|
Influence of EU investment subsidies on economic performance of grape growers in the South Moravian region
Hluštíková, Barbora
Cílem této diplomové práce je identifikovat vlivy dotací z Evropské unie na ekonomickou výkonnost vinařů působících v Jihomoravském kraji. Vhodná metodologie bude navržena tak, aby bylo možné zhotovit tuto práci a dosáhnout stanovených cílů. Práce je strukturována, podle formálních požadavků, na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce je založena na průzkumu literárních a internetových informačních zdrojů. Aby bylo možné dosáhnout stanovených cílů, v praktické části bude výběrový soubor firem podroben finanční analýze. Soubor se skládá z devíti firem a zkoumané období je sedm let. Budou použity jak klasické tak moderní prístupy ke stanovení ekonomické výkonnosti. Dílčí výsledky budou ověřeny za použití statistických a ekonometrických metod a budou zformulovány následné závěry, aby bylo možné dosáhnout stanovených cílů práce.
|
|
Hodnocení vlivu agroenvironmentálních opatření na zimoviště kalouse pustovky (Otis flammeus) a motáka pilicha (Circus cyaneus)
Poláková, Zdeňka
ABSTRAKT Cílem diplomové práce " Hodnocení vlivu agroenvironmentálních opatření na zimoviště kalouse pustovky (Asio flammeus) a motáka pilicha (Circus cyaneus)" je provést analýzu stávajícího hospodaření a navrhnout odpovídající management ve vybrané lokalitě. V úvodní části práce jsou provedeny analýzy zemědělského hospodaření v rámci ptačí oblasti Komárov, popis ptačích druhů a vybraného zemědělského podniku včetně vyhodnocení požadavků na systém agroenvironmentálního managementu. Součástí diplomové práce je dále provedení analýzy návrhu dokumentu Programu rozvoje venkova na období 2014 -- 2020, na základě které byl navržen optimální management. Dále je provedeno vyhodnocení početnosti ptáků v dané lokalitě a byly posouzeny možné škody působené na zvěři navrženým opatřením. Na základě navrženého opatření byly stanoveny ekosystémové služby, které jsou poskytovány funkčním opatřením. Klíčová slova: moták pilich, kalous pustovka, agroenvironmentální opatření, zemědělství
|
|
Hodnocení vlivu agroenvironmentálních opatření - biopásy
Bukáčková, Anna
Cílem práce je vyhodnotit uplatňování a inovovat používaný management agroenvironmentálního opatření - biopásy. Za účelem dosažení cíle byla provedena analýza vybraného podniku, který realizuje biopásy včetně posouzení systému agroenvironmentálního managementu. Součástí je též popis významných ptačích druhů, které tyto biopásy využívají a jejich význam v agroekosystému. Pozornost je věnována koroptvi polní (Perdix perdix). Pro hodnocení a návrh byl vybrán půdní blok, kde zemědělec realizuje odpovídající agroenvironmentální opatření, které reflektuje na výskyt koroptví. V souladu se zvolenou metodikou bylo provedeno vyhodnocení jeho přínosu pro podporu biodiverzity a byla navržena inovace opatření, která vede k šetrnému hospodaření s cílem vylepšení stávajícího managementu. Navržená inovace vychází z připravované zemědělské dotační politiky pro období 2014 -- 2020. Pro hodnocení přínosu opatření je použita metodika, která zohledňuje početnost ptáků a škody působené zvěří v dané lokalitě. V závěru jsou vyhodnoceny ekosystémové služby, které jsou poskytovány navrženým opatřením.
|
|
Výkonnost v zemědělském podniku, její vliv a evidence v rámci regionu
KUREŠOVÁ, Pavla
Cílem práce je analyzovat možnosti hodnocení výkonnosti vybraného zemědělského podniku v Jihočeském kraji s ohledem na specifika zemědělství. Dalším cílem bylo zjistit, jak se výsledky zemědělských podniků promítají do sledování hodnocení produkce odvětví (CZ - NACE) v rámci regionu NUTS3 a případně upozornit na možná problematická místa při tomto sledování.
|
|
Posouzení podkladů pro "Správnou zemědělskou praxi" ve vybraném provozu chovu skotu.
KURAN, Tomáš
Zemědělství ovlivňuje životní prostředí nejen jako tvůrce krajiny, ale působí i jako znečišťovatel půdy, ovzduší, povrchové i podzemní vody. K omezování znečištění životního prostředí byly vytvořeny technicko-organizační opatření nazývané Správná zemědělská praxe, dokumenty nazývané BAT (Best Avaible Technique) a IPPC (Integrated Population Prevention and Control). V práci jsou popsané všechny používané technologie v živočišné výrobě ve firmě Selekta Pacov a.s. Všechny technologie v chovu skotu jsou vyhodnoceny, zda splňují potřebná nařízení. V práci je vypočítáno ekonomické hodnocení aplikace kejdy. Roční náklady na aplikaci za rok 2013 byly 764 565 Kč.
|
|
Tvorba výnosů v zemědělském podniku
KRÁTOŠKA, Jan
Cílem této práce bylo zmapovat faktory ovlivňující tvorbu výnosů v zemědělství. Zhodnotit jejich jednotlivé kategorie a na základě výnosů analyzovat výkonnost vybraného podniku. Tato analýza byla provedena za roky 2008 2012 na základě údajů z účetních výkazů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá specifiky zemědělského podnikání, tvorbou výnosů v zemědělských podnicích a evidencí výnosů. Dále se zaměřuje na faktory ovlivňující velikost výnosů v zemědělství a na hodnocení výkonnosti podniku na základě dosahovaných výnosů. V praktické části je charakterizován vybraný zemědělský subjekt z hlediska vývoje výnosů. Dále dochází k hodnocení vlivů, které mají na podnikové výnosy vliv. Pomocí vybraných ukazatelů rentability a aktivity je zhodnocena výkonnost vybraného subjektu. Na základě analýz je zjištěno, že podnik prošel krizí, ze které se mu již podařilo dostat. Přetrvávají však problémy s využíváním aktiv podniku. Na problémy s rentabilitou měl značný vliv vývoj cen na trzích. Bez dotací by podnik nedosáhl zisku v žádném ze sledovaných roků.
|
|
Škody způsobené černou zvěří na vybraných zemědělských pozemcích ZD Lipí
EIBL, Jiří
Předmětem práce jsou škody na zemědělských kulturách způsobené černou zvěří, snižování škod zvěří, zajištění normovaného stavu vhodným odlovem a předcházení škod i prevencí před propuknutím prasečího moru. Dnešní zemědělství intenzivně zařazuje v rostlinné výrobě velmi často řepku i kukuřici a během posledních dvaceti let se mnohonásobně zvýšila velikost osevních parcel. Takovéto podmínky jsou příčinou toho, že černá zvěř se převážně zdržuje v těchto lánech, kde najde potravu a kryt, hlavně v období od června do října. K tomu přispívá i to, že v této době začíná sezóna sběračů hub či lesních plodů a divoká prasata jsou rušena. Péče myslivců, kteří se snaží formou zakládání krmelišť přilákat divočáky z polí a předcházet škodám na zemědělských kulturách, je tímto znehodnocována. Když jsou divoká prasata rušena, do rušeného lesa se nerada vrací. V lese mají stále méně klidu také tím, jak se rozmnožují a rozšiřují. Proto se stala černá zvěř ze zvířete denního zvířetem nočním, zůstávající hlavně v lánech řepky, kukuřice a obilovin.
|
| |
|
Zemědělství a zemědělské pojištění v souvislosti se životním prostředím
Pastrňáková, Alena ; Syrovátka, Oldřich (vedoucí práce) ; Severýnová, Bohumila (oponent)
Díky postupnému a dlouhému vývoji zemědělství, existuje v dnešní době mnoho způsobů, jakými obdělávat ornou půdu. Některé metody jsou však mnohem šetrnější a vhodnější nežli jiné, často používané postupy a metody obdělávání a hnojení orné půdy. V této práci se budu věnovat rozboru těchto metod za účelem najít argumenty pro možné přesvědčení pojišťoven o výhodnosti těchto metod a jejich uplatnění požadováním jejich dodržování prostřednictvím návrhu zohledňování určitých zásad při pěstování plodin, v pojistných podmínkách u zemědělského pojištění.
|
|
The specifics of the food market of Slovak Republic
Göblová, Romana ; Olšanová, Květa (vedoucí práce) ; Horváthová, Jarmila (oponent)
Potravinářský průmysl Slovenské republiky se od 1. máje 2004 stal součástí celého evropského potravinářského průmyslu. Vstup do Evropské unie byl ze strany slovenských zemědělských a potravinářských výrobců považován za nevyhnutný krok. Tímhle krokem se stali součástí integračních procesů probíhajících napříč jednotným evropským trhem. V rámci úplné zemědělské soutěže ale existují rozdíly ve finanční podpoře EÚ pro jednotlivé členské státy. Proto mají v tomhle směru významní úlohu prostředky podpory na úrovni státu, aby bili výrobcové schopni obstát v tvrdém konkurenčním boji potravinářského trhu. Zároveň musí výrobcové dostát své odpovědnosti vůči spotřebitelovi dodržením kvalitativních a bezpečnostních potravinových norem.
|