Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití školní zahrady pro praktické aktivity s rostlinami na 2. stupni ZŠ
Grygová, Petra ; Skýbová, Jana (vedoucí práce) ; Říhová, Dagmar (oponent)
V této diplomové práce je zpracováno využití školní zahrady k praktickým činnostem při exkurzních činnostech. Konkrétní vybranou lokalitou je školní zahrada Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci. Hlavní cílem byla příprava praktických aktivit v rámci exkurzních činností realizovatelných ve školní zahradě a jejich ověření ve výuce u žáků nižších ročníků 2. stupně ZŠ. Navržený výzkum proběhl prostřednictvím didaktických testů, u kterých byly brány na zřetel vstupní znalosti před uskutečněním praktických aktivit (pretest) a znalosti získané v nich pak byly ověřovány v posttestu. Celkové didaktické pojetí botanicky zaměřených aktivit bylo zpracováno v souladu s oborovou didaktikou biologie. Následně proběhlo i další šetření v podobě postojového dotazníku, který cílil na zjišťování oblíbenosti praktických aktivit ve školní zahradě ze strany samotných žáků. Dosažené výsledky výzkumu ukazují, že praktické aktivity s rostlinami ve školní zahradě jsou účinnou i oblíbenou formou výuky. KLÍČOVÁ SLOVA žák, výukové formy a metody, školní zahrada, praktické aktivity, exkurzní činnosti, didaktický test, postojový dotazník
Příjem sacharidů u žáků na vybraných základních školách
Grygová, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou příjmu sacharidů žáků staršího školního věku. Je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část se věnuje výživě a vývoji dětí staršího školního věku, a poté zásadám správné výživy. Následuje samotné vymezení pojmu sacharidy; jejich rozdělení, význam, zdroje, trávení a metabolismus. Dále informuje o onemocněních způsobených nadměrnou konzumací sacharidů i jejich prevenci. Cílem šetření bylo získat a zpracovat poznatky o příjmu sacharidů žáků druhého stupně. Praktická část pak pomocí dotazníkového šetření mapuje konzumaci sacharidů (množství, druh potraviny i stravovací četnost). Výsledkem bylo zjištění, že žáci druhého stupně nerozlišují, jaké sacharidy zkonzumují. Bylo zjištěno, že sacharidy nejsou součástí každého denního jídla u velké části respondentů. Naproti tomu ze šetření vyplynulo, že většina dotazovaných sní nějakou sladkost každý den. Dále jsou konzumovány nejčastěji potraviny typu pečivo a chléb obsahující polysacharidy, na druhé straně potraviny typu sušenky obsahující glukózový sirup či sacharózu. V závěru práce jsou uvedena možná preventivní opatření. KLÍČOVÁ SLOVA Sacharidy, konzumace, výživa, dotazníkové šetření, respondent.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.