National Repository of Grey Literature 47 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.06 seconds. 
Center for seniors in Brno-Medlánky
Minarčíková, Barbora ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The task of the diploma thesis is to design a senior living facility in Brno – Medlánky. This task was preceded by a pre-diploma project within the subject NGA056 – Specialized project, developed in the previous semester, which consisted of preparing an urban study with a proposal for urban structure including transportation solutions and the placement of various functions - residential areas, commercial areas, public buildings, civic amenities, a sports hall, a church, and further development of the senior living facility. The architectural study focuses on creating a suitable environment for long-term stay for seniors, meaning comfortable living, outdoor relaxation areas, adequate technical infrastructure, and a variety of services. The design stems from the concept of a compact, clear, and barrier-free base space with social areas and facilities connecting three pavilions of housing units. This ensures privacy in the housing units while providing ample space for social interaction. Access to the terrain linked with a park located on the southern side of the plot is easy from both the base floor and the housing units, providing direct contact with greenery in outdoor spaces. The main entrance leading to the base on the first floor is designed with a representative atrium, reflecting the grandeur of the entire complex. Technical and operational facilities are expanded to cover the capacity of a potential additional fourth pavilion. The entire complex reflects the requirement for peaceful and high-standard living in old age, respecting contemporary architecture and the needs of today's population. As a result, it becomes a place for contented aging.
Center for seniors in Brno-Medlánky
Drápela, Jan ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The architectural study of the senior center in Brno-Medlánky builds upon the territorial study carried out in the previous semester as part of the subject NGA056 - Specialized Studio (ArA). The result of the territorial study was a proposal for a compact development that combines all the needs of the area, from housing, through public amenities, a church, transportation connections with a tram loop, sports hall, park, to a senior center. Within the architectural study, a project was developed to create a comprehensive senior center that meets current standards. The center offers a wide range of services and facilities, quality common areas, as well as privacy in individual rooms and corresponding adjacent outdoor spaces. The design of the center is based on compactness and linearity. The center consists of two main volumes, with the larger one oriented parallel to the adjacent road. The second volume is perpendicular to it and they are connected by a communication block. In the front part facing the main road, a smaller entrance courtyard is created oriented to the west, while on the eastern side there is a larger space with a park. This area is bordered by the center's buildings on two sides, as well as adjacent residential buildings and greenery separating it from existing development, offering a peaceful space for seniors. Both volumes are located above an underground parking lot, which also extends under the entrance area. The individual buildings are then divided according to the services provided and the type of care. The ground floor offers a variety of services, a café, and the main entrance to the building, creating an active meeting place for clients and the public. The center aims to create dignified contemporary spaces for clients' stay and their integration into the surroundings, providing them with a pleasant atmosphere and a sense of belonging to their new home.
Center for seniors in Brno-Medlánky
Čermák, Martin ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The assignment of the diploma project was to design a center for seniors in Brno - Medlánky. The project of the center for seniors follows on from the pre-diploma project, the aim of which was to design an urban structure on an unused plot of land between the technology park and Medlánky. The territory is defined by area development on the south, west and east sides. Part of the territorial study was also a proposal to extend tram line No. 12 towards the area under consideration. The location of the center for seniors follows from the developed territorial study, which is attached to this diploma project. The main motive for the creation of the center for seniors was to arrange the objects in such a way that they create a "safe embrace" that will provide the residents with a sense of security. The main building is thus L-shaped with rooms facing the quiet courtyard towards the amphitheater. In the event of a social event, guests can watch the program from their balconies or windows. The remaining rooms face the street. The ground floor of the building is partially embedded in the terrain and thanks to this it naturally connects to the amphitheater. I try to create pleasant, well-lit spaces in the house, so that there is always a good atmosphere and the guests can accept this place as their new home. The capacity of the center for seniors results from the elaborated analyzes attached in this project. The home for the elderly was supposed to include all the necessary operations, such as a central dining room, library, gymnasium, space for doctors, management offices, staff changing rooms, a central laundry room and other necessary technological facilities.
Center for seniors in Brno-Medlánky
Otépka, Petr ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The architectural study for the elderly home follows on the urban-architectural study conducted in the previous semester as a part of the NGA056 – Specialised Studio course. The study resulted in a compact urban development with mix of functions. It includes not only housing, commerce, public buildings, the church, the sport hall and transport facilities, but also a block of centre for elderly. The architectural study is focused on creating a complex centre with good supply of services, amenities, privacy and, most importantly, quality spaces. The design is based on the concept of compactness. All pavilions which are full of spatial and operational requirements form a block and inner courtyard. The inner courtyard is situated above the underground parking, and it is adjacent to a park, connected to it by a ‘neck’. The park opens to the southwest and its borders are defined by the centre on the east and apartment building for elderly on north side. On the side which faces the centre of the new district, the block turns on its ground floor, accommodating a café, entrances and other services. It facilitates connection with the community, together with park on the opposite side. The proposal presents a contemporary perspective on housing for the elderly in our society. The spaces try to have their own identity, with which residents or clients can identify and accept a room or apartment as their home, rather than just a final stop on their life’s journey.
Center for seniors in Brno-Medlánky
Šešulková, Jana ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The task of the diploma thesis is to design a retirement home corresponding to the contemporary needs in Brno-Medlánky, which is based on the pre-diploma project of the urban structure design in the same locality. The site has a great potential for the development of the area, it allows for the future location of the missing functions that are missing in Brno-Medlánky, and thus to create an attractive location for quiet living with good transport links to the centre of Brno. The project of the retirement home seeks to create a quiet and attractive place for the elderly, where they can also take advantage of the activities offered in the vicinity, while not disturbing their surroundings. The site is located on the western border of the urban structure under consideration. It is bounded on the western side by the adjacent existing building, which is the office building of the software company Artin. On the north, south and east sides the area is bounded by a service road. The main access to the building is on the eastern side. This is mainly pedestrian access via the main entrance. This is oriented to the park with individual functions and is thus easily accessible, especially for the residents of the retirement home. The main guest parking area is located at the southern end of the site, with additional parking located at the main entrance. Car parking for staff and residents of the retirement home is proposed in the underground garage of the retirement home. The building is located in a predominantly green area, the aim of the work was to adapt the building as much as possible to its surroundings by designing biosolar roofs and getting the greenery as close as possible by using internal green courtyards. The greenery was also worked with inside the building, with atria created in parts with greenery and skylights that also bring natural light into the space. The design tries to respond to the surroundings and to the whole urban structure, and tries to make the whole site accessible to the public and thus exploit its potential.
An apartment building with student dormitories on Peace Square in Brno
Vašková, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of my bachelor's thesis focuses on the concept of a residential building and student dormitories in the urban district of Brno – Stránice. The studied area is situated in close proximity to Kraví Hory. The northwest boundary of the plot also represents the outskirts of Náměstí Míru. The southwest part of the plot adjoins existing student dormitories, while the southeast boundary connects to a local road, Cyril and Methodius gymnasium, and a secondary vocational school for pedagogy. The surroundings efficiently connect to urban transportation infrastructure, and in terms of automobile traffic, the area is linked to several main roads, with direct access from the north to the main road Údolní and further to the adjacent Lerchova Street. The proposed complex consists of a residential building and student dormitories. This work specifically addresses one of the two blocks of student dormitories, a four-story building with one underground floor. In the underground floor, there are garages and a technical room. The top of the building is terminated by a flat green roof. The construction is designed using a system of ceramic masonry, Porotherm, insulated with mineral wool. The ceilings are predominantly designed systematically, using the MIAKO ceiling system, with the exception of the ceiling above the basement. Each floor offers six dormitory rooms for two to three students, and from the second floor upwards, some rooms are supplemented with comfortable balconies. These rooms include a kitchen, bathroom and a living area. End rooms are specially designed for individuals with reduced mobility. Each floor's corridor provides space for communication, reading, or phone calls, thanks to the presence of seating furniture. The basement serves as garages and also houses a technical room. The building's facade is designed as plastered, complemented by window frames antracid coloured and railings in turquoise, contributing to young appearance of the entire structure.
Low-rise apartment buildings in Reckovice
Banič, Erik ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a low-rise residential building primarily intended for seniors without continuous care. The chosen location is a plot on Tereza Nováková Street in Řečkovice. Another independent building connected to healthcare is planned for the eastern part of the plot. The surroundings of the plot are well-secured and situated in a quiet residential area in the northern part of Brno. Additionally, there is a public transport terminal nearby, providing connections to the city center. The residential building, the focus of this bachelor thesis, is a standalone four-story structure with a green roof and a rooftop terrace. The construction of the building is designed using a combination of Porotherm ceramic block wall system insulated with mineral wool and a monolithic reinforced concrete frame in the northern part of the structure. The ceiling structures are monolithic reinforced concrete slabs. The building's layout follows the shape of the letter L, forming two functionally distinct wings. The first floor includes a canteen with subsidiary functions such as a kitchen, sanitary facilities, reception, and access to the western garden. The upper floors house 1+kc residential units and rentable spaces. The fourth and final above-ground floor features a rooftop terrace above the northwestern wing of the building. The basement contains storage units for residents, a technical room, and storage for potential outdoor furniture. The facade is white with gray-black accents in window frames and sheet metal elements.
House of dignified old age Ivanovice
Svatošová, Antonie ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the bachelor's thesis is the design of the new-build Home of Dignified Old Age. The building is located in the centre of the city district called Brno-Ivanovice. The front of the proposed structure faces the square in order to complete the view side of the village square and, simultaneously, complete and precisely define the area. Both the ambience and environment of the village are reflected by the layout and height elevation of the design. The floor plan is divided into four blocks interconnected by connecting necks. By organizing individual blocks of construction around the inner yard, the building builds on the layout of the farm buildings of the existing village development. More than a half the land of an irregular shape is occupied by the designed structure while the remaining part of the property is intended to be transformed into parking spaces, an access road and a leisure park. Vertically, the new building is divided in two diverse manners - in the frontage and as a whole. The front of the building adds one vertical dominant to the existing buildings, whose dominance co-creates a coherent look. Notwithstanding the design of the front, the structure of the rest of the new-built is divided into several levels within individual blocks. The main reason for this breakdown is the need to illuminate the entire complex with natural light. Sunlight, thus, falls across the lowest southern single-storey building on to three-storey blocks and, moreover, into the courtyard area. The single-storey block is connected to the two-storey ones by a three-storey block so that the height differences feel continuous. The design of the building and its immediate surroundings is intentionally without barriers. The House of Dignified Age contains 21 separate housing units that are divided into three categories. The allotment is based on the level of implementation of barrier-free spaces that each individual housing unit meets. In addition to the apartments, the premises are designated for service staff, a doctor's office, a care home and a dining room. Indoor and outdoor social spaces are designed to host events as well as informal gatherings. The operation of the proposed home for the elderly should provide users with a quiet, cultured and enriching environment for living with the opportunity to create new social connections.
Sport hall and its facilities for the elementary school Hudcova 35, Brno
Šmajda, Róbert ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the thesis is the design of the SPORTS HALL AND ITS FACILITIES FOR THE PRIMARY SCHOOL HUDCOVA 35, BRNO. The diploma thesis directly follows on from the developed urban planning study from subject AG056 - Pre-diploma project. The elaborated architectural study deals with the object of the sports hall and its facilities serving primarily elementary school students, fans of recreational sports, but also the general public. The addressed area is located in the Brno-Medlánky district. The building plot is spread over a slightly sloping terrain. The plot itself is currently surrounded by mostly flat fields, pastures and a historical park. The study of the sports hall, as well as the urban study of the territory, respects the surrounding terrain and the natural character of the landscape. It simultaneously recognizes pedestrian and traffic communication directions and connections to the immediate surroundings. The proposed hall together with the background, a tribune for 300 spectators, a multifunctional hall and a clubhouse with a buffet has the shape of a pure block cut into the terrain. It uses materials such as wood, glass and concrete. It consists of 3 floors and an entrance mezzanine. The balance between the proposed sports hall, the expression of respect for the current natural scenery and terrain relief is taken into account in the architectural expression of the entire object.
Mixed-use building in Mikulov
Kučera, Pavel ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG035 Studio of Architectural Creation. The subject of the design is a multifunctional house in the place of the gap, which currently serves as a parking lot or marketplace. The multifunctional house is located close to the walls and castle gardens of Mikulov Castle - located in the urban conservation zone, which was declared in Mikulov in 1982. Due to the elevation of the plot and the street to which the design is adjacent, the multifunctional house is divided into three related parts. The outer parts are set aside for commercial purposes on the first floor (florist, newsagent, bistro). The second, third floor and attic offer a total of 8 apartments. The middle part is reserved only for a literary café. The design also includes underground parking accessible by stairs from the first floor of the outer parts of the multifunctional building. Entry and exit is provided by two ramps. An integral part is the culture of the remaining free space adjacent to the walls of the Mikulov castle. It will consist of gardens and a space/passage adjacent to the wine cellar located under the walls. At the same time, it will be possible to get from this passage to the area of the castle gardens by means of a designed elevator. The facades of all three parts of the multifunctional house are richly glazed and designed in white, beige plaster or pigmented concrete trowel. They take into account the fact that the multifunctional house is located in the urban conservation zone. The roof of the building is saddle with concrete covering in a traditional red-brown colour.

National Repository of Grey Literature : 47 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.