Název:
Zoonotic Aspects of Edible Insects in the Czech Republic
Autoři:
Coufalová, Eva ; Lukešová, Daniela (vedoucí práce) ; Jiří, Jiří (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
eng
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [eng][cze] As a population in a world rises, and as conventional breeding seems to be as terrible as the worst nightmare, there appears necessity to find some of alternative sources of "meat". Yes, it's also good opportunity for vegetarians to add every essential amino acid to their diet. Entomophagy can be helpful with improving and ensuring food safety and food security, which is related with new world conception One Health and food -- borne diseases. Potential of insects can be well utilized, but only if they are farming properly, with right biosecurity plans and keeping sufficient hygiene and correct storage. Deeper we go in exploring insects and its good side, perfect nutritional value (FAO, 2010) we also strike on potentional hazards of its consumption. This work will be focused on microbiology (mainly fungi) and parasitology (nematodes) of given specimen in Indonesia, compared with Czech studies.Jak světová populace lidí roste a konvenční chov se zdá být až natolik děsivý, jako nejhorší noční můra, vyvstávají zde nezbytnosti hledat jiné zdroje potravy. Ano, hmyz může být i dobrým zdrojem všech esenciálních aminokyselin pro jídelníček vegetariánů. Entomofágie se stává velmi užitečná, co se týká zlepšování potravní dostatečnosti a její kvality, což souvisí s novou světovou koncepcí Jedno Zdraví a food - borne diseases. Potenciál hmyzu může být uspokojivě udržitelný, ale pouze pokud je jeho chov spojen s patřičným dodržováním bezpečnostních plánů, účinné hygieny a správným skladováním. Čím hlouběji prozkoumáváme dobrou stránku hmyzu, perfektní nutriční hodnotu (FAO, 2010), také narážíme na potencionální hazardy jeho konzumace. Tato práce se zaměřuje na mikrobiologii (především houby) a parazitologii daných druhů hmyzu v Indonezii, v porovnání s českými studiemi.
Klíčová slova:
food safety; insects; microbiology