Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium antioxidativního potenciálu výlisků vybraného ovoce
Havlíčková, Barbora ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tématem této bakalářské práce byla antioxidační aktivita vybraného druhu ovoce. Mezi vybrané druhy patřily matoliny z červeného a bílého hroznového vína, výlisky z černého bezu a aronie. Rovněž byly analýze podrobeny dva druhy vyrobených kapslí z výlisků bílého hroznu a aronie. Výsledky této bakalářské práce jsou shrnuty do čtyř kapitol. V první kapitole jsou porovnány obsahy vody při sušení 40 °C a 105 °C. Ve druhé jsou diskutovány výsledky extrakce v různých poměrech směsi rozpouštědel voda – ethanol a výsledky extrakce v připravené umělé žaludeční šťávě. Ve výsledku byla směs ethanol – voda účinnější rozpouštědlo než umělá žaludeční šťáva. Třetí kapitola se zabývá výsledky a diskuzím stanovení celkového obsahu fenolických látek. V případě směsi rozpouštědel bylo největší množství polyfenolů v matolinách červené révy stanovené na 43,56 ± 1,23 mg.g-1, oproti tomu v žaludeční šťávě největší obsah byl v bezinkách stanoven na 11,89 ± 0,07 mg.g-1.V žaludeční šťávě byly extrahovány i kapsle, u aróniových kapslí byl zjištěn obsah 2,53 ± 0,04 mg.g-1, zatímco u kapslí z matolin bílého hroznu 5,93 ± 0,05 mg.g-1. V poslední kapitole jsou srovnány výsledky měření TAA pomocí metody TEAC a EPR. Metoda EPR byla vhodnější pro hodně zředěné roztoky než metoda TEAC. Výsledky této práce dokazují, že ve výliscích je velké množství polyfenolů a jiných antioxidantů, které ovlivňují celkovou antioxidační aktivitu. Výlisky mají velký potenciál využití jako přírodní barviva nebo se mohou využít k výrobě doplňku stravy.
Srovnání obsahu anthokyanových barviv ve vybraných odrůdách bezu černého a vinných hroznů
Becková, Eliška ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Náplní této diplomové práce je srovnání obsahu anthokyanových barviv v různých odrůdách šlechtěného bezu černého (Sambucus nigra L.). Dále byl studován vztah mezi obsahem anthokyanových barviv ve vybraných vzorcích modrých odrůd hroznů (Vitis vinifera L.) a poloze trati, kde byly hrozny vypěstovány. Teoretická část práce charakterizuje plody černého bezu a vinné hrozny po stránce botanické, chemické a po stránce jejich využití v potravinářském průmyslu. Dominantní částí této kapitoly je popis anthokyanových barviv a možnosti jejich stanovení v černém bezu a vinných hroznech. Důraz je při tom kladen na metody pH-diferenciální a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii. Experimenty jsou rozděleny na dvě části. Cílem první experimentální části je porovnání celkového obsahu anthokyanů v patnácti odrůdách černého bezu. Z provedených analýz vyplývá, že z hlediska obsahu anthokyanů jsou pro pěstování černého bezu na území České republiky nejvhodnější odrůdy Mammut, Samyl, Reise aus Vossloch a Haschberg. Druhá experimentální část uvádí přehled celkového obsahu anthokyanů v devíti modrých odrůdách vinné révy pěstovaných v mikulovské oblasti. Aplikovanými metodami stanovení byly stejně jako v první části HPLC a pH-diferenciální. Nejvyšší obsah barviv byl nalezen v odrůdách Alibernet a Neronet. Současná studie zaměřující se na vhodnost polohy viniční tratě poukázala na jižní až jihovýchodní orientaci výsadby. Závěrem experimentální části bylo provedeno srovnání obou metod stanovení. Metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie poskytovala velmi přesné výsledky oproti méně náročné pH-diferenciální metodě stanovení. Tuto lze doporučit pouze pro orientační stanovení obsahu anthokyanů v reálných vzorcích.
Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva
Osičková, Jitka ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Drobník, Jaroslav (oponent)
Diplomová práce se zabývá právní úpravou vinohradnictví a vinařství v České republice. Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře, jak odborné tak i laické veřejnosti, s vinohradnickým a vinařským právem v celém jeho rozsahu a systematice. Za tímto účelem je podrobněji rozebrána právní úprava vinohradnictví a vinařství podle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů, s ohledem na unijní právní předpisy. Diplomová práce je rozdělena na sedm částí. V úvodní části, práce vymezuje nejčastěji použité zkratky. První kapitola diplomové práce pojednává o původu a pěstování vinné révy a výrobě vína. Druhá část se zabývá historickým vývojem vinohradnického a vinařského práva na území České republiky a je rozdělena do pěti podkapitol pro přehlednost. Třetí část vymezuje postavení vinohradnického a vinařského práva v systému Českého právního řádu a charakterizuje toto specifické zemědělské odvětví. Čtvrtá část poskytuje přehled právních pramenů vinohradnického a vinařského práva. Z hlediska systematičnosti je tato část rozdělena na prameny mezinárodního práva, unijního práva a v neposlední řadě českého práva. Část pátá je nerozsáhlejší a stěžení částí této diplomové práce. Zabývá se současnou právní úpravou vinohradnictví a vinařství v ČR dle platného zákona č....
Mechanické vlastnosti bobulí révy vinné a metody jejich stanovení
Fendrychová, Aneta
Cílem práce bylo vypracování literární rešerše na téma Mechanické vlastnosti bobulí révy vinné a metody jejich stanovení. Mechanické vlastnosti bobulí jsou ovlivněny již jejich stavbou (charakterem buněčné stěny, její pevností, soudržností sousedních buněk, obsahem vlákniny a velikostí buněk) a genotypem odrůdy. U stolních hroznů je textura významnou senzorickou vlastností (zejména křupavost). Mechanické vlastnosti hroznů jsou ovlivněny i klimatickými, půdními a topografickými podmínkami, zejména tvrdost a tloušťka slupky. Dále jsou ovlivněny termínem sklizně a způsobem sklizně (ruční nebo mechanizované). Mezi metody stanovení mechanických vlastností ovoce patří penetrační test, kompresimetrie, zkouška tahem, a zkouška střihem. Mechanické vlastnosti se dají nepřímo stanovit metodami chemickými (obsah cukrů, extrahovatelnost polyfenolů).
Kvalita ovocných moštů a burčáku
Švestka, Michal
Cílem bakalářské práce je informovat o ovocných moštech s hlavním zaměřením na jablečný mošt a na částečně zkvašeným hroznovým moštu, v naší zemi zvaný burčák. Práce se věnuje základním údajům o ovocných sadech a vysázených vinicích v České Republice a jejich odrůdovou skladbou. Zaměřuje se na vstupní surovinu a její složení. Další kapitola popisuje technologickou výrobu moštů i burčáku a následné možnosti konzervace. Práce se také zaměřuje na kvalitu moštů uváděných na tuzemský trh a statistiky kontrol burčáku prováděné státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Závěr práce informuje o vlivu a prospěchu těchto nápojů na zdraví člověka.
Změna půdních vlastností v biovinohradnictví v porovnání s vinohradnictvím konvenčním
Tichá, Lenka
Hlavní cíl této bakalářské práce se zaměřuje na zpracování poznatků o půdě, jak o jejím vzniku, vývoji, charakteristice, tak především o faktorech, které na ni působí. Také se snažím popsat současnou situaci vlivu konvenčního vinohradnictví a biovinohradnictví na půdní vlastnosti. Do práce jsem také zahrnula i cíle a principy ekologického vinohradnictví. V návaznosti na hlavní cíle práce jsou v závěrečné části zpracovány data a výstupy z pokusu se zaměřením na srovnání hodnot bazální produkce etylenu, etanu a oxidu uhličitého z půdních vzorků z dvou zmiňovaných vinohradů.
Rozdíly v druhové diverzitě a abundanci pavouků na hlavách révy vinné na terasovaných a klasických vinicích v závislosti na typu hospodaření
Havlová, Lucie
Pavouci patří k jedněm z nejdůležitějších přirozených antagonistů škůdců v mnoha agroekosystémech. Druhová rozmanitost a početnost pavouků, tudíž jejich biokontrolní potenciál, přímo souvisí a je často zvyšován přítomností nezemědělských, myšleno neprodukčních ploch v krajině, které s agroekosystémy přímo souvisejí. V disertační práci jsem se zaměřila na pavouky vyskytující se na hlavách révy vinné, a to za prvé jako na organismy reflektující funkci viničních teras ve vztahu k zvyšování jejich heterogenity, což se ve výsledku odrazí na výsledné biodiverzitě krajiny, a za druhé jako na antagonisty škůdců ve vinicích, kteří mohou svojí přítomností účinně a zejména šetrně přispět k trvalé udržitelnosti těchto celků. Vybrány byly výzkumné plochy v Jihomoravském kraji a byla na nich analyzována druhová diverzita a abundance pavouků. Na každé vinici byly vybrány dvě výzkumné plochy, a to klasická – plochá vinice a terasovaná vinice lemována neprodukčními svahy. Od listopadu roku 2013 do října roku 2014 bylo celkem zaznamenáno 727 dospělých jedinců pavouků náležejících do 21 druhů a 7 čeledí. Co se ohroženosti jednotlivých druhů týká, bylo zjištěno 12 hojných druhů, 4 druhy téměř ohrožené, 3 druhy ohrožené, 1 druh silně ohrožený a 1 druh kriticky ohrožený. Na základě zjištěných výsledků můžeme konstatovat, že druhové spektrum pavouků nalezených na kmíncích révy vinné může do budoucna fungovat jako biokontrolní prostředek a mít znatelný vliv na škůdce révy vinné.
Studium antioxidativního potenciálu výlisků vybraného ovoce
Havlíčková, Barbora ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tématem této bakalářské práce byla antioxidační aktivita vybraného druhu ovoce. Mezi vybrané druhy patřily matoliny z červeného a bílého hroznového vína, výlisky z černého bezu a aronie. Rovněž byly analýze podrobeny dva druhy vyrobených kapslí z výlisků bílého hroznu a aronie. Výsledky této bakalářské práce jsou shrnuty do čtyř kapitol. V první kapitole jsou porovnány obsahy vody při sušení 40 °C a 105 °C. Ve druhé jsou diskutovány výsledky extrakce v různých poměrech směsi rozpouštědel voda – ethanol a výsledky extrakce v připravené umělé žaludeční šťávě. Ve výsledku byla směs ethanol – voda účinnější rozpouštědlo než umělá žaludeční šťáva. Třetí kapitola se zabývá výsledky a diskuzím stanovení celkového obsahu fenolických látek. V případě směsi rozpouštědel bylo největší množství polyfenolů v matolinách červené révy stanovené na 43,56 ± 1,23 mg.g-1, oproti tomu v žaludeční šťávě největší obsah byl v bezinkách stanoven na 11,89 ± 0,07 mg.g-1.V žaludeční šťávě byly extrahovány i kapsle, u aróniových kapslí byl zjištěn obsah 2,53 ± 0,04 mg.g-1, zatímco u kapslí z matolin bílého hroznu 5,93 ± 0,05 mg.g-1. V poslední kapitole jsou srovnány výsledky měření TAA pomocí metody TEAC a EPR. Metoda EPR byla vhodnější pro hodně zředěné roztoky než metoda TEAC. Výsledky této práce dokazují, že ve výliscích je velké množství polyfenolů a jiných antioxidantů, které ovlivňují celkovou antioxidační aktivitu. Výlisky mají velký potenciál využití jako přírodní barviva nebo se mohou využít k výrobě doplňku stravy.
Vinařské obce Hnanice a Šatov
Špetík, Milan
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem klimatických a půdních podmínek na révu vinnou. Konkrétně se zabývá obcemi Hnanice a Šatov. Hlavní naplní práce je popis viničních tratí daných obcí, především z hlediska odrůdové skladby, půdních podmínek, klimatických podmínek a způsobu vedení révy. Dále popisuje významné místní vinaře a vinohradníky. V praktické části se práce zabývá chemickou a senzorickou analýzou charakteristických vín z dané oblasti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.