Název:
Přírodní látky v potravinách s protirakovinnými účinky
Překlad názvu:
Natural compounds in foods with anti-cancer effects
Autoři:
Soukup, Josef ; Orsák, Matyáš (vedoucí práce) ; Hnilička, František (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Ve své práci se zaměřuji na přírodní látky, které jsou obsaženy v běžně dostupných potravinách a svými účinky mohou výrazně pomoci nejen v prevenci, ale i boji proti rakovině. Jelikož se jedná o značně obsáhlé téma, jsou zde uvedeny pouze látky, které jsou za tímto účelem zkoumány již delší dobu, a jejichž potenciál pro využití v prevenci a léčbě rakoviny je velký. Jedná se o fenolické látky, karotenoidy, sirné sloučeniny, látky obsažené v brukvovité zelenině či zeleném čaji, beta-glukany a jejich zdroje, ale i další zdraví všestranně prospěšné látky, jako je kurkuma, zázvor a česnek. Zmiňuji i některé vitaminy (C, E, A, D), které vykazují přímo protirakovinné účinky, či se užívají v kombinaci s jinými prostředky na zvýšení efektivity léčby rakoviny. Nedostatek některých dalších esenciálních vitaminů a minerálů rovněž zvyšuje riziko vzniku některých typů rakovin a velké množství protirakovinně působících látek nalezneme také v bylinách, cizokrajných houbách, mořských organismech a mikroorganismech, ale to náplní přesahuje rámec mé práce. I když jsou v současné době při léčbě rakoviny k dispozici látky cílené pouze na jeden symptom a mohou mít určitý účinek, tyto léky jsou spojeny s řadou nežádoucích účinků a jsou drahé. Současné paradigma pro léčbu rakoviny je buď zkombinovat několik jednocílených léků nebo navrhnout léky, které modulují několik cílů. Různé typy rakovin mají některé společné rysy, ale vzhledem k rozdílné etiologii každé z nich a rozdílným účinkům protirakovinných látek (byť se mohou chemicky řadit i do stejné skupiny) se účinnost těchto sloučenin proti různým typům rakoviny, většinou v závislosti na metabolismu, distribuci v organismu a cíli určení, značně odlišuje. Proto některé látky mohou vykazovat velice silný protirakovinný účinek u určitých typů rakoviny, zatímco u jiných bude účinek nízký či zcela negativní. Další faktory ztěžující využití mnohých sloučenin v prevenci a boji proti rakovině je biologická dostupnost či stabilita. Základními typy protirakovinného působení jsou: antioxidační účinky (schopnost pohlcovat/zhášet/vychytávat volné radikály), antiproliferativní účinky (zabránění nekontrolovaného množení), schopnost inhibovat metastáze/metastázování a antiangiogenní účinky (zabránění tvorbě nových krevních cév nádoru).In this thesis, I focus on natural substances which are present in commonly available foods and their effects can not only considerably prevent, but also help treat cancer. As this is a very extensive topic, included are only substances which have been studied for this purpose for a long time and which have a large potential in this area. These are phenolic compounds, carotenoids, sulfur compounds, substances found in cruciferous vegetables or green tea, beta-glucans and their sources, and other health beneficial foods such as turmeric, ginger or garlic. I also mention several vitamins (C, E, A, D) which directly show anti-cancer effects or are used in combination with other means to increase the efficiency of the treatment. The deficiency of some other essential vitamins and minerals increase the risk of certain types of cancer as well and a large amount of anti-cancer acting compounds can be also found in herbs, exotic mushrooms, marine organisms and microorganisms, but that area exceeds the content of this thesis. Although nowdays there are substances targeted at only one symptom and can have a certain effect, these medicaments are associated with many side effects and are also expensive. The contemporary paradigm for cancer treatment is either combine several single-targeted medicaments or come up with medicaments that modulate multiple targets. Various types of cancer have similar character, but due to a different etiology of each type and different effect of individual anti-cancer substances (even belonging in the same chemical group), the efficiancy of these compounds against various types of cancer, mostly depending on metabolism, distribution in organism and the target use, differs significantly. Therefore, some substances can show a very strong anti-cancer effect at certain cancer types, while almost none at different types. Other factors such as biological availability or stability make utilization of many compounds more difficult. Basic types of anti-cancer effects are: antioxidant effects (the ability to scavenge free radicals), antiproliferative effects (the inhibition of uncontrolled growth), the ability to induce apoptosis (induction of programmed cell death), the ability to inhibit metastasis and anti-angiogenic effects (prevention of the formation of new blood vessels of the tumor).
Klíčová slova:
antioxidant; enzymy; karcinogeneze; prevence; volný radikál