Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Dieta diabetiků 1. typu léčených inzulínovými pumpami
NOVÁČKOVÁ, Šárka
Bakalářská práce na téma "Dieta diabetiků 1. typu léčených inzulínovými pumpami" je zaměřena na rozdíly životního stylu diabetika 1. typu léčeného inzulinovou pumpou s hybridním uzavřeným okruhem a životního stylu daného diabetika 1. typu s předchozím způsobem kompenzace diabetu. Dále se bakalářská práce zabývá odlišnostmi stávající diety diabetika při léčbě inzulinovou pumpou s hybridní smyčkou od výživových doporučení pro racionální stravu. Pro danou bakalářskou práci byl zvolen kvalitativní výzkum, kterého bylo součástí 9 respondentů s diabetem 1. typu léčených inzulinovou pumpou s hybridní smyčkou. Data byla získána pomocí polostrukturovaného rozhovoru s následným rozborem týdenního jídelníčku poskytnutého od jednotlivých respondentů. V praktické části jsou uvedeny základní informace o respondentech. Aby bylo dosaženo cílů bakalářské práce, jsou dále porovnány rozdíly životního stylu a diety diabetika 1. typu s inzulinovou pumpou s hybridní smyčkou a životního stylu a diety daného diabetika s předchozím způsobem léčby diabetu. Následně byl v tabulkách u každého respondenta uveden jeho stávající průměrný denní energetický příjem a jeho optimální denní energetický příjem vztažen na racionální stravování. Pod tabulkou byla popsán týdenní jídelníček respondenta a slovně porovnán jeho stávající energetický příjem s vypočteným optimálním denním příjmem energie. Nakonec jsem ve shrnutí výsledků porovnala některá doporučení pro racionální stravování s jídelníčky respondentů. Výsledkem bakalářské práce je, že diabetici 1. typu dosahují kvalitnější životní úrovně díky léčbě inzulinovou pumpou s hybridní smyčkou oproti předešlému způsobu léčby diabetu. Co se týká příbuznosti racionálního stravování se stávající stravou diabetiků, výsledky jsou rozdílné. Z výsledků práce bylo zjištěno, že minimálně jedno výživové doporučení pro racionální stravu se shodovalo se stávající stravou diabetiků.
Příjem sacharidů u žáků na vybraných základních školách
Grygová, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou příjmu sacharidů žáků staršího školního věku. Je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část se věnuje výživě a vývoji dětí staršího školního věku, a poté zásadám správné výživy. Následuje samotné vymezení pojmu sacharidy; jejich rozdělení, význam, zdroje, trávení a metabolismus. Dále informuje o onemocněních způsobených nadměrnou konzumací sacharidů i jejich prevenci. Cílem šetření bylo získat a zpracovat poznatky o příjmu sacharidů žáků druhého stupně. Praktická část pak pomocí dotazníkového šetření mapuje konzumaci sacharidů (množství, druh potraviny i stravovací četnost). Výsledkem bylo zjištění, že žáci druhého stupně nerozlišují, jaké sacharidy zkonzumují. Bylo zjištěno, že sacharidy nejsou součástí každého denního jídla u velké části respondentů. Naproti tomu ze šetření vyplynulo, že většina dotazovaných sní nějakou sladkost každý den. Dále jsou konzumovány nejčastěji potraviny typu pečivo a chléb obsahující polysacharidy, na druhé straně potraviny typu sušenky obsahující glukózový sirup či sacharózu. V závěru práce jsou uvedena možná preventivní opatření. KLÍČOVÁ SLOVA Sacharidy, konzumace, výživa, dotazníkové šetření, respondent.
Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů
WANDERER, Martin
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou nejčastější nutriční odlišnosti bezlepkové stravy vzhledem k racionální stravě. Dále zmapovat jak vnímají bezlepkovou dietu samotní konzumenti. Bakalářská práce s názvem Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů se v teoretické části zabývá indikacemi bezlepkové diety, obzvlášť celiakií. Dále je práce zaměřená na hodnocení bezlepkové diety a na stručný popis racionální stravy. Praktická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal formou prospektivních záznamů stravy a dotazníkového šetření. Výzkumný soubor obsahoval 10 respondentů, kteří zaznamenávali údaje do vytvořených formulářů. Z 10 respondentů byli 4 muži a 6 žen. Byli rozděleni do dvojic, vždy jeden respondent s bezlepkovou dietou a k němu respondent stravující se běžnou racionální stravou. Respondenti ve dvojicích byli vždy stejného pohlaví a podobného věku. Vyhodnocení prospektivních záznamů stravy probíhalo pomocí programu Nutriservis Profesional. Vyhodnocení dotazníkového šetření probíhalo analyzováním vyplněných formulářů. Do hodnocení dotazníkového šetření byli zahrnuti pouze respondenti dodržující bezlepkovou dietu. Z výsledků prospektivních záznamů stravy vyplývá, že ve 3 z 5 dvojic má lepší příjem energie a živin respondent stravující se racionální stravou. V jedné ze zbývajících dvojic má lepší výsledky respondent s bezlepkovou dietou a v druhé jsou výsledky podobné. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že pro respondenty s bezlepkovou dietou je cena bezlepkových produktů vysoká. Většina z nich dodržuje bezlepkovou dietu přísně, až na jednoho respondenta. Podporu rodiny mají všichni dotázaní respondenti. Zdravotní stav se po zahájení bezlepkové diety zlepšil u všech dotázaných.
Komplexní nutriční typologie-efektivní forma hubnutí?
Bláhová, Kateřina ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Komplexní nutriční typologie - efektivní forma redukce? Cíle: Vyhodnocení efektivity komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Celková charakteristika metabolické typologie a typologií, které ovlivňují určení metabolického typu. Srovnání metabolické typologie s všeobecným doporučením zdravého stravování, které uvádí Společnost pro výživu, (2012). Metody: Rešerše literatury a získaných informací, analýza vlastních zkušeností z vlastní poradenské praxe, komparace metabolické typologie s všeobecným výživovým doporučením. V praktické části jsem použila anketní šetření a následně provedla analýzu ankety klientů komplexní nutriční typologie. Výsledky: Po vytvoření celkové charakteristiky komplexní nutriční typologie a analýzy anketního šetření klientů na efektivitu této metody při redukci hmotnosti, jsem dospěla k závěru výzkumného šetření. Byla potvrzena efektivita komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Klíčová slova: metabolický typ, redukce tělesné hmotnosti, racionální strava, výživová doporučení.
Komplexní nutriční typologie-efektivní forma hubnutí?
Bláhová, Kateřina ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Komplexní nutriční typologie - efektivní forma redukce? Cíle: Vyhodnocení efektivity komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Celková charakteristika metabolické typologie a typologií, které ovlivňují určení metabolického typu. Srovnání metabolické typologie s všeobecným doporučením zdravého stravování, které uvádí Společnost pro výživu, (2012). Metody: Rešerše literatury a získaných informací, komparace metabolické typologie s všeobecným výživovým doporučením. V praktické části jsem použila anketní šetření a následně provedla analýzu ankety klientů komplexní nutriční typologie. Výsledky: Po vytvoření celkové charakteristiky komplexní nutriční typologie a analýzy anketního šetření klientů na efektivitu této metody při redukci hmotnosti, jsem dospěla k závěru výzkumného šetření. Byla potvrzena efektivita komplexní nutriční typologie při redukci hmotnosti. Klíčová slova: metabolický typ, redukce tělesné hmotnosti, racionální strava, výživová doporučení.
Jídelníček nemocných s ulcerózní kolitidou
KOŘÍNKOVÁ, Lucie
Bakalářská práce pojednává o ulcerózní kolitidě a vlivu onemocnění na dietu pacienta. Cílem bakalářské práce je zmapovat složení jídelníčku nemocných s ulcerózní kolitidou. Stanoveny jsou výzkumné otázky: "Jak dodržují pacienti zásady správného stravování u tohoto onemocnění?", "Jakým potravinám se pacienti nejčastěji vyhýbají?" a "Jaké mají vybraní pacienti zkušenosti s nutričním terapeutem?". Bakalářská práce nejprve shrnuje teoretické znalosti ohledně současného stavu, výskytu, diagnostice, příčinách vzniku a průběhu onemocnění. Další kapitoly se zabývají projevy ulcerózní kolitidy, které nejsou jen věcí zažívacího traktu. Následují části o mimostřevních komplikacích, které s onemocněním souvisí a o stavu výživy pacientů. V neposlední řadě je v práci popisován dietní režim u pacientů. K dosažení cíle je zvolen kvantitativní i kvalitativní výzkum. Kvantitativní výzkum je proveden formou dotazníků, které byly rozdány pacientům klinického centra ISCARE I.V.F. a.s., které je pod vedením přednosty Prof. MUDr. Milana Lukáše, CSc. Výsledky dotazníků jsou zpracovány ve formě grafů. Kvalitativní výzkumu je uskutečněn pomocí záznamového archu, do kterého vybraní respondenti zapisovali dvoutýdenní jídelníček. Ten byl následně zhodnocen v programu Nutriservis. Výsledky šetření byly porovnány s doporučeními a interpretovány formou tabulek a prostého textu. Pro porovnání byl také vypracován obecný vzorový jídelníček pro období remise. Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti mají v celku stereotypní stravovací návyky. Potvrzeny tak byly obecně známé skutečnosti. Nemocní se nejčastěji vyhýbají konzumaci mléčných výrobků, celozrnného pečiva a luštěnin. Nedostatečná byla konzumace zeleniny, ovoce a ryb. Pacienti mají malé povědomí o roli nutričního terapeuta, většina respondentů s nimi nemá žádné osobní zkušenosti. Rady ohledně stravování hledají na internetu, kde některá neověřená doporučení mohou jedince ohrozit vznikem malnutrice, hypovitaminózy či karence stopových prvků. Pacienti s ulcerózní kolitidou ve stadiu remise by však měli dodržovat běžnou racionální dietu s ohledem na individuální nesnášenlivost potravin.
Moderní formy v regeneraci
OLIŠAR, Milan
Tato práce s názvem ?Moderní formy v regeneraci? se skládá ze dvou hlavních částí. První část je teoretická, kdy v úvodní části pojem regenerace definuji a poté zasazuji do širších souvislostí. Dále popisuji pojem únava a její rozdělení stejně tak rozdělení regeneračních forem a regeneračních prostředků. V kapitole historie vybraných regeneračních prostředků jsem zahrnul masáž, jógu a saunu se základní charakteristikou a formami. V poslední kapitole moderní formy v regeneraci jsem rozpracoval pojmy racionální výživa, infrasauna a kryokomora. Druhá část je praktická a byla realizována na základě sběru dat prostřednictvím anonymních dotazníků. Cílem této části je zjistit, kolik procent tvoří ženy a muži, kolik procent tvoří sportovci, kolik důchodci a děti v celkové návštěvnosti jednotlivých pracovišť a zda typ profese ovlivňuje volbu dané regenerační metody. Ze získaných dat vyplývá, že regenerační služby ve městě Jihlava jsou celkově více využívány ženami v zastoupení 59,5% u mužů pak 40,5%. Dále nejčastěji zastoupenou skupinou podle typu profese je skupina fyzicky nenáročná a to 52,5%. Typ profese fyzicky náročná pak zastupuje celkově 28,5%. Skupina důchodců je zastoupena 9%. Skupina sportovců zahrnuje z celkové klientely 8,5%. Nejméně početnou skupinou jsou pak děti do 12 let se 4,1%.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.