Název:
Špecifiká podnikania na potravinárskom trhu SR
Překlad názvu:
The specifics of the food market of Slovak Republic
Autoři:
Göblová, Romana ; Olšanová, Květa (vedoucí práce) ; Horváthová, Jarmila (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [slo][eng][cze] Potravinársky priemysel Slovenskej republiky sa od 1. mája 2004 stal súčasťou celého európskeho potravinárskeho priemyslu. Vstup do Európskej únie bol zo strany slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobcov považovaný za nevyhnutný krok. Týmto krokom sa stali súčasťou integračných procesov prebiehajúcich naprieč jednotným európskym trhom. V rámci úplnej hospodárskej súťaže však existujú rozdiely vo finančnej podpore EÚ pre jednotlivé členské štáty. Preto majú v tomto smere významnú úlohu prostriedky podpory na úrovni štátu, aby boli výrobcovia schopný obstáť v tvrdom konkurenčnom boji potravinárskeho trhu. Zároveň musia výrobcovia dostáť svojej zodpovednosti voči spotrebiteľovi dodržiavaním kvalitatívnych a bezpečnostných potravinových noriem.Food industry of Slovakia became a part of European food market on 1st May 2004. This entrance was considered inevitable by Slovak producers of food and beverages as a part of intergation processes which were taking place in Europe. Despite membership with same right and duties there are still differences in subsidies among states. Because of that a state level ways of support domestic producers to help them survive in the market competition are important. Also producers need to be responsable regarding their customers by applying standarts of quality and safety.Potravinářský průmysl Slovenské republiky se od 1. máje 2004 stal součástí celého evropského potravinářského průmyslu. Vstup do Evropské unie byl ze strany slovenských zemědělských a potravinářských výrobců považován za nevyhnutný krok. Tímhle krokem se stali součástí integračních procesů probíhajících napříč jednotným evropským trhem. V rámci úplné zemědělské soutěže ale existují rozdíly ve finanční podpoře EÚ pro jednotlivé členské státy. Proto mají v tomhle směru významní úlohu prostředky podpory na úrovni státu, aby bili výrobcové schopni obstát v tvrdém konkurenčním boji potravinářského trhu. Zároveň musí výrobcové dostát své odpovědnosti vůči spotřebitelovi dodržením kvalitativních a bezpečnostních potravinových norem.
Klíčová slova:
bezpečnost potravin; potravinářský trh; původ potravin; státní podpora; zemědělství; značka kvality; agriculture; food market; food origin; food safety; government support; quality mark
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/37302