National Repository of Grey Literature 1,840 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.09 seconds. 
Autocentre VW group Brno
Hejcman, Josef ; Bílek, Zdeněk (referee) ; Dýr, Petr (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a car center for the VW Group in Brno. The car center includes a showroom with the sale of new cars from the brands VW, Seat, Škoda, and Audi, a spare parts shop, and a service center. The site under consideration is located in the Brno – Komárov district, between Sokolova and Hněvkovského streets. There is a planned construction of a road from Sokolova Street on the site, dividing it into two parts, with the car center situated in the larger part along Hněvkovského Street. The new road will provide access to the facility for vehicles. The proposed car center is a standalone two-story building consisting of two prismatic-shaped volumes connected to each other with a trapezoidal footprint. It is a structure with two halls made of a steel skeletal system with a reinforced concrete core between them. The halls are differentiated in terms of height, function, and color. The roof is green (vegetative) and equipped with solar panels. The showroom for the sale of new cars and the spare parts shop are located in the taller hall, which features a prominently glazed column-truss facade. This facade is followed by a Dri Design Tapered cassette system in a dark blue color (RAL 5026) at the level of the roof's supporting structure. The service area with a warehouse is situated in the smaller, more expansive hall, and its facade consists of vertically laid sandwich panels with a smooth surface in a light color (RAL 9016), and horizontally laid sandwich panels in the color RAL 5026 in columns around the doors and windows. The halls thus contrast with each other. The hygiene facilities for employees are located in the reinforced concrete core.
An apartment building with student dormitories on Peace Square in Brno
Vašková, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of my bachelor's thesis focuses on the concept of a residential building and student dormitories in the urban district of Brno – Stránice. The studied area is situated in close proximity to Kraví Hory. The northwest boundary of the plot also represents the outskirts of Náměstí Míru. The southwest part of the plot adjoins existing student dormitories, while the southeast boundary connects to a local road, Cyril and Methodius gymnasium, and a secondary vocational school for pedagogy. The surroundings efficiently connect to urban transportation infrastructure, and in terms of automobile traffic, the area is linked to several main roads, with direct access from the north to the main road Údolní and further to the adjacent Lerchova Street. The proposed complex consists of a residential building and student dormitories. This work specifically addresses one of the two blocks of student dormitories, a four-story building with one underground floor. In the underground floor, there are garages and a technical room. The top of the building is terminated by a flat green roof. The construction is designed using a system of ceramic masonry, Porotherm, insulated with mineral wool. The ceilings are predominantly designed systematically, using the MIAKO ceiling system, with the exception of the ceiling above the basement. Each floor offers six dormitory rooms for two to three students, and from the second floor upwards, some rooms are supplemented with comfortable balconies. These rooms include a kitchen, bathroom and a living area. End rooms are specially designed for individuals with reduced mobility. Each floor's corridor provides space for communication, reading, or phone calls, thanks to the presence of seating furniture. The basement serves as garages and also houses a technical room. The building's facade is designed as plastered, complemented by window frames antracid coloured and railings in turquoise, contributing to young appearance of the entire structure.
Low-rise apartment buildings in Reckovice
Banič, Erik ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a low-rise residential building primarily intended for seniors without continuous care. The chosen location is a plot on Tereza Nováková Street in Řečkovice. Another independent building connected to healthcare is planned for the eastern part of the plot. The surroundings of the plot are well-secured and situated in a quiet residential area in the northern part of Brno. Additionally, there is a public transport terminal nearby, providing connections to the city center. The residential building, the focus of this bachelor thesis, is a standalone four-story structure with a green roof and a rooftop terrace. The construction of the building is designed using a combination of Porotherm ceramic block wall system insulated with mineral wool and a monolithic reinforced concrete frame in the northern part of the structure. The ceiling structures are monolithic reinforced concrete slabs. The building's layout follows the shape of the letter L, forming two functionally distinct wings. The first floor includes a canteen with subsidiary functions such as a kitchen, sanitary facilities, reception, and access to the western garden. The upper floors house 1+kc residential units and rentable spaces. The fourth and final above-ground floor features a rooftop terrace above the northwestern wing of the building. The basement contains storage units for residents, a technical room, and storage for potential outdoor furniture. The facade is white with gray-black accents in window frames and sheet metal elements.
Elder house in Řečkovice
Březina, Miroslav ; Wolf, Petr (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
ABSTRACT The topic of the bachelor's thesis is the design and creation of technical documentation for an apartment building with care services in Brno-Řečkovice. The work is based on the architectural study of the subject AG032 – residential buildings developed in 2020. The residential building with nursing service is designed as an atrium. It is rectangular in shape. It has three floors. In the first above-ground floor there is a function of public amenities, the other two are designed for the apartments themselves, a nursing service room and additional functions. Urbanistically, it follows the neighboring buildings, especially the kindergarten building, with which it is designed in one compositional axis, respecting its height and the shape of the roof. The surrounding areas and surrounding connections of the apartment building are also designed. Here, the emphasis is placed on road connections, barrier-free entrances to the building, parking capacity and urban greenery.
Pisárky boating center
Filatova, Natalia ; Obrtlík, Jan (referee) ; Májek, Jan (advisor)
The topic of the bachelor's thesis is the design adaptation of the area of the former water treatment plant in the Pisárky district of Brno for the creation of a new building for a water sports center, utilizing existing structures of settling tanks, and adjacent areas to establish a water sports center. The center's design also aligns with studies for the modification of the Svratka River channel and the creation of a water canal. The architectural concept aims to connect the exterior with the interior. The mass solution is derived from several key points. Firstly, the site is bordered by Pisárecká Street to the south and Žabovřeská Street to the east, intersecting at an overpass of a multilevel interchange. This creates a noisy space, making it essential to establish a "barrier" to create a private and quiet area for relaxation with a view of the river and Pisárky Hill. The sports center building echoes the shape of the streets, with the highest point of the building located at the overpass, and the roof descending along both streets. On these two facades with minimal glass surfaces, the river-facing facades connect to the surrounding nature with glass elements. Secondly, it was necessary to respect the facilities for water sports enthusiasts, situated closest to the river for easy access. Therefore, the water sports center is located several meters lower than the sports center building and is embedded into the terrain along Žabovřeská Street. Additionally, a waterfront area along the river and canal will be designed, connected by descending sidewalks to Pisárecká and Žabovřeská Streets. The shape of the building and the waterfront respects the form of the river and the water canal. This center will serve members of the water sports club and residents of all age groups.
A new building on Kraví hora in Brno
Sovíček, Filip ; Kristek, Jan (referee) ; Rozwalka, Szymon (advisor)
Abstract The bachelor thesis deals with a plot of land on Kraví hora. Kraví hora is a multi-layered place that brings together diverse groups and offers many leisure activities from sports in the swimming pool to relaxation in the park. There are Engineering and Law faculties in the area and the selected land adjoins a gardening colony on one side. The proposal deals with university dormitories and this is because students and gardeners can provide a seemingly unusually harmonious use of the area. The two groups will not interfere; the gardens are busiest at the weekend when many students go home. On the other side, the plot is surrounded by a road leading from the “likusáky” to car repair shop. Two worlds meet here, the traffic on the busy road and the tranquility of the private gardens. The project reflects this difference and therefore treats the two sides of the building differently. The side facing the road consists of a fixed grid of rooms. In contrast, the east side is seen in the work as a continuation of the gardens and a gradation into a sprawling structure. The staggered exterior walls of this section ensure plenty of light despite the orientation to the east, while creating nooks and balconies for social gatherings or private respite. The transition between these worlds is formed by a central corridor with a staircase and lift, which penetrates both sides of the building in the form of public rooms. Under the whole building is a covered space for free use and a garage, which in its structural division follows the whole building. In this space there is also a utility room and a lift tube. The west side of the building is flanked by two ramps leading from the busy road to the main and side entrances.
Biblioverse – Multifunctional building with library
Bílek, Jan ; Kratochvíl, Jan (referee) ; Bykov, Oleksii (advisor)
The aim of the project is to use the potential of the site, to create a pleasant space for work and study and to offer an alternative to the existing public libraries. The project responds to the current perception of the function of libraries as places to meet, work and study, and seeks to provide an environment adapted to the needs of the younger productive population and university students in Brno. The project emphasises the provision of quiet working spaces, interactive study rooms and relaxation zones to meet the needs of users at different levels of concentration and relaxation.
Gemini
Kartal, Emina ; Nový, Vítězslav (referee) ; Marek, Jiří (advisor)
The topic of the bachelor thesis is inclusive architecture. The aim of the thesis is the design of the dormitory and reconstruction of the Gemini High School in the Lesná housing estate in Brno, together with the reconstruction of the school's surroundings. The high school plans to increase its current capacity and aims for inclusive education, which is reflected in the new design. The current conditions are already inadequate. In the past, the school management was constrained by the available options and adopted a building with a kindergarten layout together with a garden. As a result, the school operates on a limited footprint or in cramped quarters. The aim is to provide quality education for all without distinction. An education that will be combined with a pleasant stay for the students, in the airy spaces in the school or the school garden, or in the new boarding building. The proposal includes a sustainable design approach to ensure that the investor incurs fewer costs associated with operating a building that functions as an educational institution.
Mix/Match Brno
Hrubá, Kateřina ; Rozwalka, Szymon (referee) ; Toman, Radek (advisor)
How to solve housing of "people in the move"? While someone needs a place to live only for a short time - e.g. guest workers, for someone temporary housing can represent a longer period of time - just immigrated professionals, foreigners who are looking for permanent housing, young people who need time to save up, find a job, clarify where and how they actually want to live. The site is located in the wider center of the city of Brno, in a street gap on Hlinky Street. The project aims to create a space that will provide a more or less temporary home and at the same time support social interactions - both inside the building between individual tenants and in the urban environment.
Industrial Bakery Brno
Lipovská, Kristýna ; Petr,, Suchánek (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The theme of the bachelor's thesis is the design of an industrial bakery in Brno Černovice. The work is based on an architectural study, processed within the course BGA036 Atelier of Architectural Creation 5. The solved area is located in the city district of Brno – Černovice at the Švédské valy Street. This area is designated for industrial development in accordance with the applicable planning area and the design of the addressed building is intended to contribute to the development of the site. It is a large undeveloped brownfield, and the newly designed building is the first development on the land in question. To allow further brownfield development, the building is situated in the southeastern part of the territory at its very beginning. The site will be connected to a newly proposed public road from the Švédské valy Street, and a territorial reserve will be maintained around the facility for possible production expansion. The industrial activity on the site is intended to expand the production capacity of bakery company Herold and to bring the area of the largest outlet closer. It will be focused on the production of rolls, bread and regular pastries. The site consists of a production building, which is logically divided according to the needs of individual operations and paved area, allowing the movement of supply vehicles, expedition vehicles, passenger cars, cycle transport and, last but not least, pedestrians. The building consists of the following parts: an administration building with facilities for office workers and dressing rooms of production staff, as well as supply and storage economy, its downstream production, which seamlessly goes into operation of the expedition preparation and the goods expedition. The site also includes all technical facilities as well as waste management. The site was designed with sustainability and climatic conditions in mind. The flat roofs are designed as vegetation and the largest area of roofing of the production operation is designed to install photovoltaic panels, ensuring partial energy self-sufficiency of the building.

National Repository of Grey Literature : 1,840 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.