Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Elektroforetické a imunofluorescenční metody ve studiu rostlinných buněčných kultur
Klimešová, Marie ; Babula, Petr (oponent) ; Provazník, Ivo (vedoucí práce)
Působením různorodých stresových faktorů prostředí vznikají v organismech reaktivní formy kyslíku a dusíku, které mají negativní dopad na daný organismus. Rostliny si proto vybudovaly efektivní antioxidační systém, který jim pomáhá bránit se negativním účinkům reaktivních forem kyslíku a dusíku. V práci byl sledován vliv peroxidu vodíku a benzoátu sodného na produkci peroxidu vodíku, superoxid anion radikálu, reaktivních forem dusíku a malondialdehydu obsažených v kořenové a nadzemní části kukuřice seté (Zea mays L.). Pomocí fluorescenční mikroskopie byly získány obrazy příčného řezu kořene, ze kterých byla určena intenzita fluorescence jednotlivých částí kořene a sledován vliv intenzity fluorescence markerů oxidativního stresu v závislosti na typu použitého fluorescenčního filtru.
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Kaserová, Natálie
Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antioxidanty, a na jejich boj proti oxidativnímu stresu v organismu. V první části je popisován oxidativní stres, co jej způsobuje, a jaké má negativní, případně pozitivní, vlivy na lidské tělo. Je nastíněna souvislost volných radikálů se vznikem oxidativního stresu. Druhá část literární rešerše je věnována samotným antioxidantům, přírodním i přirozeně se vyskytujícím v lidském organismu. Podrobněji jsou popsány nízkomolekulární organické molekuly rostlin, jež vykazují významnou antioxidační aktivitu a tvoří podstatnou část našeho jídelníčku. V poslední části bakalářské práce jsou zmíněny potraviny nebo nápoje, které jsou charakteristické vysokým obsahem antioxidačních látek. V této kapitole jsou zobrazeny potraviny jako ovoce, zelenina, ořechy nebo cereálie. Z nápojů je uveden čaj, káva, pivo a víno.
Study of plasma activated water application on the total soil microbial biomass content
Poláková, Marianna ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Krčma, František (vedoucí práce)
The aim of the diploma thesis was to choose the optimal method for evaluating the content of total microbial biomass in the soil, using plasma-activated water as irrigation, based on literature research. For this purpose, the fumigation-extraction method was chosen, which was evaluated using TOC/TN. The work further focused on the characterization of the physicalchemical properties of plasma-activated water and soil. The rate of decomposition of organic matter in the soil was monitored using the tea bag method, where green and roiboos tea are used to study the rate of decomposition. The content of total water-extractable polyphenolic substances was also determined in green tea. Based on cultivation tests, the presence of soil microorganisms was determined. From the measured data, it was found that the plasmaactivated water does not have a negative effect on the pH of the soil. However, probably as a result of its application, the values of the total microbial biomass in plasma-activated water samples for 10 minutes decreased to the value of (8063±1900) mgkg-1 for TOC and (98±74) mgkg-1 for TN compared to the distilled infusion water, where TOC values were (18068±4186) mgkg-1 and TN (123±10) mgkg-1. .
Fyziologické adaptace související s délkou života u endotermních obratlovců
Pazdera, Lukáš ; Tomášek, Oldřich (vedoucí práce) ; Blažek, Radim (oponent)
Délka života souvisí do určité s řadou další fyziologických procesů, které jsou navzájem propojené. Předpokládá se, že dlouhověké druhy mají určité fyziologické adaptace, které zajišťují pomalejší stárnutí. Cílem mé práce bylo zmapovat fyziologické znaky, u kterých se předpokládá souvislost s délkou života a zjistit, jakou mají tyto předpoklady empirickou podporu. Vzhledem k tomu, že délka života úzce souvisí s velikostí těla, byly do mé práce zahrnuty i studie testující vztah zmíněných fyziologických znaků k velikosti těla. Mezi znaky, u kterých byla souvislost s délkou života navržena, a které tedy ve své práci zpracovávám, patří metabolický obrat, což je celkové množství energie na jednotku hmotnosti, kterou organismus vydá za jednotku času, odolnost k oxidačnímu stresu, délka a rychlost zkracování telomer a stresová a imunitní odpověď. Klíčová slova: Délka života, přežívání, rozmnožování, životní strategie, pace-of-life syndromy, oxidační stres, antioxidanty, volné radikály, reaktivní formy kyslíku a dusíku, metabolický obrat, imunita.
Elektroforetické a imunofluorescenční metody ve studiu rostlinných buněčných kultur
Klimešová, Marie ; Babula, Petr (oponent) ; Provazník, Ivo (vedoucí práce)
Působením různorodých stresových faktorů prostředí vznikají v organismech reaktivní formy kyslíku a dusíku, které mají negativní dopad na daný organismus. Rostliny si proto vybudovaly efektivní antioxidační systém, který jim pomáhá bránit se negativním účinkům reaktivních forem kyslíku a dusíku. V práci byl sledován vliv peroxidu vodíku a benzoátu sodného na produkci peroxidu vodíku, superoxid anion radikálu, reaktivních forem dusíku a malondialdehydu obsažených v kořenové a nadzemní části kukuřice seté (Zea mays L.). Pomocí fluorescenční mikroskopie byly získány obrazy příčného řezu kořene, ze kterých byla určena intenzita fluorescence jednotlivých částí kořene a sledován vliv intenzity fluorescence markerů oxidativního stresu v závislosti na typu použitého fluorescenčního filtru.
Systém obrany organismu proti reaktivním kyslíkatým látkám a úloha výživy v něm
BENDLOVÁ, Radka
Reaktivní formy kyslíku a dusíku jsou spolu s toxickými noxami vnějšího prostředí nejcitovanějším zdrojem patologických vlivů na fyziologické procesy člověka a na vývoj degenerativních onemocnění (civilizačních chorob). Řada volných radikálů se v organizmu vyskytuje běžně, protože jsou součástí fyziologických procesů (fyzický pohyb, zpracování potravy, imunitní obrana organizmu). Na jedné straně vysoce reaktivní formy kyslíku hrají důležitou roli v antimikrobiální ochraně lidského organizmu, pomáhají usmrcovat mikrooganizmy během fagocytózy. Na druhé straně oxidační stres (nadprodukce reaktivních kyslíkatých látek) se podílí na poškozování bílkovin, lipidů a nukleových kyselin. Organizmus musí čelit oxidačnímu poškození svých biomolekul antioxidační ochranou. Dostatečná hladina antioxidantů v biologických tkáních působí protektivně. Budeme-li dodržovat doporučená množství a složení potravy bohaté na antioxidanty, můžeme zásadním způsobem přispět ke zlepšení zdravotního stavu a snížit tak riziko manifestace některých závažných chorob, nazývaných chorobami civilizačními.
Zdroje a způsoby saturace organismu antioxidanty
NOVOTNÁ, Nikola
Práce se zabývá charakteristikou zdrojů antioxidantů a zjišťuje hloubku znalostí o antioxidantech u studentů středních škol. Teoretická část charakterizuje a dělí antioxidanty významné pro lidské zdraví. Dále jsou zde rozděleny, popsány a srovnány hlavní zdroje antioxidantů v lidské stravě. Praktická část obsahuje dotazníkovou akci vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjmu v potravě u studentů středních škol ve věku 17-19 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že více než polovina respondentů pojem antioxidanty zná a přijímá tyto látky ze stravy. Přesto je důležité zvýšit znalosti o antioxidantech již u mladých lidí a dbát na příjem těchto esenciálních látek z pestré stravy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.