzoricky aktivní látky v jednotlivých odrůdách konopí pomocí metody GC-MS/FID a senzoricky analyzovat tyto látky pomocí metody GC-MS/O. Analyzováno bylo 7 vzorků odrůd: Cannatonic (CT), Conspiracy Kush (CK), Jillybean (JB), Jacks Cleaner (JC), Jack Skellington (JS), Nordle (N), a Nurse Jackie (NJ). Tyto odrůdy byly vybrány na základě genetického původu (poměru morfologických typů konopí C. sativa a C. indica). Aromatické látky byly ze vzorků jednotlivých odrůd extrahovány pomocí SPME vlákna. Senzorická analýza byla provedena jedním proškoleným hodnotitelem.
Z výsledků je patrné, že nejvíce zastoupenou senzoricky aktivní látkou v měřených odrůdách konopí (jak v C. sativa, tak v C. indica) je myrcen. Tento terpenoid byl v největším množství zastoupen u odrůdy N (33,4 %), dále u odrůdy NJ (29,8 %), CT (29,7 %) a JB (29,7 %). Druhou nejvíce zastoupenou aromatickou látkou byl beta-karyofylen, který vykazoval největší relativní zastoupení u odrůd CK (21,1 %), JC (20 %) a NJ (14 %). U odrůd s vyšším obsahem morfotypu C. indica (CK, N) byl prokázán vyšší obsah limonenu a alfa-humulenu než u odrůd s vyšším obsahem morfotypu C. sativa. Na základě senzorické analýzy byla prokázána vyšší senzorická aktivita limonenu, linaloolu a alfa-humulenu u odrůd s větším poměrem C. indica. Odrůdy s vyšším poměrem C. sativa byly senzoricky i kvantitativně bohatší na myrcen a terpinolen.Hemp is a complex system of chemicals which interacts with one another. The most important chemicals in cannabis are cannabinoids and terpenoids. These compounds evince synergism that makes a number of medicinal effects, e.g. antioxidant, anti-inflammatory, antifungal and analgesic. Volatiles cause aroma of cannabis and have therapeutic effects when it is inhaled.
The main of this study was to identify sensory active compounds in the varieties of cannabis by GC-MS/FID and sensory analysis by GC-MS/O. There were 7 samples of varieties to analysis: Cannatonic (CT) Conspiracy Kush (CK) Jillybean (JB) Jacks Cleaner (JC), Jack Skellington (JS) Nordle (N) and Nurse Jackie (NJ). Selection of these varieties was based on its genetic origin - the ratio of morphological types C. sativa and C. indica. Aromatic compounds were extracted by using SPME fiber. Sensory analysis was performed by one trained sniffer.
The results show that the most represented volatiles in cannabis varieties (both in C. sativa and C. indica) is myrcene. This terpenoid was in the greatest amount in variety of N (33.4%), NJ (29.8%), CT (29.7%) and JB (29.7%). Then beta-caryophyllene had a large number of presence with high ratio in CK variety (21.1%), JC (20%) and NJ (14%). In the varieties with higher level of morphotype C. indica (CK, N), there were limonene and alpha-humulene represented. Results based on the sensory analysis showed, that sensory activity of limonene, linalool and alpha-humulene is higher in varieties with greater ratio of C. indica. The varieties with a higher ratio of morphotype C. sativa were rich in myrcene and terpinolene.
Klíčová slova:
konopí; olfaktometrie; plynová chromatografie; terpenoidy; těkavé látky