Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Reologické vlastnosti stavebních pojiv v čerstvém stavu
Hegrová, Michaela ; Rovnaník, Pavel (oponent) ; Vyšvařil, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je věnována reologickým vlastnostem stavebních pojiv. Teoretická část se zaměřuje na jednotlivé druhy stavebních pojiv, jejich reologické vlastnosti a základní parametry stanovované při charakterizaci stavebních pojiv z hlediska reologie. Dále jsou uvedeny způsoby stanovení reologických vlastností na různých typech zařízení. Praktická část se věnuje výsledkům získaných z měření na rotačním reometru s geometrií typu deska-deska. Tyto výsledky jsou následně vyhodnoceny.
Reologické vlastnosti žloutků slepičích vajec v průběhu skladování
Pavková, Lucie
Diplomová práce se zabývá vlivem doby skladování na vybrané fyzikální a reologické vlastnosti žloutku slepičích vajec. Sledovaná vejce byla skladována při teplotě 6 °C po dobu 8 týdnů. V práci je popsán vliv doby skladování na fyzikální vlastnosti celého slepičího vejce, jako je hmotnost a index tvaru. Dle předpokladů byl prokázán úbytek hmotnosti sledovaných slepičích vajec v průběhu osmitýdenního skladování. Dále byl detailně popsán a zhodnocen žloutek slepičího vejce (barva, výška, šířka, hmotnost, index a hustota žloutku). Dle předpokladů nedocházelo k výrazné změně hmotnosti žloutku v průběhu skladování. U indexu žloutku dochází k výraznému poklesu v průběhu skladování. V poslední části měření byly stanoveny reologické vlastnosti žloutku sledovaných slepičích vajec - zdánlivá viskozita, časová závislost viskozity a smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti (tokové křivky). Jednotlivými experimenty bylo prokázáno, že žloutek vykazuje newtonovské chování, a to po celou dobu skladování. Doba skladování má rovněž jednoznačný vliv na tokové vlastnosti žloutku slepičích vajec. Výsledky z jednotlivých experimentů byly zhodnoceny pomocí Ostwald-de Waele (mocninného) modelu.
Reologické vlastnosti smetany
Škopíková, Miroslava
Tato diplomová práce se ve své teoretické části zabývá reologickými vlastnostmi smetany. V první části je popsáno složení mléka, jakožto výchozího produktu při výrobě smetany, definice smetany dle legislativy a její složení. Další část práce je zaměřena na výrobu smetan a jejich druhové rozdělení. V další kapitole je pozornost věnována reologickým vlastnostem potravin, zejména viskozitě a hustotě. Praktická část je zaměřena na měření reologických vlastností celkem 10 vzorků běžně dostupných smetan ke šlehání z obchodní sítě.Obsah tuku se u vzorků pohyboval v rozmezí 30 - 33 %. U všech těchto vzorků byla změřena viskozita a hustota. U vybraných vzorků byla stanovena také závislost smykového napětí na smykové rychlosti. Tato závislost pomocí Ostwald-de Waeleho modelu určuje, o jaký druh kapaliny se jedná. Dalším sledovaným parametrem je závislost dynamické viskozity na smykové rychlosti a průběh této viskozity při změnách teploty. U všech vzorků byly provedeny analytické stanovení smetany (sušina, obsah tuku, titrační kyselost smetany, aktivní kyselost, elektrická vodivost). Z provedené analýzy obsahu tuku můžeme porovnat údaje uvedené na obale vzorku.
Metody měření viskozity kysaných mléčných výrobků
Šebela, Roman
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou měření viskozity kysaných mléčných výrobků. V první části této práce je popsána viskozita, metody měření viskozity, jednotlivé viskozimetry a jejich rozdělení dle principu měření. Další část literárního přehledu se věnuje mléku a kysaným mléčným výrobkům. Je zde popsáno složení mléka, úprava mléka pro výrobu mléčných výrobků, charakteristika kysaných mléčných výrobků, jejich výroba, reologické vlastnosti a možnosti využití. V praktické části jsou popsány jednotlivé vzorky – bílý jogurt, zakysaná smetana, kyška, acidofilní mléko a kefírové mléko. Dále jsou zde shrnuty výsledky měření viskozity kysaných mléčných výrobků, které se provádělo na rotačním viskozimetru při teplotách 5-25 °C. Výsledky zahrnují porovnání jednotlivých vzorků a pokles hodnot viskozity v závislosti na teplotě.
Reologické vlastnosti kravského, kozího a ovčího mléka
Písaříková, Veronika
Tato diplomová práce je zaměřena na reologické vlastnosti kravského, kozího a ovčího mléka. V první části práce jsou tyto druhy mlék detailně popsány a je zde porovnáno jejich složení. Kromě toho jsou v práci uvedeny fyzikální veličiny, které mléko charakterizují a technologie přepravy mléka. Dále je pozornost věnována legislativě. Jsou zde popsány požadavky a kritéria pro syrové mléko, požadavky na prostory a vybavení, kde je mléko skladováno a také legislativní nařízení týkající se tepelného ošetření mléka. Další část práce se zabývá analytickým stanovením mléka (sušina, obsah bílkovin, tuku, laktózy, kyselost mléka, jeho elektrická vodivost a hustota). V poslední části práce jsou sledovány reologické vlastnosti těchto tří druhů mlék. U vybraných vzorků je měřeno smykové napětí v závislosti na rychlosti deformace, což je pro nás klíčové stanovení, protože nám říká, o jaký druh kapaliny se jedná. Dále je sledována závislost dynamické viskozity na smykovém napětí a průběh změn dynamické viskozity při záhřevu. Tato stanovení dokazují, že mléko vykazuje znaky chování newtonské kapaliny. K vyhodnocení výsledků byl použit Newtonův zákon viskozity a Ostwald de Waele (mocninový) model.
Reologické vlastnosti žloutků slepičích vajec v průběhu skladování
Pavková, Lucie
Diplomová práce se zabývá vlivem doby skladování na vybrané fyzikální a reologické vlastnosti žloutku slepičích vajec. Sledovaná vejce byla skladována při teplotě 6 °C po dobu 8 týdnů. V práci je popsán vliv doby skladování na fyzikální vlastnosti celého slepičího vejce, jako je hmotnost a index tvaru. Dle předpokladů byl prokázán úbytek hmotnosti sledovaných slepičích vajec v průběhu osmitýdenního skladování. Dále byl detailně popsán a zhodnocen žloutek slepičího vejce (barva, výška, šířka, hmotnost, index a hustota žloutku). Dle předpokladů nedocházelo k výrazné změně hmotnosti žloutku v průběhu skladování. U indexu žloutku dochází k výraznému poklesu v průběhu skladování. V poslední části měření byly stanoveny reologické vlastnosti žloutku sledovaných slepičích vajec - zdánlivá viskozita, časová závislost viskozity a smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti (tokové křivky). Jednotlivými experimenty bylo prokázáno, že žloutek vykazuje newtonovské chování, a to po celou dobu skladování. Doba skladování má rovněž jednoznačný vliv na tokové vlastnosti žloutku slepičích vajec. Výsledky z jednotlivých experimentů byly zhodnoceny pomocí Ostwald-de Waele (mocninného) modelu.
Reologické vlastnosti stavebních pojiv v čerstvém stavu
Hegrová, Michaela ; Rovnaník, Pavel (oponent) ; Vyšvařil, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je věnována reologickým vlastnostem stavebních pojiv. Teoretická část se zaměřuje na jednotlivé druhy stavebních pojiv, jejich reologické vlastnosti a základní parametry stanovované při charakterizaci stavebních pojiv z hlediska reologie. Dále jsou uvedeny způsoby stanovení reologických vlastností na různých typech zařízení. Praktická část se věnuje výsledkům získaných z měření na rotačním reometru s geometrií typu deska-deska. Tyto výsledky jsou následně vyhodnoceny.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.