National Repository of Grey Literature 22 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
CARBON Visitor Center
Luňák, Filip ; Chuděj, Tomáš (referee) ; Marek, Jiří (advisor)
Goal of this work is to create a modern and attractive centre that will serve not only as an information hub for tourists, but also as a cultural and educational space for local residents. The result will be an increase in the attractiveness of the area for tourists and the creation of new opportunities for the local economy.
Coworking space and design solutions
Beránková, Vendula ; Zuzana,, Vandame (referee) ; Remeš, Josef (advisor)
In the first part, the diploma thesis is devoted to the veral characteristics of coworking spaces. It deals with their benefits and relations with cities, layout solutions according to valid Czech legislation, but also according to real practice. The work also deals with the relationship of students to coworking centers, business support and the profitability of the premises. The second part of the work is focused on research investigations and their results were further applied in the practical part. Two questionnaire surveys were conducted among users of the centers and students of the Faculty of Civil Engineering of the University of Technology in Brno. Furthermore, five controlled interviews with operators and owners of coworking centers throughout the country. Research methods were used to determine the opinions and requirements of both center users and their operators. The work is concluded with two proposals for coworking spaces at the Faculty of Civil Engineering. The first design is an outdoor workspace located in the currently unused space between buildings E1 and E2, and the second coworking space for students was located on the 2nd floor of building D1.
Coworking Špitálka
Chomová, Štěpánka ; Bečkovská, Tereza (referee) ; Bečkovský, David (advisor)
The main aim of my diploma project is to design an office building. The diploma project is divided into three parts. The first part consists of architectural and structural design. The main mass of the building is a four-store block with receding floors, creating outdoor terraces. There is also an adjacent bistro next the co-working spaces. The structural framework is designed from reinforced concrete columns combined with beams. The building is clad in the EnviLOP system, which is a lightweight pre-cast panel-type wood-based curtain wall. The second part consists of a study of the building services. Heating and cooling systems are provided by a cascade of heat pumps ground-to-water with distribution system of activated ceilings. Heat for HVAC and for hot water is being provided by heat exchanger station. There are photovoltaic panels in the railings of the receding floors. Rainwater is being collected and used for watering green roofs. The third part, deals with the determination of runoff coefficients for extensive green roofs. Overall, four different roof assemblies were measured and evaluated using the method according to the FLL (2018) guideline.
Air conditioning of office building
Augustín, Samuel ; Rubinová, Olga (referee) ; Uher, Pavel (advisor)
The aim of the work entitled "Air conditioning of the administrative building" was to create a proposal for the profession of air conditioning on the 10th floor of the building located in Prague. These are primary air handling units serving two fun-ctional units, which include offices, open space and sanitary facilities. The work is divided into three individual parts - theoretical, computational and project part. The theoretical part deals with the quality of indoor air and the effect of carbon dioxide on humans. The computational part of the work is focused on individual calcula-tions, which are interconnected with the profession of air conditioning. Several de-sign softwares, especially LindQST and AeroCAD, are used. The project processes project documentation to the specified extent. In addition to the mandatory part of the graphic outputs, this part also processes the optional part - the BIM model, en-closed in the IFC format. This model adds value to the project in several ways, one of the most important of which is the possibility of simple and precise coordination with other professions.
Prague philharmonic building
Vrtílek, Osvald ; Plášil, Jiří (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The diploma thesis on the Prague Philharmonic is based on the design of new concert halls for classical music, as well as other genres with additional functions alocated in one building. The site is located in Prague's Holešovice on the left bank of the Vltava River, near the transport route - Captain Jaroš Avenue. The site is delimited by the original development from the west, the river from the south, the railway viaduct from the west and new development from the north - this development is part of the planned reclamation of the Holešovice brownfield Bubny-Zátory, which has been implemented since 2000. The appearance of the created square results from the current state of preserved transport communications, while it also has the function of leveling the level differences by means of stairs on the north and east sides. The green islands in the square then define the course of pedestrian roads through the open space in front of the building. The shape of the building is derived from the shape of the main hall, located in the middle of the building, as a solid, non-transparent mass that grows from a transparent, light envelope in the shape of a low block. The facade is made by curtain walling from the glass panels of which are rhythmized in a ratio of 1: 2: 3 with alternating transparency. The building itself contains three concert halls - the main hall has an auditorium adapted to the type of vineyard, so it is possible to watch musical performances from all directions and yet offers unique acoustic conditions in terms of shape. The single-storey small hall has about half the capacity and is shaped into a shoebox type with a lower headroom, and the multifunctional hall has a screened floor on a hydraulic system, which ensures maximum adaptability to the type of event. In addition to the halls, there is a cloakroom in the spacious foyer, copying the floor plans of the main staircases, a café with refreshments and sanitary facilities. On the first floor, there is also music school with rehearsal rooms, a recording studio and a co-working workplace with seperated entrances. There are also separate spaces for commercial use. Most of the space runs from the first floor to the second, except for the northwestern part, where the music library is located. On the third floor, the foyer also serves as an exhibition space, around which on one side there is the administrative workplace of the Philharmonic and on the other a smaller cafe, a conference room for smaller events, and behind it VIP lounges. On the first underground floor there are garages and facilities for artists and the building itself - locker rooms, warehouses, tuning rooms, workrooms, studios and a rehearsal room. Garages continue to the second underground floor in one part and there are spaces for the technical equipment of the building in the other.
things, we(do not) need
Kocúrová, Zuzana ; Sedlák, Michal (advisor) ; Raudenský, Martin (referee)
Kocúrová, Z.: The things we /do not/ need /Graduation Thesis/ Praha 2012 - Charles University in Prague, Faculty of Education, Department of Art Education. Supervisor M. Sedlák. The aim of the graduation thesis is the relation of human and space in the context of philosophy, psychology, social history, art and education. The theoretical part is focused on open and closed space, on their relationship to basic human needs as safeness and solidarity. Individuals apply isolation and control to defeat their fears. The means of open architecture are connected with these issues as well. The second part of my work concentrates on my art projects inspired by the mentioned concepts. My installations, actions and cycle of photographs is described. The third part is focused on applications of these topics in the art teaching. Key words: open space, closed space, fear, safeness, architecture, folding screen, bags, transparency, education.
The GAP in Brno
Mojzesová, Šárka ; Hudeček, Vladimír (referee) ; Nový, Vítězslav (advisor)
The Bachelor thesis deals with the design of an apartment building whose primary function is to fill a gap in Brno in the town district of Černá Pole – specifically on the street Traubova. The area in question lies close to the historic centre. Although it is surrounded by two busy and noisy roads, the selected gap provides a quiet and private corner. At present, the property has mature greenery and a garden for an apartment building in the courtyard. The aim of this work is to effectively complete the missing house in the development, to build on the surrounding structures and to provide new housing in the city centre. The location has good amenities and perfect accessibility from which to draw. The proposal offers a purely accommodation function with additional space for expanding relations within the building's community and respects the proximity of the detached apartment building in the interior.
Project of communication network infrastructure for office building
Kajan, Tomáš ; Sedlák, Petr (referee) ; Novotný, Vít (advisor)
The bachelor's thesis deals with the design of a communication infrastructure of a multi-story office building. The work deals with a design of a metallic horizontal wires, as well as optical vertical wires between the floors of the building. One of the main factors, which the proposal was based on, was the possibility of renting the building to several tenants. As a part of the project is also partially designed wireless network and the whole work is concluded by an economic evaluation, witch contains active elements, passive elements and approximate price of passive elements installation.
Family House on the Slope
Chromíková, Kristýna ; Struhala, Karel (referee) ; Košíčková, Ivana (advisor)
The aim of the bachelor's thesis is to process the project documentation of a family house in a sloping terrain, which is located in the built-up area of the city of Brno, on the outskirts of the city, Jehnice. It is about detached family house opening to the southwest into the sunny part of the residential gardens. To the street is a ground floor house with a residential attic, a gabled roof with a parallel ridge with local roads. The individual floors recede in accordance with the sloping land and in each floor ensures a direct contact of the interior with the exterior, in the underground floor, by the terraced arrangement of the house direct access from the pool and lounge to the garden, on the main living floor on the ground floor connecting the living space with a glass wall with a terrace and a staircase with the garden, in the attic is from the terrace in the southern half of the house, thanks to the location of the building at the top of the slope, offered a view of the countryside and forests in the vicinity. The house has three floors, the underground floor is adjacent to the road, the garden is due to the slope terrain open. Service areas and residential gardens are oriented to the north side of the street rooms. In the attic there is a garage for 3 cars and then also a carport on the road. Furthermore, technical facilities, cloakroom, gym with facilities, lounge and part with swimming pool, sauna and social facilities. Before the common room is a covered terrace. The second residential unit is located on the 2nd floor. From a construction point of view, the street is longitudinal double track, to the street facilities and service areas and to the garden living rooms and social facilities. The house will be built using classic technology from ceramic fittings and reinforced concrete horizontal constructions. 1st floor includes a residential unit 4 + kk with a living room with kitchenette and facilities garden, 3 bedrooms and two bathrooms

National Repository of Grey Literature : 22 records found   1 - 10nextend  jump to record: