Original title:
Metodika stanovení vlivu osmotického stresu na fyziologický stav pivovarských kvasinek a průběh hlavního kvašení
Translated title:
A method for determining the effect of osmotic stress on the physiological state of brewer´s yeast and the course of main fermentation
Authors:
Sigler, Karel ; Matoulková, D. ; Kosař, K. Document type: Methods
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Metodika je určena pro laboratorní stanovení odpovědi provozních kmenů pivovarských kvasinek na osmotický stres při používání technologie HGB (high gravity brewing). Metodika je určena pro pivovarské laboratoře s dobrým instrumentálním zázemím, jejichž náplní je charakterizace provozních kmenů pivovarských kvasinek a posouzení jejich použitelnosti pro nové technologie. Aplikace metodiky rozšíří spektrum metod používaných k popisu produkčních kmenů kvasinekThe methodology concerns a laboratory assay of the response of production strains of brewer´s yeast to high osmotic pressure common for the HGB (high gravity brewing) process. It is intended for brewery laboratories with good instrumental background, which are engaged in characterizing producrion strains and evaluating their suitability for use in new technologies. Application of the methodology extends the spectrum of methods used for the description of production yeast strains
Keywords:
Brewer´s yeast; HGB process; osmotic pressure Project no.: CEZ:AV0Z50200510 (CEP), 1M0570 (CEP) Funding provider: GA MŠk Note: Související webová stránka: www.beerresearch.cz
Institution: Institute of Microbiology AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0209924