Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv parametrů sýřeniny na vybrané ekonomické ukazatele výroby sýrů s bílou plísní
Pavlíčková, Žaneta ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce bylo sledování vlivů na ekonomickou stránku výroby plísňových sýrů Hermelín v Pribině, spol. s r.o. Cílem bylo určit závislosti odchylek ve vlastnostech výrobního kravského mléka a z něj vzniklé sýřeniny a jejich ekonomické dopady. Za tímto účelem se prováděly rozbory sýrařského zrna, syrovátky a čerstvě naformovaných sýrů. Tyto vzorky byly odebírány i analyzovány přímo při výrobě sýru v sýrárně. Dalším úkolem bylo pokusit se navrhnout rychlou provozní metodu pro stanovení míry vytužení sýrařského zrna. To je faktor teoreticky závislý na sýřících vlastnostech mléka a indikující ztráty cenných komponent ze sýřeniny do syrovátky. Vytužení zrna společně s těmito ztrátami potom mohou zapříčinit negativní odchylky finálních produktů od požadovaného standardu, zejména v parametrech potřebných pro vstup sýrů na trh, jako je sušina, váha nebo obsah tuku. U výrobního pasterovaného mléka se nejvíce pozornosti věnovalo syřitelnosti a jejímu vlivu na následné fáze výroby i na finální produkt. Syřitelnost je základní technologická vlastnost mléka podílející se na kvantitativní i kvalitativní produkci sýrárny. Bylo dokázáno že syřitelnost mléka je významně ovlivněna jeho titrační kyselostí, při podrobení výsledků statistické analýze se tento vliv ukázal jako vysoce průkazný (P
Vliv vybraných prvků chovného prostředí dojnic na technologické vlastnosti jejich mléka =: Influence of selected breeding dairy elements on the technological properties of their milk /
Henzl, Vratislav
Předmětem této disertační práce byla analýza vlivu vybraných prvků chovného prostředí dojnic na technologické vlastnosti jejich mléka. Sledování probíhalo od října 2012 do října 2013 (53 týdnů) u celkem šesti dodavatelů mléka v rámci kraje Vysočina. Během pokusu bylo rozborováno celkem 318 rozborů mléka v zemědělské a analytické laboratoři v Pribině Přibyslav a 172 rozborů vzorků v CL (Centrální laboratoř) Buštěhrad. Chovné prostředí bylo sledováno nepřetržitě, konkrétně teploty ve stájích a teploty a relativní vlhkosti mimo stáje. Sledovanými parametry chovného prostředí byly teplota ve stáji, teplota mimo stáj pro porovnání a relativní vlhkost vzduchu. Dodavatelé mléka byli vybráni podle chovaného plemene dojnic, způsobu ustájení dojnic a způsobu dojení. Bylo prokázáno, že způsob dojení dojnic (dojírny, konve a potrubí) mělo statisticky prokazatelný vliv na obsahové složky mléka. Obsah tuku byl statisticky průkazně nižší v případě dojení v dojírnách oproti dojení do potrubí a konví. Obsah bílkovin a sušiny měl opačný trend, tedy vyšší obsah při dojení v dojírnách a nižší obsah při dojení do konví a potrubí. Tento fakt byl potvrzen i při dalším rozboru dat, podle podmínek ustájení, kdy se opakoval stejný stav. Byl prokázán vliv způsobu ustájení na teplotní podmínky ve stáji, ve vazných stáních byla zjištěna jednoznačně mnohem vyšší teplota, což má v konečném důsledku zásadní vliv na syřitelnost a kvalitu sýřeniny, jak již bylo popsáno. Byl prokázán vliv způsobu dojení na mikrobiální zatížení mléka. Nejnižší hodnoty byly zaznamenány při dojení v dojírně, ať už CPM (celkový počet mikroorganizmů), počet koliformních bakterií nebo SB (počet somatických buněk).
Syřitelnost kravského a kozího mléka
PECOVÁ, Lenka
Diplomová práce pojednává o dvou technologických vlastnostech určujících kvalitu mléka, syřitelnosti a kysací schopnosti, které jsou ovlivněny velkým množstvím faktorů. Cílem práce bylo na základě získaných analýz posoudit vliv složení mléka, plemene, pořadí a stadia laktace na syřitelnost a kysací schopnost kravského a kozího mléka. Podrobné analýzy byly zaměřeny více na mléko kravské.
Vztah mezi obsahem vápníku, složením a technologickými vlastnostmi mléka krav v průběhu roku
Životská, Hana
Tato bakalářská práce se věnuje vztahu mezi obsahem vápníku, složením a technologickými vlastnostmi kravského mléka v průběhu roku. Do literárního přehledu byly uvedeny získané informace o kravském mléce, jeho složení a o jeho vlastnostech, které byly v rámci této práce sledovány. Vzorky k laboratorní analýze byly získány od dojnic holštýnského plemene a to ze Školního zemědělského podniku Žabčice. Tyto vzorky byly odebírány v průběhu celého roku (od 29. 10. 2014 do 28. 7. 2015). Naměřené hodnoty vybraných parametrů byly vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů. Statisticky ověřené výsledky poukazují, že na obsah sledovaných složek mléka a jeho vlastnosti působí kromě jiných faktorů i roční období (obsah vápníku v létě dosahoval hodnoty v průměru 1,18 g/l a v zimě 1,28 g/l). Rovněž byla prokázána pozitivní korelační závislost a to například mezi obsahem bílkovin a obsahem vápníku (r = 0,36), obsahem bílkovin a hustotou (r = 0,88) či mezi obsahem laktózy a hustotou (r = 0,95).
Vliv parametrů sýřeniny na vybrané ekonomické ukazatele výroby sýrů s bílou plísní
Pavlíčková, Žaneta ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce bylo sledování vlivů na ekonomickou stránku výroby plísňových sýrů Hermelín v Pribině, spol. s r.o. Cílem bylo určit závislosti odchylek ve vlastnostech výrobního kravského mléka a z něj vzniklé sýřeniny a jejich ekonomické dopady. Za tímto účelem se prováděly rozbory sýrařského zrna, syrovátky a čerstvě naformovaných sýrů. Tyto vzorky byly odebírány i analyzovány přímo při výrobě sýru v sýrárně. Dalším úkolem bylo pokusit se navrhnout rychlou provozní metodu pro stanovení míry vytužení sýrařského zrna. To je faktor teoreticky závislý na sýřících vlastnostech mléka a indikující ztráty cenných komponent ze sýřeniny do syrovátky. Vytužení zrna společně s těmito ztrátami potom mohou zapříčinit negativní odchylky finálních produktů od požadovaného standardu, zejména v parametrech potřebných pro vstup sýrů na trh, jako je sušina, váha nebo obsah tuku. U výrobního pasterovaného mléka se nejvíce pozornosti věnovalo syřitelnosti a jejímu vlivu na následné fáze výroby i na finální produkt. Syřitelnost je základní technologická vlastnost mléka podílející se na kvantitativní i kvalitativní produkci sýrárny. Bylo dokázáno že syřitelnost mléka je významně ovlivněna jeho titrační kyselostí, při podrobení výsledků statistické analýze se tento vliv ukázal jako vysoce průkazný (P

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.