Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Potenciální mikrobiologické nebezpečí v současných trendech kosmetiky - bio, vegan, raw.
Jančíková, Simona ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Bio-, vegan- a raw-kosmetika patří k stále oblíbenějším druhům kosmetických produktů z důvodu absence syntetických látek a konzervantů, z tohoto hlediska se ale zvyšuje pravděpodobnost mikrobiální kontaminace. Předmětem práce je tedy především praktické zjištění potenciální mikrobiologické kontaminace pomocí zátěžového testu a také stanovení aktivních složek v kosmetických přípravcích. V teorii byla zpracována legislativa kosmetických přípravků, a také informace o certifikátech, které se pro bio-, vegan- a raw-kosmetiku udělují. Tato část také pojednává o složení rostlinných a esenciálních olejů, které se ve významné míře používají jako suroviny při výrobě kosmetiky a mají pozitivní vliv na pokožku. V neposlední řadě se práce zabývá možnou mikrobiologickou kontaminací, výčtem nejčastěji se vyskytujících patogenních mikroorganismů, které můžou mít negativní vliv na zdraví spotřebitele. V praktické části je pak testována trvanlivost vybraných vzorků krémů pomocí zátěžového Schülke Koko testu zaočkováním vybraných zástupců mikroorganismů z řady bakterií, kvasinek a plísní (Candida glabrata, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Aspergillus niger). Dále byla otestována možná antimikrobiální aktivita přítomných esenciálních olejů, které mohou částečně nahrazovat účinek syntetických konzervantů. V práci byly analyzovány biologicky aktivní látky, konkrétně mastné kyseliny obsaženy v krémech, pomocí plynové chromatografie.
Látky terpenické povahy v rostlinách máty a jejich ovlivnění elicitací
Jančová, Nikola ; Čáslavský, Josef (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá studiem terpenických látek obsažených v rostlinách máty. Terpenické látky jsou těkavé nízkomolekulární sloučeniny složené z několika isoprenových jednotek, které dávají rostlinám jejich typickou vůni a vyznačují se baktericidními a insekticidními účinky. Díky těmto účinkům je možné jejich využití jako botanické pesticidy, které nejsou toxické a nedochází ke vzniku rezistentních organismů. Každá rostlina však obsahuje velmi malé množství těchto látek, a proto se jejich množství zvyšuje za pomoci elicitorů. Elicitory aktivují v rostlině obranné mechanismy vedoucí ke zvýšené odolnosti a produkci sekundárních metabolitů. K identifikaci a kvantifikaci analytů byla použita metoda plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií.
Čerstvost a trvanlivost rybích produktů
HAO, Ruoyi
Ryby hrají důležitou roli v lidské stravě a zdraví jako zdroj lehce stravitelných a vysoce výživných živočišných bílkovin a vysoce hodnotných n-3 polynenasycených mastných kyselin (n-3 PUFA). Při vysoké vlhkosti, nízkém množství pojivových tkání a neutrální hodnotě pH však rybí svalovina podléhá zkáze více než jiné potravní svaly. Čerstvost ryb závisí na fyzikálních, chemických, biochemických a mikrobiologických změnách během pitvy, což je rozhodující pro kvalitu ryb. Zhoršení rybí svaloviny obecně závisí na třech mechanismech: enzymatické autolýze, oxidaci lipidů nebo proteinů a mikrobiálním růstu. Zhoršování kvality ryb je komplexní proces ovlivněný nutričním profilem svalů, mikroorganismy, podmínkami skladování. V současné době je v ČR vyvinut systém chovu omega-3 kaprů, umožňující zvýšení zdravých n-3 PUFA ve svalovině kapra obecného. Přínos tohoto kapra na lidské zdraví byl prokázán. Znalosti o potenciálním zásahu inovativního kultivačního systému do struktury živin, procesu kažení a čerstvosti kaprů však zatím nejsou k dispozici. V současné době se ryby uchovávané v chladu mění v oblíbené krmivo pro ryby s podporou dostupných chladicích řetězců a propagací konceptů zdravé konzumace čerstvých potravin. Nicméně kvalita ryb se během chlazeného skladování stále výrazně zhoršuje, což vede ke zkrácení čerstvosti a trvanlivosti. Tento proces řídí rychlý růst a metabolismus mikroorganismů přirozeně přítomných nebo z kontaminace. Nedávné studie však komplexně nezkoumaly roli mikroorganismů při snižování čerstvosti chlazených skladovaných ryb. Kromě toho, poháněné "zeleným konzumem", jsou oblíbené potraviny s malým množstvím syntetických přísad, ale více přírodními přísadami, které propagují esenciální oleje (EOs), které v posledních letech přitahují velkou pozornost ke konzervaci ryb. Konzervační účinky těchto EO na ryby jsou však rozporuplné. Jak tedy vytvořit dobrou konzervační strategii pro použití konzervačních metod založených na EO pro manipulaci s mikrobiálním znehodnocením a zachování čerstvosti ryb uchovávaných v chladu. Tato práce je věnována vyplnění těchto mezer ve znalostech. 1) Patentovaný systém chovu zjistil mírné zvýšení stability při skladování a trvanlivosti kapra prostřednictvím zkoumání rozdílů v potenciálních živinách, posmrtné čerstvosti a trvanlivosti mezi tradičně pěstovaným kaprem obecným a kaprem omega-3. 2) Byly odhaleny vztahy mezi typickými indikátory čerstvosti a několika dominantními mikroorganismy kažení a manipulace se zkaženými mikroorganismy konzervační metodou založenou na EOs u ryb skladovaných v chladu. 3) Senzoricky přijatelný antibakteriální povlak na bázi EOs byl vyvinut pro konzervaci rybích filetů skladovaných v chladu. 4) Byly stanoveny inteligentní strategie pro udržení čerstvosti a vlastností rybího gelového krmiva pomocí fenolických sloučenin a ošetření ultrazvukem zvýšením zesíťování proteinů.
Repelentní účinky silic vybraných rostlinných druhů
Mašláňová, Hana
Letní období je doprovázeno zvýšeným výskytem dvoukřídlého hmyzu v chovech hospodářských zvířat. Hmyz je vektorem řady chorob a ve vysokých četnostech snižuje mléčnou i masnou užitkovost. Značné ekonomické ztráty v chovech skotu působí zejména kosmopolitně rozšířené synantropní a synbovinní druhy Musca domestica, Stomoxys calcitrans a Haematobia irritans. Alternativním způsobem kontroly hmyzu bez negativního působení na zdraví a životní prostředí je aplikace rostlinných přípravků s obsahem repelentních silic. Formulovaná směs silic Mentha x piperita, Pelargonium sp. a Nepeta cataria a silic Cymbopogon citratus, Cymbopogon nardus a Eucalyptus globulus dokázala při aplikaci na skot odpuzovat hmyz 6 hodin s účinností 87 % respektive 73 %.
Mechanismy účinků esenciálních olejů na houby
Ježková, Tereza ; Koukol, Ondřej (vedoucí práce) ; Čmoková, Adéla (oponent)
Esenciální oleje jsou těkavé látky z rostlin se širokým spektrem účinků. Mnohé z nich vykazují antifungální aktivitu. Poněvadž stále narůstá rezistence patogenních hub k antimykotikům, je nalezení nových antifungálních látek pro léčbu mykotických infekcí velice potřebné. Aby mohly být esenciální oleje využity pro výrobu nových léků, je nezbytné znát přesný mechanismus jejich účinku. O vlivu esenciálních olejů na houby se ví sice mnoho, nicméně na co konktrétně v buňce cílí není vždy známo. V této práci shrnuji dosavadní poznatky o mechanismech účinků na houby. Postupně se věnuji vlivu esenciálních olejů na buněčnou stěnu, plazmatickou membránu, mitochondrii, jádro, quorum sensing, virulenční faktory, produkci mykotoxinů a na vývoj houby. Esenciální oleje zpravidla nepůsobí jen na jednu strukturu, ale ovlivňují více struktur a procesů zároveň. V závěrečné kapitole zmiňuji možné směry dalšího výzkumu těchto látek. Klíčová slova: esenciální oleje, houby, antifungální aktivita, mechanismus účinku
Studium účinků směsi esenciálních olejů ve výživě dojnic
Vojkovský, Jiří
Cílem této diplomové práce bylo zhodnocení přídavku směsi esenciálních olejů do krmné dávky vysokoprodukčních dojnic a dopad na jejich užitkovost. Dojnice byly rozděleny do 2 skupin (P a K) po 18 kusech. Obě skupiny byly krmeny stejnou dávkou, lišící se pouze v dodávaném preminu. Do krmné dávky skupiny P byla zařazena směs esenciálních olejů Crina Ruminants v dávce 1,2 g na dojnici a den. Během pokusu, který probíhal 100 dní, byly sledovány denní příjmy sušiny krmné dávky, nádoje, složky mléka, složení bachorové tekutiny a krve. Výsledky byly poté statisticky zpracovány a vyhodnoceny. Z výsledků vyplývá, že u skupiny P došlo k průkaznému (P < 0,05) sní-žení příjmu sušiny KD o 0,83 kg.den-1 (3,22 %). Největším ekonomickým dopadem je průkazné (P < 0,05) snížení mléčné užitkovosti v průměru o 3,72 kg (8,8 %) na dojnici a den. Zároveň došlo ke snížení koncentrace mléčného tuku o 12,17 %, naopak kon-centrace mléčné bílkoviny u skupiny P byla nepatrně zvýšena.
Potenciální mikrobiologické nebezpečí v současných trendech kosmetiky - bio, vegan, raw.
Jančíková, Simona ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Bio-, vegan- a raw-kosmetika patří k stále oblíbenějším druhům kosmetických produktů z důvodu absence syntetických látek a konzervantů, z tohoto hlediska se ale zvyšuje pravděpodobnost mikrobiální kontaminace. Předmětem práce je tedy především praktické zjištění potenciální mikrobiologické kontaminace pomocí zátěžového testu a také stanovení aktivních složek v kosmetických přípravcích. V teorii byla zpracována legislativa kosmetických přípravků, a také informace o certifikátech, které se pro bio-, vegan- a raw-kosmetiku udělují. Tato část také pojednává o složení rostlinných a esenciálních olejů, které se ve významné míře používají jako suroviny při výrobě kosmetiky a mají pozitivní vliv na pokožku. V neposlední řadě se práce zabývá možnou mikrobiologickou kontaminací, výčtem nejčastěji se vyskytujících patogenních mikroorganismů, které můžou mít negativní vliv na zdraví spotřebitele. V praktické části je pak testována trvanlivost vybraných vzorků krémů pomocí zátěžového Schülke Koko testu zaočkováním vybraných zástupců mikroorganismů z řady bakterií, kvasinek a plísní (Candida glabrata, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Aspergillus niger). Dále byla otestována možná antimikrobiální aktivita přítomných esenciálních olejů, které mohou částečně nahrazovat účinek syntetických konzervantů. V práci byly analyzovány biologicky aktivní látky, konkrétně mastné kyseliny obsaženy v krémech, pomocí plynové chromatografie.
Látky terpenické povahy v rostlinách máty a jejich ovlivnění elicitací
Jančová, Nikola ; Čáslavský, Josef (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá studiem terpenických látek obsažených v rostlinách máty. Terpenické látky jsou těkavé nízkomolekulární sloučeniny složené z několika isoprenových jednotek, které dávají rostlinám jejich typickou vůni a vyznačují se baktericidními a insekticidními účinky. Díky těmto účinkům je možné jejich využití jako botanické pesticidy, které nejsou toxické a nedochází ke vzniku rezistentních organismů. Každá rostlina však obsahuje velmi malé množství těchto látek, a proto se jejich množství zvyšuje za pomoci elicitorů. Elicitory aktivují v rostlině obranné mechanismy vedoucí ke zvýšené odolnosti a produkci sekundárních metabolitů. K identifikaci a kvantifikaci analytů byla použita metoda plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií.
Vliv esenciálních olejů na háďátko Heterodera schachtii
Rejchrtová, Pavlína ; Zouhar, Miloslav (vedoucí práce) ; Mazáková, Jana (oponent)
Hádátko Heterodera schachtii lze zařadit mezi jednoho z nejvýznamnějších škůdců řepy u nás i v celém světě. Jeho výskyt způsobuje celosvětové ekonomické ztráty v pěstování této plodiny. Na některých velmi zamořených pozemcích může jeho vlivem dojít i k ukončení pěstování řepy cukrové. Cílem mé práce bylo zpracovat rešerši na téma háďátko řepné, jeho výskyt, životní cyklus, příznaky napadení a možnosti preventivní i kurativní ochrany. Poté prověřit vliv vybraných esenciálních olejů na mortalitu H. schachtii při jejich přímém a nepřímém působení, dále v řízených podmínkách v květináčových testech. Do testování na přímé působení esencí bylo zařazeno celkem 23 různých esenciálních olejů od dvou firem (Salus a Sigma). Nejprve byla zkoušena 0,5% koncentrace esencí. Pro každou variantu byla založena tři opakování a dále byly založeny dvě kontrolní varianty, také ve třech opakováních. Háďátka byla přímému působení esence vystavena po dobu 24 hodin, poté byl pokus vyhodnocován. U esencí FV, FEO, ANO, PA a TAO byly dále testovány koncentrace 0,4 %, 0,3 %, 0,2 % a 0,1 %. Do testování nepřímého působení bylo zařazeno 5 esenciálních olejů (FV, FEO, PA, ANO, TAO), vykazujících v přímém testování 100 % účinnost. Nepřímému působení byla háďátka vystavena rovněž 24 hodin. Poté byly jednotlivé filtrační papíry přeneseny do nálevek a po dalších 24 hodinách byli počítáni živí jedinci. K ověření účinnosti v in vivo podmínkách byly v řízených podmínkách pokusného skleníku založeny květináčové testy. Bylo založeno 5 variant (FV, FEO, PA, ANO, TAO) a kontrola K, každá v pěti opakováních. Po 90 dnech byl pokus vyhodnocován. Z výsledků pokusů je zřejmé, že jednotlivé esenciální oleje vykazovaly v usmrcení háďátek různou účinnost. Výskyt cyst v jednotlivých variantách u testování v květináčích byl také rozdílný. Z květináčových testů je dále patrné, že esence měly i jistý vliv na růst nadzemní biomasy a kořenového systému cukrové řepy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.