Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sledování příjmu vlákniny a bílkovin u obézních klientů nutriční poradny
Kekrtová, Magdaléna ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
Epidemie obezity je stále velmi aktuální problém a vyžaduje komplexní terapii, která zahrnuje i nutriční poradenství. Z praktické zkušenosti bývá téma bílkovin a vlákniny s obézními klienty velmi časté a z hlediska zdrojů bílkovin často pozoruji jejich méně vhodný výběr. Vláknině nebývá připisována velká důležitost, a proto její dostatečný příjem nebývá optimální. V teoretické části bylo tedy cílem shrnout dosavadní poznání o obezitě, bílkovinách a vláknině. Výživa při obezitě je ovšem shrnutá komplexně, s přihlédnutím i k ostatním živinám, ale také k mikronutrientům nebo k pitnému režimu, který může mít s obezitou také významnou spojitost. Teoretické shrnutí obezity bylo shrnuto spíše okrajově a z hlediska postupů v léčbě je více přiblížena dieto-terapie, pohybová aktivita či psychoterapie. Není opomenutá ani důležitost nutričního terapeuta. Praktická část byla poměrně komplexní. Studie měla za cíl zhodnotit stravovací návyky (kvalitativně i kvantitativně se zaměřením zejména na bílkoviny a vlákninu), tělesné složení před a po nutriční intervenci a zhodnotit tak efekt terapie. Zároveň měla poskytnout informace o původních stravovacích zvyklostech obézních jedinců z hlediska kvantity i kvality, a to opět se zaměřením na bílkoviny a vlákninu. Navíc měla poskytnout informace o povědomí obézních...
Redukce hmotnosti před vrcholnými soutěžemi v judu
Ježek, Jaromír ; Pavelka, Radim (vedoucí práce) ; Smolík, Petr (oponent)
Název: Redukce hmotnosti před vrcholnými soutěžemi v judu Cíle práce: Cílem této práce je podrobný popis redukce tělesné hmotnosti u vrcholových judistů na základě složení jídelníčku a dávkování tělesné zátěže. Metoda: K získání vstupních dat pro hodnocení tělesného složení byla použita dotazníková metoda. Výsledky: Výsledky naší studie ukazují, že redukce tělesné hmotnosti u judistů je značně ovlivněna individuální variabilitou jedince a odráží se v různém přístupu k redukci. Klíčová slova: redukce tělesné hmotnosti, judo, výživa, jídelníček
Změny lipidového spektra během redukce hmotnosti pacientů s diabetes mellitus
Šmídová, Barbora ; Dršata, Jaroslav (vedoucí práce) ; Boušová, Iva (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Bc. Barbora Šmídová Školitel: Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Školitel - specialista: RNDr. Mgr. Alena Tichá, PhD. Název diplomové práce: ZMĚNY LIPIDOVÉHO SPEKTRA BĚHEM REDUKCE HMOTNOSTI PACIENTŮ S DIABETES MELLITUS Diplomová práce se zabývá stanovením lipidových parametrů (celkových mastných kyselin, celkového cholesterolu, cholesterolu v lipoproteinech, triglyceridů, prekurzorů cholesterolu (lathosterolu a skvalenu) a markerů absorpce cholesterolu (ß-sitosterolu a kampesterolu)) u obézních pacientů s diabetes mellitus 1. a 2. typu, kteří podstoupili sedmidenní hladovku a následně dodržovali nízkokalorickou diabetickou dietu. Předpokládá se, že snížením tělesné hmotnosti, by mělo dojít ke zlepšení inzulínové rezistence. Záměrem práce je zhodnocení lipidových parametrů během redukce hmotnosti u obézních pacientů s diabetes mellitus. Lipidy byly stanovovány před zahájením hladovky, po sedmidenní hladovce a za měsíc od začátku hladovky (u diabetiků 1. typu též rok po hladovce). Metoda plynové chromatografie byla použita pro stanovení celkových mastných kyselin a necholesterolových sterolů a skvalenu. Cholesterol a triglyceridy byly stanoveny rutinním enzymatickým kolorimetrickým testem. U diabetiků...
Pozorování změn tělesné hmotnosti a fyzické kondice při vykonávání sportovních aktivit
Bradáč, Jakub ; Gnad, Tomáš (vedoucí práce) ; Jindra, Matouš (oponent)
Název práce: Pozorování změn tělesné hmotnosti a fyzické kondice při vykonávání sportovních aktivit Cíle: Cílem bakalářské práce je zjistit, zda lze za tři měsíce bez změny stravy snížit tělesnou hmotnost, zlepšit úroveň pohybových schopností jedince pomocí vybraných cvičení v přírodním prostředí. Metody: Bakalářská práce je zpracována jako případová studie, ve které jsme využili kvantitativní výzkum. Na počátku výzkumu podstoupil proband kontrolní měření předem určených parametrů. Vybranému probandovi jsme vypracovali program sportovní přípravy po dobu tří měsíců. Po každém měsíci proběhlo měření vybraných hodnot. Výsledky: Výsledkem tříměsíčního cvičebního programu je, že proband zredukoval svoji tělesnou hmotnost o 7, 2 kilogramů a jeho tělesná kondice na základě výsledků dospěla k pozitivním změnám. Dále jsme docílili zmenšení obvodů vybraných segmentů. Klíčová slova: tělesná kondice, redukce tělesné hmotnosti, sportovní výkonnost.
Využití doplňků stravy v léčbě obezity a souvisejících patologií.
KOZOVÁ, Kristýna
Popularita doplňků stravy užívaných k redukci tělesné hmotnosti v posledních několika letech výrazně stoupla. Proto cílem této práce bylo přezkoumat mechanismus účinku, účinnost a bezpečnost některých doplňků stravy, které jsou běžně užívány při léčbě obezity a souvisejících patologií.
Redukce tělesné hmotnosti závodníků řecko-římského zápasu.
Hanák, Karel ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Pavelka, Radim (oponent)
Název: Redukce tělesné hmotnosti závodníků řecko-římského zápasu před vrcholovými soutěžemi Cíle práce: Hlavním cílem této bakalářské práce je shrnout a porovnat nejčastěji používané metody snižování tělesné hmotnosti zápasníků před vrcholovými soutěžemi a vliv jednotlivých metod intenzivní předsoutěžní redukce tělesné hmotnosti na sportovní výkon. Metody: K získání informací ohledně používaných metod redukce tělesné hmotnosti zápasníků byla použita metoda anketního dotazování. Ankety se zúčastnilo 20 závodníků různých váhových kategorií v řecko-římském zápase ve věku 20-35 let, kteří provozují zápas na vrcholové úrovni. Výsledky: Výsledky výzkumu ukazují, že redukce tělesné hmotnosti u vrcholových zápasníků je výrazně ovlivněna individualitou jednotlivce, která se odráží v různých přístupech k redukci hmotnosti. Z ankety vyplynulo, že nejčastěji používanými metodami snižování tělesné hmotnosti před soutěží jsou: oblékání více vrstev na trénink za účelem podpory pocení, změna ve složení stravy, omezení příjmu potravy a užívání podpůrných prostředků. Klíčová slova: Redukce tělesné hmotnosti, řecko-římský zápas, hmotnostní kategorie
Komplexní nutriční typologie-efektivní forma hubnutí?
Bláhová, Kateřina ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Komplexní nutriční typologie - efektivní forma redukce? Cíle: Vyhodnocení efektivity komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Celková charakteristika metabolické typologie a typologií, které ovlivňují určení metabolického typu. Srovnání metabolické typologie s všeobecným doporučením zdravého stravování, které uvádí Společnost pro výživu, (2012). Metody: Rešerše literatury a získaných informací, analýza vlastních zkušeností z vlastní poradenské praxe, komparace metabolické typologie s všeobecným výživovým doporučením. V praktické části jsem použila anketní šetření a následně provedla analýzu ankety klientů komplexní nutriční typologie. Výsledky: Po vytvoření celkové charakteristiky komplexní nutriční typologie a analýzy anketního šetření klientů na efektivitu této metody při redukci hmotnosti, jsem dospěla k závěru výzkumného šetření. Byla potvrzena efektivita komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Klíčová slova: metabolický typ, redukce tělesné hmotnosti, racionální strava, výživová doporučení.
Komplexní nutriční typologie-efektivní forma hubnutí?
Bláhová, Kateřina ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Komplexní nutriční typologie - efektivní forma redukce? Cíle: Vyhodnocení efektivity komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Celková charakteristika metabolické typologie a typologií, které ovlivňují určení metabolického typu. Srovnání metabolické typologie s všeobecným doporučením zdravého stravování, které uvádí Společnost pro výživu, (2012). Metody: Rešerše literatury a získaných informací, komparace metabolické typologie s všeobecným výživovým doporučením. V praktické části jsem použila anketní šetření a následně provedla analýzu ankety klientů komplexní nutriční typologie. Výsledky: Po vytvoření celkové charakteristiky komplexní nutriční typologie a analýzy anketního šetření klientů na efektivitu této metody při redukci hmotnosti, jsem dospěla k závěru výzkumného šetření. Byla potvrzena efektivita komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Klíčová slova: metabolický typ, redukce tělesné hmotnosti, racionální strava, výživová doporučení.
Redukční výživa u sportujících žen
Kripnerová, Linda ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Redukční dieta u sportujících žen Vymezení problému: Práce se zabývá problematikou redukce hmotnosti u pravidelně sportujících žen. Teoretická část diplomové práce obsahuje základ biochemie, fyziologie a metabolismu člověka. Vysvětluje pojem aktivní, neboli zdravý způsob života a poukazuje na manipulační praktiky masmédií, které mohou ovlivnit racionální výběr potravin moderní populace. Praktická část je věnována vyhodnocení ankety, pozorování a rozhovoru s probandky, které se výzkumu účastnily. Zahrnuje výsledky výzkumu o manipulačních praktikách a výživové doporučení, které je v souladu s racionální výživou a zároveň zefektivní redukční dietu. Cíle Zjistit nejčastější chyby při redukci tělesné hmotnosti u sportujících žen, posoudit kvalitu informací o výživě získaných z médií, posoudit jejich dostupnost a odkrýt chyby, kterých se ženy dopouštění v důsledku mediální manipulace. Metody: Výzkum probíhal formou rozhovoru a ankety. Anketa byla rozdána 100 ženám, s kterými jsem anketu vyplnila, abych měla jistotu, že rozumí otázkám. Ženy byly ve věku mezi 18-50 lety. Většina se zajímá se o zdravý životní styl. Ze 100 žen jsem vybrala 10, které souhlasily se spoluprácí a aktuálně držely redukční dietu. Těchto 10 žen si zapisovaly po dobu 1 týdne své jídelníčky, které jsem následně vyhodnotila za...
Změny lipidového spektra během redukce hmotnosti pacientů s diabetes mellitus
Šmídová, Barbora ; Dršata, Jaroslav (vedoucí práce) ; Boušová, Iva (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Bc. Barbora Šmídová Školitel: Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Školitel - specialista: RNDr. Mgr. Alena Tichá, PhD. Název diplomové práce: ZMĚNY LIPIDOVÉHO SPEKTRA BĚHEM REDUKCE HMOTNOSTI PACIENTŮ S DIABETES MELLITUS Diplomová práce se zabývá stanovením lipidových parametrů (celkových mastných kyselin, celkového cholesterolu, cholesterolu v lipoproteinech, triglyceridů, prekurzorů cholesterolu (lathosterolu a skvalenu) a markerů absorpce cholesterolu (ß-sitosterolu a kampesterolu)) u obézních pacientů s diabetes mellitus 1. a 2. typu, kteří podstoupili sedmidenní hladovku a následně dodržovali nízkokalorickou diabetickou dietu. Předpokládá se, že snížením tělesné hmotnosti, by mělo dojít ke zlepšení inzulínové rezistence. Záměrem práce je zhodnocení lipidových parametrů během redukce hmotnosti u obézních pacientů s diabetes mellitus. Lipidy byly stanovovány před zahájením hladovky, po sedmidenní hladovce a za měsíc od začátku hladovky (u diabetiků 1. typu též rok po hladovce). Metoda plynové chromatografie byla použita pro stanovení celkových mastných kyselin a necholesterolových sterolů a skvalenu. Cholesterol a triglyceridy byly stanoveny rutinním enzymatickým kolorimetrickým testem. U diabetiků...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.