Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
The Optimalization of Capacity Menu
Achimovič, Peter ; Skočdopolová, Veronika (vedoucí práce) ; Dlouhá, Zuzana (oponent)
Bakalářská práce je zaměřená na tvorbu objemového jídelníčku pro mladé sportovce, kteří si chtějí zlepšit svou aktuální formu prostřednictvím zdravé stravy, bohaté na základní makronutrienty, a zároveň disponují limitovaným finančním rozpočtem. Práce je systematicky členěná do čtyřech kapitol, přičemž v první části jsou definované a vymezené základní pojmy lineárního programování s jejich příslušnou metodologií. Druhá kapitola popisuje fundamentální poznatky o výživě, charakteristiku somatotypů a přesnou strukturu nutričních složek potravin. Primárním cílem bakalářské práce je kompozice objemového jídelníčku pomocí lineárního programování a cílového programování, které jsou determinovány v praktické části třetí a čtvrté kapitoly. Zkonstruovaný matematický model je řešený v optimalizačním programu LINGO s využitím MS Excel, následně interpretovaný a vyhotovený v závěru práce.
Využití nutričního problému v praxi
Vítek, Lukáš ; Kuncová, Martina (vedoucí práce) ; Sekničková, Jana (oponent)
Cílem bakalářské práce je formulovat matematický model úlohy lineárního programování, který optimalizuje skladbu jídelníčku na základě zadaných optimálních množství jednotlivých makroživin. K řešení tohoto modelu je využito principu cílového programování. Nejprve je sestaven model, který pouze optimalizuje stravu s ohledem na výživové hodnoty, jenž je poté postupně modifikován tak, aby výsledné složení pokrmů bylo realizovatelné v praxi. Tento model je nakonec rozšířen na tři dny a problém je řešen více alternativními způsoby. V práci je nejprve představena teorie operačního výzkumu a lineárního programování a základní doporučení týkající se vyvážené stravy. Následně jsou tyto teoretické poznatky využity v praktické části. Všechny modely jsou formulovány v programu MPL for Windows a řešeny řešitelem Gurobi. Databáze potravin byla vytvořena v programu Microsoft Excel.
Diet Problem and Osteoporosis Prevention
Jáňová, Nikola ; Kuncová, Martina (vedoucí práce) ; Sekničková, Jana (oponent)
Bakalářská práce s názvem Nutriční problém a prevence před osteoporózou se zabývá stručným úvodem do problematiky lineárního programování. Představuje postup řešení úloh lineárního programování. Dále se zaměřuje na podstatu nutričního problému, jeho historii, a také využití v praxi. Vzhledem k tomu, že v názvu figuruje i slovo osteoporóza, je práce spjatá a řešením prevence před osteoporózou na základě stravy. Součástí je i uvedení do tematiky samostatné osteoporózy. Následně jsou formulované modely stravy, které splňují podmínky pro příjem potřebných minerálů, nejprve na jeden den, poté na pět dní. Modely jsou zaměřeny na dva typy osob: dospělí ve věku 18 až 50 let a dospělí nad 50 let. Modely, které se zaobírají stravou na jeden den jsou řešeny pomocí MS Excel. Rozšířené modely, které formují stravu na pět dní se řeší pomocí programu MPL for Windows.
Změny životního stylu a jejich dopad do cestovního ruchu
Hofštetrová, Jana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Valentová, Jana (oponent)
Práce se zabývá životním stylem a dopady jeho změn do cestovního ruchu. Klade si za cíl přiblížit měnící se trend v oblasti životního stylu, výživy a wellness směrem ke zdraví. Teoretická část objasňuje pojem životní styl, charakterizuje koncept wellness a světové trendy v oblasti wellness, představuje alternativní metody, terapie a wellness služby. Dále se zabývá problematikou výživy a alternativních výživových stylů a seznamuje s některými výsledky Světového šetření o zdraví v ČR. Praktická část analyzuje změny životního stylu. Hlavní součástí práce je vlastní empirický výzkum preferencí české populace v oblasti životního stylu, který je založen na dotazníkovém šetření.
Optimalizace složení jídelníčku pro diabetiky
Filáková, Lucie ; Fábry, Jan (vedoucí práce) ; Jablonský, Josef (oponent)
Cílem této práce je vytvoření čtrnáctidenního jídelníčku pro diabetiky pro nemocniční účely a minimalizace nákladů na tuto dietu. V matematickém modelu této úlohy je nutné striktně dodržet podmínky, které omezují přísun sacharidů, tuků, bílkovin a energie -- tyto podmínky jsou pro diabetiky velice důležité. Dále jsou kladeny nároky na pestrost jídelníčku. Tento matematický model je zapsán v optimalizačním softwaru LINGO a poté i díky formátu MPS spuštěn v systému XPRESS, ve kterém je model finálně dořešen. Vyřešený model je posléze interpretován a srovnáván s jídelníčky, které byly poskytnuty nemocnicí NsP v Novém Jičíně.
Fastfood nutriční problém
Hyblerová, Zuzana ; Kuncová, Martina (vedoucí práce) ; Skočdopolová, Veronika (oponent)
Práce vychází z teorie matematického programování, konkrétně z modelu nutričního problému. Cílem je nalezení optimálního menu s minimální celkovou cenou a přihlédnutím k omezením daných výživovými, tedy nutričními, hodnotami pro různé skupiny zákazníků fastfoodů. Model je aplikován na soubor potravin a nápojů nabízených ve vybraných fastfoodech v ČR.
Optimalizace ideální stravy
Šádová, Eva ; Kuncová, Martina (vedoucí práce) ; Šindelářová, Irena (oponent)
Diplomová práce se věnuje problematice hledání nejlepšího jídelníčku vzorového pacienta v nemocnici. Cílem práce je vytvoření modelu optimalizace vybraných hodnot, charakterizujících racionální dietu a jeho výpočet pomocí programového vybavení. Optimalizačním kritériem je dosažení co nejnižších nákladů na použité potraviny. V první části je popsána teorie optimalizačních úloh, která se zde nejvíce zabývá oblastmi lineárního a celočíselného programování. Ve druhé části se věnuji problematice výživy. Třetí část je věnována popisu použitých reálných dat a hlavně způsobu řešení modelu a interpretaci výsledků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.