Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zhodnocení připravenosti zainteresovaných subjektů na povinnosti vyplývající z novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích
Skoupá, Dominika
Skoupá, D. Zhodnocení připravenosti zainteresovaných subjektů na povinnosti vyplývající z novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Práce se zabývá zhodnocením připravenosti zainteresovaných subjektů (prodejců a neziskových organizací) na povinnosti vyplývající z nového zákona č. 180/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Cílem diplomové práce je zhodnotit připravenost těchto subjektů na legisla-tivní změnu ukládající provozovnám s prodejní plochou nad 400 m2 povinnost darovat bezzávadné potraviny neziskovým organizacím. Na základě analýzy sekundárních dat a primárních dat získaných od zástupců zainteresovaných subjektů jsou identifikovány požadavky vztahující se k povinnostem jednotlivých subjektů. Jejich připravenost je zhodnocena podle zjištěných požadavků a jejich dostatečného naplnění. Na základě zhodnocení získaných dat lze konstatovat, že prodejci jsou na povinnosti vyplývající ze zákona zcela připraveni a neziskové organizace pouze částečně. Diplomová práce dále obsahuje návrhy na zabezpečení povinností vznikající subjektům v souvislosti s legislativní změnou.
Fenomén plýtvání potravin se zaměřením na restaurační zařízení
Růžková, Veronika
Růžková, V. Fenomén plýtvání potravinami se zaměřením na restaurační zařízení. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Diplomová práce se zabývá analýzou plýtvání potravinami napříč dodavatelsko-odběratelským řetězcem, blíže se pak zaměřuje na plýtvání potravinami v českých restauračních zařízeních. Cílem práce je deskripce procesu plýtvání potravinami. V této práci budou také identifikovány příčiny vzniku plýtvání potravinami a navržena opatření k jeho snížení.
Plýtvání potravinami na úrovni maloobchodu
Martišková, Lenka
Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami, konkrétně se zaměřením na úroveň maloobchodu. Cílem práce je vymezit problémové oblasti, ve kterých dochází k plýtvání potravinami. Aby bylo možné vymezit problémové oblasti v maloobchodě, je důležité popsat celý potravinový dodavatelský řetězec, který popisuje vazby mezi maloobchodníky a subjekty, které zabezpečují zásobovací činnost. Vlastní práce se bude skládat ze sběru a analýzy sekundárních a primárních dat. Pokud v České republice zatím neexistují studie, ze kterých by bylo možné získat relevantní metodiku či kvantifikovatelné údaje, sekundární data se budou skládat ze zahraničních studií. Primární data budou získaná od menších maloobchodníků prostřednictvím rozhovoru s manažery maloobchodních provozoven a vybranými zástupci ze zásobovací činnosti. Díky rozhovorům a jejich analýze budou identifikované kategorie potravin, u kterých dochází k potravinovým ztrátám a zároveň i místa, kde k těmto ztrátám dochází.
Správanie slovenských a holandských spotrebiteľov v oblasti plytvania potravinami
Bečárová, Kristína
Chování slovenských a holandských spotřebitelů v oblasti plýtvání potravinami. Diplomová práce, Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019. Diplomová práce se zabývá spotřebitelským chováním slovenských a holandských spotřebitelů v oblasti plýtvání potravinami. Práce porovnává různé rutiny a akce spojené s jídlem mezi slovenskými a holandskými spotřebiteli. Zaměřuje se na jejich chování před, během a po nákupu jídla s cílem identifikovat faktory, které způsobují plýtvání potravinami. V diplomové práci byly použity techniky marketingového výzkumu, a to dotazníkové šetření a shluková analýza. Výstupem práce je lepší pochopení rozdílů ve vnímání spotřebitelského chování ve dvou odlišných evropských zemích.
Marketingová doporučení pro řešení plýtvání potravinami v domácnostech
Němcová, Anežka
Předložená bakalářská práce je zaměřena na nákupní chování a plýtvání potravinami v domácnostech. V práci jsou navržena marketingová doporučení pro předcházení a omezování plýtvání potravinami v domácnostech na základě provedeného šetření. Sběr dat proběhl formou polostrukturovaných hloubkových rozhovorů se zástupci 46 domácností Jihomoravského kraje. Na základě navržených doporučení byl vytvořen propagační předmět ve formě vytrhávacího bločku pro přípravu nákupních seznamů.
Identifikace příčin vzniku odpadu v prodejnách potravin
Opavská, Ilona
Tato práce se zaměřuje na nejčastější příčiny, které způsobují vznik potravinového odpadu v prodejně potravin. Zhodnocuje, kterých a kolik potravin je vyhazováno nejvíce během jednoho roku. Poskytuje také data o ceně a hmotnosti za nakoupené potraviny v roce 2017. Následně jsou z toho zjištěny finanční ztráty prodejny. Praktická část vyhodnocuje výsledky na základě sesbíraných dat z prodejny. Data byla shromážděna za celý rok 2017. Uzávěrka byla provedena vždy poslední den v měsíci. Výsledkem vyhodnocení nejčastější příčiny vzniku potravinového odpadu u mléčných výrobků a suchého skladu je prošlé datum spotřeby. Oddělení ovoce a zeleniny jednoznačně zaujímá první místo v hmotnosti vyhozených potravin. Hlavní příčinou jsou plesnivé nebo shnilé kusy. V měsíci říjnu bylo vyhozeno potravin nejvíce, naproti tomu v měsíci březnu nejméně. Finanční ztráty se během jednotlivých měsíců pohybovaly v souvislosti s množstvím vyhozených potravin. Ovšem nejpodstatněji finanční ztráty ovlivnily ceny vyhozených potravin v daném měsíci. Dle celkového vyhodnocení jsou finanční a hmotnostní ztráty "minimální", ve srovnání s celkovou cenou a hmotností za nakoupené zboží.
Food Waste in the United States as an Issue of Federal Public Policy Making
Hlaváčková, Anna ; Sehnálková, Jana (vedoucí práce) ; Kozák, Kryštof (oponent)
Magisterská práce "Plýtvání potravinami ve Spojených státech amerických jako otázka tvorby federální politiky" analyzuje role federální vlády v řešení plýtváním potravinami. Práce se převážně soustředí na federální politiku, okrajově se však zabývá i politikou na státní úrovni. Autorka se věnuje příčinám a zdrojům plýtvání jídlem, federální autoritou tento problém řešit a legislativou, která byla doposud přijata nebo navrhnuta. Hlavním cílem práce je prokázat, že k dosažení zlepšení situace je nezbytná angažovanost federální vlády. Pro účel analýzy bylo využito primárních zdrojů, které umožnily odhalit analyzovat existující legislativy a sekundární literatury, která poskytla potřebný kontext. Samotná analýza prokázala federální autoritu angažovat se v boji proti plýtvání potravinami a potenciální překážky, které bude vláda muset překonat. Výzkum také odhalil, že kvůli nedostatkům federální legislativy potřebné zákony implementují jednotlivé státy, avšak tyto kroky mají celonárodně negativní dopady. Výsledky této práce ukazují, že i přes možné obtíže, je federální intervence nezbytná ke zmírnění problému.
Změny v činnosti potravinové banky po novele zákona 110/97 Sb.
ŠKABRADOVÁ, Kristýna
Cílem diplomové práce je identifikace změn v oblasti potravinových bank v České republice po účinnosti novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Průzkum byl realizován na úrovni všech potravinových bank, které jsou členy České federace potravinových bank a byly založeny před novelou zákona. Dalším cílem je zmapovat celý proces darování potravin a změny v tomto procesu po novele zákona v Potravinové bance Jihočeského kraje.
Plýtvání potravinami v České republice
MAURICOVÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce je představit téma plýtvání potravinami, a to jak v kontextu udržitelného rozvoje, tak i z pohledu obecných "zdrojů" plýtvání a České republiky. Budou identifikovány hlavní oblasti nehospodárného nakládání s potravinami a také možnosti jejich alternativního využití. Hlavní metodou, která bude používána je literární rešerše. Praktická práce bude věnována průzkumům na úrovni domácností u konečného spotřebitele. Využitím analytického přístupu vyhodnocení sesbíraných dat se získají odpovědi na otázky týkající se problematiky plýtvání ze strany spotřebitelů. Práce se zabývá i redukcí plýtvání potravinami ve všech částech potravinového řetězce od primární produkce po domácnosti. Věnuje se také potravinovým bankám. Dále jsou v práci uvedeny dopady, které sebou plýtvání přináší a okrajově je zmíněna i legislativa. Na závěr jsou uvedeny aktivity probíhající proti plýtvání a také některé příklady řešení tohoto problému jak ve světě, tak v České republice.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.