Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Competitiveness and environmental policy of EU
Göblová, Romana ; Němcová, Ingeborg (vedoucí práce) ; Jeníček, Vladimír (oponent)
Tato práce se zabývá problematikou zvyšování konkurenceschopnosti v souvislosti s udržitelným růstem v podmínkách Evropské unie a Slovenské republiky. Při řešení byla použita vícerozměrná statistická metoda, faktorová analýza. Ta umožnila zúžit dimenzi vstupních dat s co možná nejmenší ztrátou informací a vznik nových proměnných, tzv. faktorů. Pomocí získaných faktorů byla vyhodnocena konkurenceschopnost regionů SR na úrovni NUTS II. Tyto výsledky byly porovnány s hodnotami ukazatelů udržitelného rozvoje naměřenými v jednotlivých krajích. Na základě získaných výsledků je možné v sledovaném období identifikovat nejkonkurenceschopnější kraj SR, který svůj růst podporuje trvale udržitelným způsobem.
The specifics of the food market of Slovak Republic
Göblová, Romana ; Olšanová, Květa (vedoucí práce) ; Horváthová, Jarmila (oponent)
Potravinářský průmysl Slovenské republiky se od 1. máje 2004 stal součástí celého evropského potravinářského průmyslu. Vstup do Evropské unie byl ze strany slovenských zemědělských a potravinářských výrobců považován za nevyhnutný krok. Tímhle krokem se stali součástí integračních procesů probíhajících napříč jednotným evropským trhem. V rámci úplné zemědělské soutěže ale existují rozdíly ve finanční podpoře EÚ pro jednotlivé členské státy. Proto mají v tomhle směru významní úlohu prostředky podpory na úrovni státu, aby bili výrobcové schopni obstát v tvrdém konkurenčním boji potravinářského trhu. Zároveň musí výrobcové dostát své odpovědnosti vůči spotřebitelovi dodržením kvalitativních a bezpečnostních potravinových norem.

Viz též: podobná jména autorů
1 Göblová, Rebeka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.