Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Možnosti redukce šestimocného chromu při hydrataci portlandského cementu
Mončeková, Miroslava ; Koplík, Jan (oponent) ; Šoukal, František (vedoucí práce)
Problematika toxicity šestimocného chromu při hydrataci portlandského cementu je v dnešní době velmi aktuální. Vynakládá se mnoho úsilí na získání cementů s obsahem Cr(VI) pod 2 ppm. Cílem této práce bylo vyhledání vhodných redukčních činidel, upřesnění jejich účinnosti a snaha o optimalizaci jejich dávkování. V této práci byly jako redukční látky zkoumány siřičitany a cínaté soli. Vliv použitých redukčních činidel na hydrataci a vlastnosti cementu byl prověřen pevnostními zkouškami, kalorimetrickým měřením a měřením objemových změn. Zkoumány jsou také změny mikrostruktury hydratačních produktů portlandského slínku po nahrazení sádrovce siřičitanovými ionty. Studium mikrostruktury je založené na metodách SEM a XRD.
Možnosti využití energosádrovců a druhotných surovin obsahujících siřičitany pro přípravu kompozitů
Weiglová, Jana ; Šoukal, František (oponent) ; Opravil, Tomáš (vedoucí práce)
Práce studuje možnosti využití druhotných surovin produkovaných energetickým průmyslem. Jedná se zejména o energosádrovce a tuhé zbytky fluidního spalování. U druhotných surovin je sledován obsah siřičitanů a jsou studovány závislosti jejich přeměny na sírany přirozenou oxidací vzdušným kyslíkem nebo přídavkem vhodného oxidantu. Dále práce popisuje vliv siřičitanů z druhotných surovin na mechanické vlastnosti kompozitů připravených na bázi několika různých matric jako jsou hlinitanový a portlandský cement, vápenný hydrát a portlandský slínek. U samotného portlandského slínku je sledována také schopnost retardace tuhnutí. Množství obsažených siřičitanů je sledováno volumetricky nepřímou titrací přebytku jodu thiosíranem sodným na škrobový maz.
Konzervanty přírodního původu jako alternativy siřičitanům v potravinách
Kmeťová, Martina ; Leuner, Olga (vedoucí práce) ; Melnikovová, Ingrid (oponent)
V současné době se čerstvé krájené (tzv. "fresh cut") potraviny, sušené ovoce a zpracovaná zelenina nejčastěji ošetřuje proti kažení a hnědnutí siřičitany, které ovšem u jisté části populace způsobují nežádoucí zdravotní rizika. Kromě toho si zákazníci žádají potraviny bez přidání chemických látek. Bakalářská práce má za cíl formou literární rešerše zmapovat látky s vlastnostmi podobnými jako siřičitany - tj. schopností inhibovat hnědnutí a nežádoucí mikroorganismy a působit jako antioxidanty; látky rostlinného původu bez zdravotních rizik neměnící organoleptické vlastnosti potravin, zároveň dostupných na trhu za cenu, za kterou by se vyplatilo testovat je pro případné použití v testech na potravních modelech. Výsledkem této práce je seznam šestnácti látek, které vykazují velmi podobné vlastnosti jako siřičitany a které by se díky těmto vlastnostem daly teoreticky použít pro další testování.
Mikrobiologická kontrola sušeného ovoce
Smolíková, Marie ; Popelářová, Eva (vedoucí práce) ; Šlapáková, Barbora (oponent)
Významným faktorem pro posouzení kvality potravin je jejich mikrobiální kontaminace. Tato bakalářská práce se zabývá mikrobiologickou kvalitou sušených jablek. Práce vychází z předpokladu, že síření má vliv na obsah mikroorganismů. Cílem je tedy stanovit jejich počet, vliv síření na jejich obsah, případně zhodnotit další vlivy siřičitanů na sušená jablka. Trendem dnešní doby je konzumace potravin bez přídatných látek. U sušeného ovoce se jedná o siřičitany, které zamezují především tmavnutí jablek, slouží jako konzervant, ale jsou alergenem. Proto jsou v současné době často vyhledávána jablka kvality Bio. V praktické části byla porovnávána jablka nesířená, sířená a Bio vyrobená ve firmě Severofrukt a.s., Trávčice. Použito bylo 6 vzorků od každého typu. Ve všech vzorcích byly stanovovány celkové počty mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií, Escherichia coli, kvasinek a plísní. Stanovování probíhalo na Petrifilmech od firmy NOACK. Vzorky byly pro porovnání také zaslány do akreditovaných laboratoří. Dále se zkoumalo, zda má síření i jiné vlivy na sušená jablka. Všechny vzorky splňovaly požadavky vyhlášky. V žádném nebyly prokázány koliformní bakterie ani E.coli. Jablka Bio měla dle rozborů nejvyšší obsah nežádoucích mikroorganismů. Celkový počet mikroorganismů se u nich pohyboval v průměru 11000 KTJ/g. Sířená jablka byla méně kontaminována oproti nesířeným téměř o polovic. Z toho vyplývá, že síření má pozitivní vliv na obsah mikroorganismů. Dále bylo senzorickým hodnocením prokázáno, že síření má vliv na barvu sušených jablek.
Možnosti redukce šestimocného chromu při hydrataci portlandského cementu
Mončeková, Miroslava ; Koplík, Jan (oponent) ; Šoukal, František (vedoucí práce)
Problematika toxicity šestimocného chromu při hydrataci portlandského cementu je v dnešní době velmi aktuální. Vynakládá se mnoho úsilí na získání cementů s obsahem Cr(VI) pod 2 ppm. Cílem této práce bylo vyhledání vhodných redukčních činidel, upřesnění jejich účinnosti a snaha o optimalizaci jejich dávkování. V této práci byly jako redukční látky zkoumány siřičitany a cínaté soli. Vliv použitých redukčních činidel na hydrataci a vlastnosti cementu byl prověřen pevnostními zkouškami, kalorimetrickým měřením a měřením objemových změn. Zkoumány jsou také změny mikrostruktury hydratačních produktů portlandského slínku po nahrazení sádrovce siřičitanovými ionty. Studium mikrostruktury je založené na metodách SEM a XRD.
Možnosti využití energosádrovců a druhotných surovin obsahujících siřičitany pro přípravu kompozitů
Weiglová, Jana ; Šoukal, František (oponent) ; Opravil, Tomáš (vedoucí práce)
Práce studuje možnosti využití druhotných surovin produkovaných energetickým průmyslem. Jedná se zejména o energosádrovce a tuhé zbytky fluidního spalování. U druhotných surovin je sledován obsah siřičitanů a jsou studovány závislosti jejich přeměny na sírany přirozenou oxidací vzdušným kyslíkem nebo přídavkem vhodného oxidantu. Dále práce popisuje vliv siřičitanů z druhotných surovin na mechanické vlastnosti kompozitů připravených na bázi několika různých matric jako jsou hlinitanový a portlandský cement, vápenný hydrát a portlandský slínek. U samotného portlandského slínku je sledována také schopnost retardace tuhnutí. Množství obsažených siřičitanů je sledováno volumetricky nepřímou titrací přebytku jodu thiosíranem sodným na škrobový maz.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.